Блестящ Балъков пред унгарци: Защо нямаме поколение като през 94-та? А Вие защо нямате звезди след Пушкаш?


Блестящ Балъков пред унгарци: Защо нямаме поколение като през 94-та? А Вие защо нямате звезди след Пушкаш?
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

12874 0

Бившият селекционер на България Красимир Балъков разкри пред унгарска медия какво е състоянието на нашия отбор и какво очаква от квалификацията с "маджарите" за Евро 2024. Двубоят е в понеделник в Будапеща.

"Въпреки че имам ценни контакти и добри приятели в Унгария, разбира се, няма съмнение, че ще подкрепям страната си. Унгарският футбол вече тръгна напред, ние в България все още изоставаме. В същото време за нас е много важно да стартираме успешно квалификационната серия за Европейското първенство и, ако е възможно, да си тръгнем от Будапеща с точки", заяви легендата на родния футбол пред magyarnemzet.hu.

Балъков посочи, че си спомня последната среща между двата тима, която се състоя през 2020 г. в София, а Унгария си тръгна с победата с 3:1. "Унгария игра много добре и заслужено спечели", каза българинът. После той бе запитан какво се е случило с българския футбол след четвъртото място на Мондиал 1994 и защо днес нямаме успехи и успешни футболисти.

"Ами... можете ли да ми обясните защо след Ференц Пушкаш, особено през последните 30 години, няма изключителни унгарски футболисти и защо не е израснало нито едно успешно поколение след това? Вероятно това е по същата причина", контрира Балъков.

После родният треньор все пак обясни на какво се дължи изоставането ни от европейския футбол. "Трябваше да се инвестира много повече в инфраструктура и обучение на млади таланти. За съжаление, не тръгнахме по този път. Проспахме последните няколко десетилетия. Всъщност, имаме талантливи млади играчи, но нямаме изключителното поколение, което имахме тогава. Унгария е инвестирала много пари в развитието на инфраструктурата. И се справи добре, заслужавало си е", категоричен бе той.

"А какво направи България? Тя не инвестира нито стотинка във футбола. Ето защо ние нямаме база като Вас. И ако нямаш основата, трудно се гради. Ролята на инфраструктурното развитие не може да бъде оспорена, нейното значение е изключително важно за по-нататъшното развитие на съвременния футбол. Надявам се следващото българско правителство (на 2 април ще има избори в България, бел.ред.) да обърне повече внимание на този красив спорт, дано нашите стадиони отново да привличат много хора", продължи бившият национал.

Накрая Красимир Балъков поздрави настоящия селекционер на "лъвовете" за това, че залага на много млади футболисти. "Това, разбира се, криеше голям риск. Шапки долу на Кръстаич за това! В нашата ситуация това е правилният начин. В момента имаме много млади, талантливи играчи в националния отбор. Надявам се да покажат потенциала си и да привлекат вниманието на добрите клубове", завърши той. Два дни преди мача с България пък в унгарския тим избухна скандал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички