България ще се връща в играта за Евро 2024 с отмъщение срещу Унгария в ключов мач от квалификациите


България ще се връща в играта за Евро 2024 с отмъщение срещу Унгария в ключов мач от квалификациите
Снимка: Ivan Ivanoff / LAP.bg

3513 0

Националният отбор по футбол на България излиза срещу Унгария във възлов мач от квалификационна Група G за класиране на Евро 2024. Родните „трикольори“, а и цялата ни нация мечтаят представителната ни селекция да се завърне на голяма международна сцена, след като се провали в последните 9 квалификационни цикъла за участие на Европейско или световно първенство.

„Лъвовете“ ще имат и още един стимул да изтръгнат победата при визитата в Будапеща. Именно „маджарите“ се оказаха препъникамък за България в кампанията за класиране на Евро 2020, след като спечелиха с 3:1 полуфиналния плейоф насред София.

Селекцията на Младен Кръстаич влезе доста обнадеждена в тези квалификации, но ентуасиазмът на тима ни бе секнат още на старта след поражение с 0:1 от Черна гора на „Хювефарма Арена“ в Разград.

ЗАЩО СБЛЪСЪКЪТ НА „ПУШКАШ АРЕНА“ ИМА ВЪЗЛОВО ЗНАЧЕНИЕ ЗА БИТКАТА ЗА ГЕРМАНИЯ?

Сблъсъкът в унгарската столица е възможно да има ключова роля за по-нататъшната битка в нашата група. Едната възможност е мечтата ни отново да бъде съживена след неуспеха срещу черногорците, а другата – нещата тя дори да угасне само след два мача от кампанията. Разбира се, винаги съществува вероятност всичко да се обърне на 360 градуса и до последно да се борим за класиране на Евро 2024 и при загуба на "Пушкаш Арена“.

Един неуспех срещу Унгария обаче със сигурност ще свали гарда на младите момчета сред избраниците на Младен Кръстаич. Дори и точка в Будапеща ще върне самочувствието на тима ни, който със сигурност няма да се откаже да преследва трудно осъществимата цел, която по-скоро ще продължи да изглежда като мечта.

За възпитаниците на Марко Роси квалификациите пък започват именно с мач срещу българите.

Останалите отбори в групата ни са Сърбия, Черна гора и Литва. Тази вечер черногорците и „плавите“ се изправят в пряк сблъсък, изходът от който не е никак маловажен за по-нататъшния ход на квалификациите.

В КАКВА ФОРМА СА ДВАТА ОТБОРА

Унгарците са в сравнително добра форма. Селекцията на Марко Роси регистрира само 2 загуби в последните си 10 мача. И двете поражения дойдоха от Италия, които не позволиха на „маджарите“ да продължат на полуфиналите в Лигата на нациите, въпреки престижните и гръмки победи над Германия и Англия.

Унгарците загряха за мача с България с победа с 1:0 над Естония в приятелски мач. След второто поражение от Италия, „маджарите“ са в серия от два успеха и едно реми.

За съжаление в двубоя с Черна гора дойде краят на успешната серия на „лъвовете“. Преди това България не познаваше вкуса на поражението в 6 поредни срещи, 4 от тях под ръководството на Младен Кръстаич. 

МАЧОВЕТЕ МЕЖДУ УНГАРИЯ И БЪЛГАРИЯ

След 1962 година двата отбора са изиграли 9 сблъсъка помежду си. В последния от тях България регистрира изключителна болезнена загуба с 1:3 насред София в полуфинален плейоф за класиране на Евро 2020. Последната победа на „трикольорите“ датира от 8 октомври 2005 г. Тогава печелим с 2:0 в София в световна квалификация.

Статистиката за посочения период показва 4 победи за Унгария, 2 равенства и 3 успеха за България.

Най-тежкото поражение от „маджарите“ е с 1:6 на Световното първенство през 1962 година. Най-изразителният успех за родните национали е с 3:0 през 1971 година в квалификации за европейско първенство.

Двубоят между  Унгария и България е тази вечер. Битката на стадион „Пушкаш Арена“ започва от 21:45 часа и ще може да я проследите НА ЖИВО в Sportlive.bg

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички