След думите на Младен Кръстаич: Колко чужденци има в Сърбия и Хърватия и колко е разликата с България?


След думите на Младен Кръстаич: Колко чужденци има в Сърбия и Хърватия и колко е разликата с България?
Снимка: Официалната страница на българските национални отбори по футбол

2040 0

Докато голяма част от футболната общественост у нас очаква Младен Кръстаич да подаде оставка, то той привлече още повече вниманието върху себе си с изказване. Преди приятелския мач с Албания селекционерът обърна внимание на родния шампионат и колко българи играят в него.

Той изтъкна, че това е голям проблем у нас и даде мрачна прогноза какво ще се случи, ако това не се промени.  "Каквото и да кажа, някой може да го тълкува като оправдание. Сравнете Сърбия и Хърватия. Всички държави са футболни, но вижте колко са чужденците там, вижте колко са в България. Ако няма да играят българи в родното първенство, по-добре да го закрием. Сега и аз се чувствам като Българин. Трябва да се грижим за децата си, а не с колегите ми да ги търсим по Европа и да им вадим паспорти".

Именно заради това в следващите редове ще направим съпоставка с двете първенства, които бяха дадени за пример от Кръстаич. На първо място: каква е ситуацията в Първа лига? В нея има 16 отбора, които разполагат с 416 играчи. 44,2% от тях са чужденци и по точно 184 футболисти.И най-скъпият състезател е чужденец - Бернард Текпетей от Лудогорец, който е оценен на 5,5 млн. евро. Именно разградчани са отборът с най-много чуждестранни играчи - 22. След тях е ЦСКА с 20, а по 19 имат Ботев Пловдив и Берое.

Сравнението със Сърбия и Хърватия

В елита на Сърбия също са 16 отбора, но играчите са повече 480. Там чужденците са доста по-малко - 115, като това е 24% от общия брой. Най-скъпоструващият е черногорецът Мирко Иванович, оценен на 9 млн. евро.

В Хърватия обаче по-скоро ситуацията се доближава до тази при нас. Отборите, които се състезават на най-високо ниво са по-малко - 10. А те разполагта с 308 играчи. Чужденците обаче не са никак малко - 37,3% или 115 от тях. Разликата е, че най-високооцененият е хърватин - Мартин Батурина на 15 млн. евро, според "Transfermarkt".

А президентът на футболната ни лига Атанас Караиванов веднага избухна срещу "екземпляра" Кръстаич.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички