Звезда-интригант сред причините за краха на Холандия в София


Звезда-интригант сред причините за краха на Холандия в София
Снимка: Getty Images/Guliver

2404 0

Руският футболен агент с български корени Александър Бакърджиев разясни пред изданието sportsdaily.ru защо Холандия крушира срещу България в световната квалификация.

- България направи много добър мач срещу Холандия. Самият аз бях на мача и видях, че всички бяха на ниво. В отбора цари много положителна атмосфера, дойде нов треньор Петър Хубчев, който игра в Айнтрахт (Франкфурт). Той е много добър специалист.

Защо Холандия има такива проблеми - рискуват да не попаднат на втори голям форум?

- При тях идва смяна на поколението. Освен това дори най-силните отбори имат спад. Аз не смятам, че трябва да се правят трагедии от това поражение, въпреки че холандците уволниха треньора си. Всъщност това е нормален работен процес.

Холандците се хвалят със своите школи и работата си с младите, но нямат силен национален отбор. Поколението на Робен и Снайдер си отива, а няма кой да ги замени. Не смятате ли това за парадокс?

- Не, защото футболът за това е интересен, че в него не винаги по-силният печели. Много е важно състоянието на колектива. Тук, в България, в съблекалнята всичко е наред, няма интриги, напрежение. Отборът е освободен от очаквания за големи резултати - когато отборът играе спокойно, няма какво да губи.

Всички мислеха, че България ще загуби, че ще бъде много трудно, а се получи обратното - България мина през Холандия без проблем. Футболистите, които играят в средни отбори, показаха, че са отлични играчи от средно европейско ниво. Като Спас Делев, когото познавам много добре, той вкара два гола, много бърз и талантлив нападател. Сега играе в Полша, а преди 4 години можеше да се окаже във Волга. но трансферът не се получи.

Тоест холандците имат големи проблеми с атмосферата вътре в отбора?

- Холандците имат такава особеност: някои играят в големи отбори, взели са се за звезди и си мислеха, че ще бъде лесно да победят България. Чух, че четирима от тези взели се за звезди футболисти, създават напрежение в колектива. Робен е звезда, но както може да донесе успех на терена, така може и да прави интриги в съблекалнята. Видно е, че отборът при холандците не играе. В някои отношения те приличат на Русия, когато имаше звезди, мислещи, че всичко се върти около тях. Но слаби отбори в Европа като цяло вече няма.

За България тази победа е потвърждение на това, че футболът в страната се развива правилно?

- Разбира се, защото това е футболна страна. В България има много талантливо младо поколение. Този Божидар Чорбаджийски от ЦСКА изигра отличен мач срещу холандците, много добър защитник, от който вече се интересуват клубове от Западна Европа. Или съотборникът му Антон Недялков, младият краен защитник, който влезе в края на мача, но изглежда много перспективен.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички