Георги Иванов - Гонзо: Всеки футболист, който е национал на държавата, трябва да има манталитет на победител


Георги Иванов - Гонзо:  Всеки футболист, който е национал на държавата, трябва да има манталитет на победител
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

2158 0

Техническият директор в Българския футболен съюз - Георги Иванов - Гонзо, коментира обстановката в националния отбор на България. Пред "Дарик радио и dsport" той разкри интересни подробности относно работата на новия национален селекционер Младен Кръстаич.

"Малко опознавателни са нещата в началото. Новият треньор трябва да се знае с играчите. Има много млади, които имат глад за успехи, спокойни сме. Най-важното е да създадем среда, в която тези играчи да мислят само за футбол и вече най-после да постигнат успехите, които цяла България очаква“, категоричен беше Иванов, след което се насочи към качествата на състезателите и проблемите, които пречат на тима.

"Всеки един играч има нужните качества да играе в националния отбор. Смятаме, че за момента това са най-добрите футболисти, които трябва да представляват България. Не сме зачеркнали опитните играчи като Ники Михайлов, Гошо Костадинов, Тодор Неделев, Наско Илиев, Георги Минчев. Сега е периодът, който нямаме шансове да се класираме. Сега старши треньорът може да види тези млади футболисти, които досега не ги е виждал.

При Кръстаич дисциплината е на високо ниво. Смятам, че досега това липсваше на националния отбор. В крайна смета, когато трябваше да избираме треньор, беше много важно да намерим човека, който ни трябва. Аз не съм се съмнявал, че има добри български треньори, но в крайна сметка, при назначаването на Кръстаич търсихме нещо различно. Сърбите са с манталитет, близък до нашия, но ще вкарат нещо различно като методика, дисциплина, начин на игра. Убеден съм и се радвам, че направихме избора с Кръстаич", допълни още той, засягайки и предстоящите двубои с Люксембург и Кипър, както и тези от квалификациите за Европейското първенство.

"В националния отбор всеки мач се играе за победа, независимо, че сега няма толкова голяма тежест. Ние трябва да използваме тези два мача и двете контролни срещи с Люксембург и Кипър, за да оформим групата за европейските квалификации, които започват март месец. Затова тези мачове не са важни само за резултата, а как ще се представят футболистите, за да направим група", каза Гонзо и добави за грешка в елитните клубове.

"От българските футболисти съм доволен, но прекалено малко българи играят във водещите ни отбори, което е сериозен проблем за националния отбор. Добре е, че направихме професионални играчи до 21 години да могат да играят във В група, за да могат да израстват, да се срещнат с мъжкия футбол. В първото ниво имаме сериозен брой чужденци, което не е добре.

Голяма част от тях заслужават със сигурност да са в националния отбор. Някои от футболистите пробваме. В световния футбол тенденцията е възрастта да се намалява, да има повече млади футболисти предвид това, че мачовете на националния отбор се играят през три дни и възстановяването е по-трудно. Младите са тук, заради техните качества, но очакваме да имат по-голямо развитие, по-голямо самочувствие, затова че са викнати в националния отбор и по-голяма увереност в клубните си отбори.

Колкото и клиширано да звучи, всеки мач е сам за себе си. Той не си прилича. Всеки мач трябва да подходим по сериозен начин и максимално концентрирано. Националният отбор играе само за победа. Какво ще се случи по време на самия мач е вече друг въпрос. Всички футболисти трябва да са с манталитет на победители щом са национали на своята държава", категоричен беше директорът, разкривайки и интересни подробности от начина на работа на Кръстаич.

"Кръстаич постоянно разговаря с играчите, обяснява им се, дава им нови тактически задачи. Ще промени някои неща в самата игра, в самата постройка. Най-важното е да дадем на тези млади футболисти и треньорското ръководство спокойствие. Да им дадем атмосфера, в която да могат по най-добрия начин да разгърнат качествата си. Смятам, че в националния отбор има футболисти, на които резултатите от последните години не отговорят на качествата им.

Атмосферата в националния отбор е добра, когато побеждаваш. Когато губиш, е нормално да има минорно настроение. Ние отваряме нова страница в развитието на националния отбор. Срещу Грузия и Северна Македония националният отбор ми показа, че нямаме развитие през тези година и половина при Ясен Петров. Затова, след като се направи промяната, сложихме чужденец, от когото искаме отборът да играе по по-добър начин и да е равностоен на отборите на по-високо ниво от нашето.

Първото нещо е да направим така, че тези футболисти да радват България с начина си на игра, не е задължително да побеждаваш. Има загуби и загуби. Когато се раздадеш, даваш всичко от себе си и загубиш, тогава можеш да стиснеш на противника ръката и да го поздравиш, че е бил по-добър. Не приемам мачовете, които изиграхме срещу Грузия и Македония в Разград. Националният отбор не може да си позволява да играе повече така“, завърши Георги Иванов.

Ето с каква важна информация излезе БФС относно мача на националите със Северна Македония

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Лудогорец

"Тайни от бг елита": Ас на Лудогорец с 3-степенно "меню" за самоусъвършенстване

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички