Балъков свали шапка на Кръстаич: Само чуждестранен треньор можеше да направи такова тотално подмладяване


Балъков свали шапка на Кръстаич: Само чуждестранен треньор можеше да направи такова тотално подмладяване
Снимка: Getty Images/Guliver

2108 0

Легендата на българския футбол и бивш национален селекционер Красимир Балъков направи любопитен анализ на случващото се при „трикольорите“, след като начело застана Младен Кръстаич. Той изрази мнението си пред колегите от „Тема Спорт“

Ето какво обяви Балъков:

„Най-после националният отбор спечели и то убедително. Сега му предстои ново изпитание – гостуване на Северна Македония. Най-важният извод от успеха над Гибралтар е, че нищо не трябва да се променя – това е пътят и връщане назад няма. Без значение от анализи, мнения, критики и последващи резултати. Никакво обръщане назад. Младите, младите, младите…. Това е водещото и трябва да продължим да залагаме на тях, за да придобиват самочувствие. С всеки мач ще стават все по-добри и по-добри. Дори и да падат, което е неизбежно, в тях има бъдеще. Стига вече сме връщали страниците.

Сега беше моментът да се направи това така прословуто подмладяване – двата мача от Лигата на нациите с Гибралтар и Северна Македония, както и предстоящите през ноември контроли с Кипър и Люксембург. Имаме достатъчно футболисти, които играят редовно в четирите водещи отбора у нас и ги виждаме на терена – Десподов, Недялков, Турицов, Филип Кръстев, Илиян Стефанов, Даниел Наумов. Навън вече имаме състезатели, които се подвизават в силни първенства – Петко Христов (Специя), Валентин Антов (Монца), Илия Груев (Вердер). Да, някои от тях не се изявяват редовно, но са там. Така е при младите – още им липсва постоянство. Евала на Младен Кръстаич за решението му, за повиквателните. В България това може би само чужденец е способен да го направи. Познавам го доста добре от престоя му в Германия. Трябва да се застане зад него и поетият курс да се продължи и наистина вратата за връщане назад да я затворим. Тази философия и политика, която прокарва трябва да се подкрепя, да се насърчава, защото тя дава надежди на българските млади футболисти. Няма друг път за националния ни отбор, а и моментът е много точен. Повече няма какво да се губи, няма накъде да се отстъпва.

Отлично впечатление направи Илия Груев. Той е бъдещето на България. Познавам го много добре, още от времето, когато никой не е предполагал, че ще стане футболист. Неговото мислене е толкова професионално още на това ниво и е изненада как разсъждава. Само лош късмет може да го извади от големия футбол. Пътят пред него е правилен. Убеден съм, че няма да се главозамае след това отлично начало за него и България.

Зная много добре манталитета на българския футболист, но сега сякаш е различно вече. Да, ще има спадове, ще има амплитуди – надолу, после пак нагоре. Но с цел вече да втръснем – това е единственият правилен и верен път. Другите друми видяхме докъде ни доведоха.

Хората, които обичат футбола трябва да са зад гърба на Кръстаич при това създаване на новото лице на националния отбор. Разбира се и футболните деятели. Ако тръгнат да летят, да се главозамайват бързо ще ги върнем на земята. Имаме си методи – леко и тихомълком, без много шумотевица, така както се започва сега – без фанфари. За да ги върнем пак на земята, на този единствен за тях път.

Хубавото е, че има и други млади футболисти, които със сигурност са в списъка на Младен Кръстаич и скоро пак ще бъдем изненадани. Но сега му е нужно спокойствие, време и подкрепа и дано и срещу Северна Македония видин не само победа, но и нова добра игра“.

А ето какво примамливо предложение  отказал Балъков.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички