България остана без победа, а Сърбия е на Евро 2024! Смела игра от "лъвовете" отново се оказа недостатъчна (ВИДЕО)


България остана без победа, а Сърбия е на Евро 2024! Смела игра от "лъвовете" отново се оказа недостатъчна  (ВИДЕО)
Снимка: Facebook/Team Bulgaria

8625 0

Националният отбор по футбол на България игра добре и смело в последния си мач от квалификациите за Евро 2024, но не успя да победи Сърбия. Двата тима завършиха 2:2, а сърбите празнуват класирането си на първо европейско от 24 години насам. Нашият отбор пък остава на последно място в група G с едва 4 точки и без нито една победа!

Сърбите поведоха с 1:0 в 17' с гол на Милош Велкович. В 59' влезлият като резерва Георги Русев се разписа за 1:1, а Кирил Десподов направи обрат за България в 69'. Осем минути преди края на двубоя Срджан Бабич донесе точката на сърбите. Сблъсъкът се състоя в Лесковац, като само сектор А бе отворен изцяло за фенове. Останалата част бе пълна с деца до 14 години заради наказание от УЕФА.

Напълно според очакванията Сърбия започна с натиск двубоя, търсейки ранно попадение. До него успя да стигне чрез статично положение, което отново се оказа проблем за "лъвовете". В 17' Милош Великович откри след корнер. Най-опасното положение за състава на Илиан Илиев бе създадено от Кирил Десподов. Футболистът на ПАОК отправи топовен удар от наказателното поле, но нацели и напречната, и страничната греда.

През второто полувреме сърбите не показаха толкова уверена игра, а Илиан Илиев направи ключова смяна. На мястото на Мартин Минчев влезе Георги Русев, който се разписа за 1:1 в 59'. Десет минути след това Кирил Десподов след индивидуален рейд осигури и обрат с 1:2. За съжаление на нашия отбор, Сърджан Бабич изравни 8 минути преди края - отново след корнер. Така, за 2023 година националният ни отбор няма нито една записана победа.

По време на двубоите в групата ни имаше драма и шанс Сърбия да не се класира, ако Черна гора бе успяла да задържи преднината си срещу Унгария. Доминик Собослай обаче вкара два гола за обрат на унгарците, които завършиха на първо място в групата ни, след като Адам Наги оформи крайното 1:3.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Домакините се радват на голяма подкрепа, въпреки че имат наказание от УЕФА. Стадионът в Лесковац е пълен с деца, като единствено сектор "А" е отворен за фенове. Капацитетът му е за 8 000 и подкрепата е голяма за сръбския тим.

Очаквано, мотивирани до краен предел, сърбите започнаха по-активно и поглеждайки към вратата на Даниел Наумов. В 7' топката мина опасно близо до вратаря ни, като Филип Костич отправи удар по диагонала от средно разстояние.

Натискът на "белите орли" бе видим, като нашия отбор трябваше да се справя предимно в защита. Малко след удара на Костич и Саша Лукич стреля, но прекалено слабо и право в ръцете на Наумов.

Предвид показаното на терена се стигна до логичното развитие в 17'. Отново като слабо място за националите ни се откроиха статичните положения. След последователни изпълнения на корнери първо Наумов спаси след центриране на Костич, но при добавката Милош Велкович вкара за 1:0. Живко Атанасов не успя да се намеси по най-добрия начин при ситуацията.

В 21' Наумов направи ключово спасяване. Филип Костич подаде към Митрович, който нанесе удар с глава, но нашият страж внимаваше и не допусна нов гол.

Постепенно ситуацията на терена малко се поуспокои и "лъвовете" започнаха да играят по-често с топката. В 27' се отвори невероятен шанс пред възпитаниците на Илиан Илиев. Десподов със страшна тупка от наказателното поле остави на място вратаря на сърбите. Ударът му успя да срещне и напречната греда, и страничния стълб, лишавайки родния национал от красиво попадение.

В 35' Костич отправи пореден опасен удар в очертанията, но Наумов се справи блестящо. До края на полувремето сърбите продължиха да са по-активни, но много опасни положения не се стигна.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Илиан Илиев започна със смяна, като на мястото на Мартин Минчев влезе Георги Русев. В 53' Кирил Десподов центрира в наказателното поле, като наш защитник върна към Илия груев. Той отправи много силен удар, но Ваня Милинкович-Савич се справи и изби топката.

В 59' ходът на Илиан Илиев с Георги Русев се оказа успешен, като именно той изравни. Алекс Колев успя да стигне до топката след лоша намеса в отбрана на сърбите. Той отклони кълбото към Георги Русев, който със страхотен удар по диагонал не остави шанс на противниковия вратар.

Веднага след гола Писки Стойкович реагира и пусна в игра Душан Влахович. В 69' обаче България стигна до пълен обрат! Кирил Десподов се възползва от пас на Филип Кръстев. Футболистът на ПАОК тръгна от средата на терена и със самостоятелен рейд завърши с гол - 1:2.

В 71' Влахович успя да се разпише, но нападателят на Ювентус бе в засада и голът не бе зачетен. Малко след това нашия отбор стигна до корнер, като малко не достигна на Живко Атанасов да се разпише. В 82' отново след корнер домакините възстановиха равенството. Бабич бе най-съобразителен и се разписа за 2:2. В края на редовното време Кирил Десподов изпълни пряк свободен удар фронтално срещу вратата, но  право в стената от играчи.

СЪСТАВИ

Сърбия: В. Милинкович-Савич, Миленкович, Велкович, Бабич, Живкович, Лукич, Гудел, Костич, Тадич, Дуричич, Митрович

България: Даниел Наумов, Виктор Попов, Алекс Петков, Живко Атанасов, Иван Турицов, Андриан Краев, Филкрип Кръстев, Илия Груев, Кирил Десподев, Мартин Минчев, Александър Колев

Сърбия - България по ТВ: Къде да гледаме края на евроквалификациите за "лъвовете"?

ПРЕДИ ДВУБОЯ

В групата лидер е Унгария с 15 точки, следвана от Сърбия и Черна горе със съответно по 13 и 11. Литва е с 6, а България заема последното място с 3. Дори успех няма да ни избави от последната позиция, тъй като в преките двубои с Литва сме с по-лоши показатели.

Мачът обаче е доста по важен за домакините. Западната ни съседка рискува при евентуално поражение от "лъвовете" да бъде изместена от второто място и да пропусне Евро 2024. За целта трябва и Черна гора да пребори Унгария.

Могат да се очакват попадения от самия старт, тъй като във всеки от последните 13 мача на Сърбия като домакин от квалификации за европейски първенства падат голове пре първото полувреме. Човекът във форма е Александър Митрович, който е вкарал 12 гола в последните си 9 мача на клубно и национално ниво.

При първия мач между България и Сърбия от квалификациите двата тима завършиха при равенство 1:1. Тогава водещият реализатори на "лъвовете" от този състав Кирил Десподов откри в 47-ата, но в шестата минута от добавеното време Дарко Лазович изравни.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички