Ексклузивно в SportLive! Александър Станков: Кръстаич е „Подлогич“, ако се е съгласил да му казват кои футболисти да вика в националния отбор


Ексклузивно в SportLive! Александър Станков: Кръстаич е „Подлогич“, ако се е съгласил да му казват кои футболисти да вика в националния отбор
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

5859 0

Националният отбор по футбол на България окончателно се прости с мечтата си да се класира за Европейското първенство в Германия през 2024 година. Избраниците на селекционера Младен Кръстаич загубиха злощастно от Черна гора с 1:2 при визитата си в Подгорица. Така след 5 изиграни срещи в Група „G“ на евроквалификациите „лъвовете“са със скромния актив от само 2 точки и нямат шансове за прогрес към шампионата на Стария континент.

Бившият селекционер на младежкия ни национален отбор Александър Станков се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg относно представянето на „трикольорите“. Опитният 59-годишен специалист изрази мнението си за случилото се срещу черногорците, работата на селекционера Младен Кръстаич и проблемите на родния футбол.

Той коментира и думите на Емил Велев – Кокала, който в интервю за медията ни обяви, че Кръстаич не определя повиквателните за футболисти в националния отбор, а му се казва кои играчи да извика в състава.

Ето какво заяви Станков пред медията ни:

- Г-н Станков, какъв е прочитът Ви за мача на националния отбор в Черна гора, защото вече и математиката показва, че шансовете за класиране на Евро 2024 се изпариха?

- Шансовете са приключили отдавна. Те са приключили още преди да започнат квалификациите, поне за мен. Не ми е приятно да го цитирам този човек, който е треньор на националния отбор. Жал ми е за самите момчета, защото те не са виновни. Някой път ги изкарват тях виновни, а всъщност главните виновници си заравят главата в пясъка. Те се самозалъгват, заравят си главата в пясъка и си мислят, че са се скрили.

Жалко е, че действително има много талантливи момчета, но самата стратегия и начинът, по който се правят нещата, е крайно неправилен.

В интерес на истината на стадиона в Подгорица имаше и много добри неща, показани от нашите футболисти.

- Какво е мнението Ви и за положителните неща в играта срещу Черна гора, защото този път наистина отборът създаде немалко чисти голови положения?

- Видяхме много позитиви в играта. Аз човек, който е реалист. Само че проблемът не е в самия потенциал, с който разполагат момчетата и който искат да покажат.

- Къде е проблемът според Вас?

- В начина на управление на Българския футболен съюз и начина на водене на политика. Това обаче от години си у така. Изведнъж тръгваме да подмладяваме. Правят се експерименти в националния отбор.

Може да се правят експерименти в някакви юношески групи, млади формации, но да ги правиш в националния отбор, някак си не върви. Дават примери – Тошо, Гошо, Пешо дават акъл. Това просто е толкова плоско. Чудят се кой да набутат в предна линия да каже 2-3 приказки без никакъв смисъл.

България има потенциал като футболисти, но цялата структура за производство на играчи не е както трябва. Тези млади момчета обаче могат да прегорят така като губят мачове. Възможно е просто да им се спре развитието. Нека да се дава път на млади футболисти, но не по този начин.

- Какво бихте препоръчал в настоящата ситуация?

- От моята уста ще прозвучи много грубо: „Да си събират багажа не футболистите, а ръководството и колкото може по-бързо да ни освободят от присъствието си, и да не мъчат хората“!

- Това ли е най-големият проблем според Вас?

- Просто сума ти хора ще се преродят. Да не говорим, че какъвто и да е, защото го уважавам като футболист, но е дошъл тук и си прави каквото иска в България. Никой не може да му каже нищо на треньора. Представяш ли си българин да е треньор на Сърбия и да си прави такива експерименти. Направо ще го разстрелят на площада в Белград.

- Миналата седмица г-н Емил Велев заяви пред медията ни, че селекционерът Младен Кръстаич не пращал повиквателните за футболистите, а му казвали кои играчи да извика. Какво е Вашето мнение?

- Нищо не би ме учудило. Но в крайна сметка щом той се е съгласил на това нещо, значи няма какво да говорим изобщо, ако наистина се е съгласил. Ако изобщо се е съгласил, значи той не е Кръстаич, а е „Подлогич“.

- Каква е оценката Ви за работата на Кръстаич, акцентирайки най-вече върху евроквалификациите и трябва ли да бъде уволнен според Вас, защото има разнопосочни мнения, като ръководството на БФС засега застава твърдо зад него?

- Да си застават зад него. Уволнението на един треньор няма да реши генералните проблеми. Не знам кой сериозен и държащ на себе си човек би се съгласил да работи като треньор в тази обстановка. Сигурно има, но не бих казал, че треньор с класа би приел. Кръстаич къде е бил треньор, за да говорим за голяма класа?

- Все пак е бил начело на националния отбор на родината си – Сърбия.

- На Сърбия беше треньор за 2 месеца и половина.

- Доколкото Ви разбирам, дори и той да бъде уволнен или да подаде оставка, проблемът на България няма да се реши.

- Големият проблем няма да се реши. Възможно е да се подобрят доста неща, но генерално не можем да излетим в правилната посока. Може да има временно подобрение. Ние в България сме по временните неща.

- Докога според Вас ще започваме квалификации, обявявайки амбиции за класиране на голям футболен форум, а след два-три мача целта ще се превръща в обиграване на отбора.

- До безкрайността! Издигаме лозунга – най-удобния: „Всяко чудо за 3 дни“. Кучетата ще си лаят, но керванът ще продължава да си върви. Ще чакаме следващите квалификации.

- Българските футболисти имат ли проблем с изпълнението на дузпи? Не визирам само пропуска на Десподов срещу Черна гора, а генерално, защото например през миналия сезон редица родни играчи, които са и национали, профукаха удари от бялата точка и за клубните си отбори – Левски, ЦСКА.

- Това не е кой знае какъв сериозен проблем и да го третираме като такъв. Явно тези момчета са под напрежение и не се чувстват добре, което не говори положително. Особено когато си качествен футболист и не можеш да се справяш с напрежението, просто не можеш да покажеш всичко най-добро от себе си. Това е част от футболната игра – под напрежение да показваш това, което можеш в подобна ситуация.

- Виждате ли светлина в тунела и в оставащите 3 мача според Вас тимът ще успее ли да се обиграе за следващото участие в Лигата на нациите и за световните квалификации?

- Ние загатваме, че момчетата имат потенциал. Ще е полезно да се обиграват и да трупат самочувствие. Само че ние всяка година имаме тази възможност да обиграваме отбор. Още в началото губим шансове за класиране и постоянно ни се отварят шансове да обиграваме тима. Няма постоянство.

Няма нищо, което да се прави като стратегия, стъпка по стъпка.

- Смятате ли, че скоро България ще се класира на голям форум?

- Честно казано, аз винаги съм бил оптимист. Надявам се и мисля, че би трябвало да се класираме, не може да е все така. Но вече казах, че оглед на управлението на футбола ни не мога да каже, че примерно еди коя си година това ще се случи.

Пак ще подчертая, че нямаме необходимата стратегия. Липсва правилният начин на структуриране. Резултатите на България не идват от днес за утре. Постигат се след дългогодишна работа.

Георги Иванов казва, че след 3 години ще ги видим. Ще стане, но ако след 3 години се води тази същата политика, ще видим всичко през крив макарон.

Нашият футбол има нужда от генерална промяна и рестарт. Всички го знаят и всички го забравят в един момент.

- Напоследък има много критики, но може би в такъв момент е необходимо да ги има, но те да са  конструктивни, за да се вземат и нужните изводи.

- Знам, че не е приятно да има критика в такива моменти. Аз просто казвам това, което мисля. Боли ме, когато говоря тези критични думи! Аз не критикувам, за да критикувам само. Казвам си това, което съм казвал и преди, от години. Ако се наложи, пак ще продължа да го казвам.

За съжаление не виждам все още обществеността като цяло, а не само за футбола да има някаква твърда ръка. Някой да поведе за промени и да се променят много неща. Надявам се нашата държава, не само футбола да се промени. То си е отражение на всичко, което се случва в страната ни.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ексклузивно в SL! Спортният директор на Локо Пд за триумф с титлата: Никой не може да ни забрани да мечтаем

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички