Ексклузивно в SportLive! Емил Велев – Кокала отсече: Казват на Кръстаич кои футболисти да извика в националния отбор!


Ексклузивно в SportLive! Емил Велев – Кокала отсече: Казват на Кръстаич кои футболисти да извика в националния отбор!
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

9097 0

Националният отбор по футбол на България ще гостува на Черна гора в евроквалификация от група  „G“. Двубоят е в неделя, а при евентуално поражение на практика „лъвовете“ ще се простят с надеждите си за класиране на първи голям форум след Евро 2004 в Португалия.

Емил Велев-Кокала, който е известен с пиперливия си език и с факта, че не спестява истината, колкото и горчива да е тя, се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg относно представянето на националния ни отбор. Той засегна и темите с процеса на тотално подмладяване, който тече при „трикольорите“, както и за работата на селекционера Младен Кръстаич.

Ето какво заяви Кокала пред медията ни: 

- Г-н Велев, на националния отбор на България му предстои евроквалификация срещу Черна гора. Според Вас този мач вече „протоколен“ ли е що се касае за опита за евентуално класиране на Евро 2024, колкото и грубо да звучи с уточнението, че във всяка среща „лъвовете“ ни дават всичко по силите си, за да защитят честта на страната ни?

- Нито един мач не би трябвало да е протоколен. Все пак трябва да се представим на ниво и да победим. Квалификациите са точно заради това. Не е олимпийско движение само за участието. Предишните ни резултати са лоши, но смятам, че трябва основно да се играе за честта на България и да се мисли в тази посока.

- Не съществуват ли все пак някакви илюзорни шансове националите ни да играят на финалния турнир в Германия?

- Според мен нямаме шанс. Пак обаче ще подчертая, че в тези срещи трябва да се играе за честта и достойнството на България. Няма да е много приятно, ако сме последни в групата, нали?

Знаем, че има и генерално класиране на държавите, което е важно и за това в коя урна ще попаднем при теглене на жребиите за следващите големи форуми. Всичко има значение. Дори ако се класираме трети в групата, пак ще е някакъв успех в нашето състояние в момента.

- Как бихте определил това състояние накратко?

- Според мен нещата са трагични. Не виждам някаква светлина в тунела. Сега имаме и контузени играчи. Все с нас нещо се случва. Тази контрола с Иран беше безсмислена. След 3 дни има важен мач. Проверката може би трябваше да се направи по-рано.

- Загубихме от Черна гора с 0:1 в Разград на старта на квалификациите. Ще успеем ли да им го върнем, печелейки като гости?

- Ще бъде доста трудно и доста оптимистично, но пък всичко може да се случи. Защо да не ги победим? Футболистите ни играят за родината си и трябва да дадат максимума от себе си.

Не е само да отидеш да тренираш един-два пъти, защото са те повикали и да изиграеш един мач.

- Оставащите двубои до края на квалификационния цикъл може ли да се използват за обиграване на тотално подмладения състав от Младен Кръстаич, за да е по-подготвен за следващите квалификации, т.е това да е основната цел?

- За съжаление това се случва след началото на всяка квалификационна кампания. Губим 2-3 мача и започваме да казваме, че ще обиграваме за в бъдеще. Явно е, че така отиват нещата.

Само че според мен на треньора не му е много ясно кой да обиграе.

- Какво визирате – грешно ги селектира или нещо друго?

- Първо, той не познава играчите. Как да ги селектира той? Казват му там помощници и някои други от управата на националния отбор. Да не мислите, че той ги селектира? Абсолютно това е нещо, което той не може да го предвиди. Казано му е кой и кого да вземе, и защо.

Както упорито не искаше да вземе Ивайло Чочев, тъпо, но упорито. Впоследствие му беше казано да вземе Чочев и той отново е в националния отбор.

- Визирате, че старата практика, за която се говореше по отношение на българските селекционери на националния отбор, пак си продължава, но сега има подмладяване на състава. Това ли искате да кажете?

-  Точно така. Всичко си продължава постарому.

- Докога според Вас ще продължи обиграването на състава, след като във всяка квалификационна кампания набързо губим шансове за класиране на голям форум?

- Пак докато дойде следващият селекционер и отново ще имаме нещо ново за обиграване.

- От БФС обявяват, че гласуват доверие на Младен Кръстаич. Вашето мнение какво е ?

- След като футболният съюз си го назначиха, те си отговарят за назначението му и си стоят зад него.

- Какво е вашето мнение за работата на селекционера на националния отбор на България?

- Видях, че хубаво пее. Има богата банкетна култура. Сигурно и ракия може да прави.

- Кръстаич отново повика няколко дебютанти за мача с Черна гора.

-  Пак Ви казвам той не ги е повикал. Други хора са ги повикали.

- Съвсем ли не виждате някаква светлина в тунела, за което вече загатнахте?

- Преди всяка квалификация винаги има светлина в тунела. Сега се намираме в такъв етап на квалификациите, че абсолютно всички коментират, че нямаме никакъв шанс за класиране на Европейското първенство.

Много важно обаче е как ще завършим квалификациите. Ако продължаваме да падаме, аз не виждам някаква светлина. Трябва да има победи и някакъв създаден колектив и отбор, който в бъдеще ще може със 17-18 играчи в следващите 4-5 години да се изгради един гръбнак.

Сега ние не знаем нито кой ще пази, нито кой ще е в защита, в средата на терена и в атака. Не можем да го предвидим.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ексклузивно в SportLive! Емил Велев – Кокала се самопредложи и избухна: Националният отбор са банда разбойници! Кръстаич не е треньор на България, той иска Сърбия да ни бие

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ЕМИЛ ВЕЛЕВ-КОКАЛА ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички