Георги Дерменджиев пред Sportlive.bg: Изискванията към националния отбор трябва да бъдат спрямо класата


Георги Дерменджиев пред Sportlive.bg: Изискванията към националния отбор трябва да бъдат спрямо класата
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

3308 0

Националният отбор на България по футбол ще играе последователно срещу Гибралтар и Северна Македония в Лигата на нациите. С тези две срещи се затваря цикъла за „трикольорите“ в тазгодишното издание на турнира.

„Лъвовете“ имат и нов треньор в лицето на Младен Кръстаич. Сръбският специалист ще направи своя официален дебют начело на България.

Sportlive.bg потърси за мнение бившия ни национален селекционер Георги Дерменджиев.

Ето какво обяви пред медията ни специалистът, който вкара Лудогорец в групите на Шампионската лига и се превърна във втория роден треньор, който го постигна: 

- Г-н Дерменджиев, предстои дебют на нов селекционер на България. Ще бъде ли това ново начало и за националния ни отбор?

- Едва ли ново начало за националния отбор, защото него си го има. Това е ново начало за новия треньор.

- Какви са очакванията Ви за последните два мача от Лигата на нациите?

- По принцип националният отбор е тема, която вече е доста болезнена на този етап. Очакванията на всеки са националният отбор да побеждава, защото имаме селекция, която завоюва четвърто място в света през 1994 година.

В крайна сметка обаче в момента нивото е много по-различно. Затова ние трябва да се съобразяваме с този факт. А изискванията ни трябва да бъдат спрямо класата.

- Казахте, че нивото е много различно. Да очакваме ли, че скоро отново можем да се върнем към по-славните времена на националния ни отбор?

- Как да го очакваме толкова скоро, след като то си показва и се вижда класата на нашите момчета. Ние не бива да ги обвиняваме, защото това са възможностите.

- Какво трябва да се направи и промени според Вас, за да имаме пак представителна селекция на по-високо ниво?

- Необходим е много дълъг период от време, за да се върнат тези времена.

- Все още отборът няма победа в тазгодишното издание на Лигата на нациите. Ще бъде ли постигната поне една, а защо не и две?

- Не съм гадател. Не мога да кажа как да се постигне, но го искам. Предполагам и вярвам, че треньорът и играчите също го желаят. Надявам се, че ще се постигнат победи.

- Новият селекционер Младен Кръстаич повика доста млади футболисти. Това ли е пътят?

- Това е национален отбор. Аз мисля, че в него трябва да участват тези, които заслужават и са в най-добра форма.

В националния отбор всичко зависи от класата на играчите. За да се върне определено ниво, е нужно да се изгради класа. А за да се случи това е необходимо време и правилен начин на работа.

- Чужденец или българин според Вас е по-добрият вариант за национален селекционер?

- Това е решение на футболния съюз. Тук трябва да се вземе решение и да се постави един човек, на който да се даде повече време. Който и да дойде, откъдето и да дойде, какъвто и да е, ситуацията ще бъде една.

- Каква трябва да бъде най-краткосрочната цел пред националите – задължително класиране за голям форум или първо да се изгради отбор и след това да преследва тази задача?

- Нещата вървят паралелно. Изграждането на националния отбор трябва да бъде добра сплав от играчи, за които казваме, че са рутинирани и такива, които са по-млади, но перспективни. Постепенно да се върви в тази насока и да се знае каква е реално възможността на отбора и спрямо това да са изискванията, разбира се. Не може да им се постави цел класиране на форум, след като ще играеш срещу отбори, които и на теория не можеш да ги биеш.

- Жребият за квалификациите за Евро 2024 предстои да бъде изтеглен, но все пак смятате ли, че имаме шанс да се постигне успех и най-накрая отново да се класираме за голям форум?

- Като българин искам да се класираме и да видим България на такъв форум.

- Ще се отрази ли липсата на Тодор Неделев на националния отбор след това, което го сполетя?

- Тошко Неделев е добър футболист. Мисля, че на този етап ще липсва на националния отбор, защото той е лидер.

- Предполагам, че следите и родния шампионат. Изненада ли Ви отсъствието на лидера при голмайсторите в Първа лига Ивайло Чочев от  списъка с повика футболисти за мачовете с Гибралтар и Северна Македония.

- Това нямам право да го коментирам. Защото има треньор, който си има определени възгледи. И трябва да го оставим на мира.

Пожелавам успех на отбора. Това е национален отбор и на играчите не им трябва допълнителна мотивация, защото се защитава трикольора, както и собствените им имена. Чест е да си повикан да играеш за България и да излезеш и да се представиш на най-високо ниво за родината си.

А ето какво каза Георги Иванов – Гонзо за обстановката в националния ни отбор преди мачовете с Гибралтар и Северна Македония.

 АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички