Без победа - епизод №9 от поредицата! В груб "приятелски" мач Албания също би България (ВИДЕО)


Без победа - епизод №9 от поредицата! В груб "приятелски" мач Албания също би България (ВИДЕО)
Снимка: Lap.bg

10021 0

Националният отбор по футбол на България записа девети пореден мач без победа, както и трета поредна загуба. "Лъвовете" допуснаха поражение с 0:2 от Албания. За съперниковия тим това бе шести пореден мач без загуба, както и пета победа в този период.

Домакините от Тирана стигнаха заслужено до успеха. Те без съмнение бяха по-добрият отбор през първото полувреме и в 41-вата минута закономерно поведоха, макар и след малко странна проява в отбраната ни (вижте видео по-долу в материала).

"АЗ, МЪРИ ИЛИ ХЕРО": ГОЛЯМ БЪЛГАРСКИ ТРЕНЬОР ДАДЕ ТРИ ВАРИАНТА ЗА СЕЛЕКЦИОНЕР НА БЪЛГАРИЯ

В заключителните моменти от първата част българите стигнаха до натиск, но без особени опасности. Подемът им се пренесе и през второто полувреме, когато гостите бяха по-агресивни. Въпреки това албанците играеха по-често с топката и спокойно разиграваха въпреки дълбоката преса. Футболистите на Кръстаич стигнаха до няколко нелоши ситуации, но отново не предложиха достатъчно, за да доближат дори само гола. Така се стигна до тупалката на Мучи от около 30 метра, за да оформия крайния резултат 2:0 (вижте я по-долу в материала).

В срещата имаше много грубости и между двата тима. Спас Делев напусна със съмнения за комоцио, а Марин Петков не получи катеогричен червен картон. Първият получи удар в главата, а вторият хвана съперник за гърлото с две ръце.

Следващите срещи за България са след малко над един месец. Изгледите за победи там са доста песимистични. Квалификациите за Евро 2024 приключват с домакинство срещу Унгария (16.11) и гостуване на Сърбия (19.11).

Така не само че сме пред угрозата продължим негативната серия, но и за първи път в историята ще приключим евроквалификации без нито една победа. Разбира се, ако нещо не се промени. За Албания пък предстои визита на Молдова (17.11) и домакинство срещу Фарьорските острови (20.11), като само грандиозен провал ще ги лиши от класиране за Евро 2024. Страната е лидер с 13 точки - две над Чехия и три над Полша, която е и с мач повече.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Във втората минута се стигна до първи момент на напрежение. Узуни бе намерен в наказателното поле и заплашваше да напредне опасно, но там Антов се намеси ключово и изби в ъглов удар. След неговото изпълнение Димитър Митов излезе и улови без трудности.

В следващите минути се затвърди гледката от старта - домакините играеха с топката в доста по-сериозен период от време и когато я губеха, бързо си я връщаха. "Лъвовете" опитваха дълбока преса, но Албания хладнокръвно излизаше от нея с подавания и без дълги изритани топки. Това до момента рефлектира в два блокирани изстрела отдалеч.

В 10-ата минута след корнер топката бе засечена с глава. Аджети отправи острия удар, но за радост бе право в ръцете на Митов, който бе стабилен.

След ключова намеса с шпагат от Валентин Антов гостите организираха скоростна контраатака. Тя завърши с "меко" подаване от Иван Турицов от наказателното поле. То обаче бе уловено с една ръка от Стракоша и не стигна до главата на български футболист. Това бе една от малкото ни атаки до момента, като домакините почти не пускаха топката.

В 22-рата минута Десподов отправи първия точен удар за България в срещата. Изстрел от далечна дистанция, но попаднал в ръцете на Стракоша.

След около половин час игра Спас Делев получи сериозен удар в главата от противников футболист и остана на терена за няколко минути. Той получи помощ, а след това остана отвън за кратко време. Малко след това Делев сам падна на терена и трябваше да бъде заменен принудително след удара от Аджеми. Останаха съмнения за комоцио. Вместо него влезе Мартин Минчев.

В 33-тата минута Димитър Митов направи много неприятна грешка при опит за подаване. Домакините получиха чудесен шанс да разгърнат атаката си, но всичко завърши с остро центриране от наказателното поле. Тогава топката бе изпусната от Митов, който обаче впоследствие все пак улови.

41' - 1:0! Резултатът бе открит от Лачи на празна врата. След остро центриране в наказателното поле изглеждаше сякаш българската отбраната се е справила. Топката обаче се търкулна под нашите играчи и застана пред опразнената врата, като Лачи се втурна на скорост и я прати в мрежата с мощен бомбен удар на сантиметри от голлинията.

България опита в последните секунди да организира някои атаки в края, но неособено успешно. В последниата минута от триминутното добавено време Груев направи остро подаване в наказателното поле, но е намери свой съотборник. Центриране и на Русев в наказателното поле не стигна Десподов.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна добре за българите, които продължиха с подема от края на първото полувреме. Само в рамките на минути имаше центриране от фал в наказателното поле на албанците, както и далечен изстрел от Лукас Петков. И двете обаче не бяха особено успешни и нямаше реална голова опасност.

Пет минути след подновяването на играта Марин Петков бе провокиран с по-остра намеса. Играчът на Левски не сдържа нервите си, изправи се и хвана за гърлото с две ръце опонента. Все пак, предвид това, че бе приятелски мач, съдията им показа само по жълт картон.

Валентин Антов допусна груба грешка и се стигна до бърза контраатака при числено преимущество за съперника. Все пак накрая Асани стреля и след рикошет топката стана лесна за Митов. Секунди след това Христо Иванов имаше не по-лош шанс. Той финтира добре съперник в наказателното поле, но след това не уцели добре топката и отправи много слаб и неточен удар.

След близо час игра дълбоката преса от българите даде рзултат. Топката бе опасно отнета, но Христо Иванов се забави твърде много пред противниковото наказателно поле и накрая топката му бе отнета.

В следващите 20-ина минути картината бе една и съща. Албанците контролираха топката, но не търсеха на всяка цена гола. Повече играеха с нея в собственото си поле и от време на време търсеха далечни подавания. Българите пък играеха с все така дълбока преса срещу добре разиграващия съперник.

81' - 2:0! От около 30 метра Ернест Мучи стреля мощно и матира Митов.

В заключителните секунди Кирил Десподов пропусна сам срещу вратаря за най-чистото ни положение за гол в мача.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Вече споменахме за кошмарната серия на България. Тя се състои в осем мача без успех - в това число пет поражения и три равенства. В тях сме инкасирали общо 11 попадения и сме реализирали едва 3. Последната победа бе срещу Кипър в приятелски мач през ноември миналата година - с 2:0.

Албания пък е във върхова за себе си форма. Тимът има само едно равенство + четири победи в последните си пет мача. В тези срещи влизат два сблъсъка с Чехия и един с Полша. Страната е първа в квалификационната си група с 13 точки от 6 мача. В последните си пет срещи пък е отбелязала 11 попадения и е инкасирала едва 2.

През този век "лъвовете" са се изправяли три пъти срещу този съперник. През 2003 в приятелска среща надделяваме с 2:0, а през 2007 сме в една квалификационна група за Евро 2008. Тогава си разменяме две равенства - 0:0 в България и 1:1 в Албания.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички