Сензационно: Лудогорец загуби от предпоследния в Първа лига - бивш играч на ЦСКА герой (ВИДЕО)


Сензационно: Лудогорец загуби от предпоследния в Първа лига - бивш играч на ЦСКА герой (ВИДЕО)
Снимка: Ivan Ivanov / LAP.bg

9379 0

Българският шампион Лудогорец допусна сензационна издънка, след като загуби с минималното 0:1 от предпоследния Пирин Благоевград. Така "орлите" увеличиха изоставането си от лидера в Първа лига ЦСКА на 4 точки, като пропуснаха да се възползват от равенството на "червените" с Локомотив Пловдив.

Именно бивш футболист на "армейците" бе героят в мача. Преслав Йорданов бе точен от дузпа, която бе разглеждана над 5 минути от ВАР. Първоначално бе отсъдена засада в ситуацията, но впоследствие решението се преразгледа - засада нямаше, от което се проследи ходът на събитията до въпросната дузпа.

Това бе и официален дебют за най-новото попълнение на Лудогорец Тодор Неделев, който остана през цялото време на терена. Бившият халф на Ботев Пловдив дори бе близо на няколко пъти до попадението. Той изигра силен двубой, но повечето от неговите съотборници нямаха късмет или точност при завършващите си удари.

"Орлите" създадоха куп положения, но с пропуски се отчетоха Кирил Десподов, Игор Тиаго, Тодор Неделев, Доминик Янков, Пьотровски и други. Особено сериозни бяха някои от пропуските на Янков и Десподов. Разбира се, с огромни заслуги за равенството е и вратарят на Пирин Максим Ковальов.

Срещата бе изнервена през второто полувреме, тъй като гостите често павеха играта. Това вбесяваше домакинските привърженици, играчи и хора от щаба. Най-грубо реагираше Кирил Десподов, който крещеше и физически "помагаше" на играчите да не лежат.

След срещата Лудогорец остава с 50 точки - 4 по-малко от лидера ЦСКА. Пирин Благоевград пък събра 16 точки и изпревари Хебър, като вече заема 14-ото място. Това е втори успех за "орлетата" срещу шампиона в последните им три преки сблъсъка, след като през декември 2021-ва надделяха със зрелищното 5:3.

В следващия кръг Лудогорец приема у дома Черно море (12.03), докато Пирин Благоевград приема у дома Хебър в пряк дуел между тимовете, борещи се за спасяване (11.03).

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В 5-ата минута Неделев изведе отлично Десподов, а той центрира в наказателното поле. Там намери Рай Насименто, но неговият удар с глава меко казано не се получи.

Малко след това Пипа отне от Андрей Йорданов и опита да комбинира с Насименто, който бе блокиран в наказателното поле. От центрирането на Неделев обаче не се стигна до нещо по-опасно, след като Преслав Йорданов изчисти.

В следващите 10-ина минута "орлите" създадоха още няколко добри ситуации за гол, но "орлетата" играеха смело и изнесени напред. Те също имаха своя момент, когато Преслав Йорданов получи в наказателното поле, но бе бързо затворен и блокиран при опита му за гол.

В 16-ата минута се стигна и до най-опасното положение за гол. Десподов центрира добре отдясно и намери Игор Тиаго в наказателното поле. От добра позиция обаче не съумя да уцели рамките на вратата, след като топката му дойде леко назад.

В 30-ата минута Макрецкис отне в центъра и показа отлична скорост, за да се озове сам срещу Падт. Неговият изстрел обаче бе спасен от стража на "орлите". Най-добрата ситуация за гол до момента.

В 34-ата минута Тодор Неделев се отличи с много добро подаване в наказателното поле, с което намери Рай Насименто. Нападателят се спря добре и си отвори позиция за удар с едно докосване, но впоследствие шутира право във вратаря.

Около 5 минути преди края на редовното време Кондраков изскочи от втора позиция и се оказа зад противниковата отбрана. Той остана един срещу един с Русо, финтира го добре, след което бе препънат.

Първоначално бе отсъдена засада, но след преглед на ситуацията с ВАР се оказа, че ситуацията е била редовна. Така бе прегледано и положението за дузпа и нарушение бе дадено след около 5 минути, в които от ВАР разглеждаха ситуацията.

45+2' - 0:1! Преслав Йорданов се нае с изпълнението и стреля в средата на вратата, с което откри резултата.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 49-ата минута се стигна до много неприятен инцидент. Иван Йорданов бе уцелен в главата в собственото си наказателно поле при опит за центриране. Той сякаш изпадна в безсъзнание за кратко, като главният арбитър веднага прикани медицинсия щаб да влезе. Играчът получи помощ на терен и бе без опасност за здравето след намесата. Той дори продължи срещата и не трябваше да бъде принудително заменян.

В 54-ата минута Спас Делев бе изведен зад противниковата отбрана с чудесно подаване от Нареси. Той обаче бе затворен добре с тяло и въпреки че поиска дузпа, основания за такава нямаше.

В 65-ата минута домакините можеха да изравнят чрез новото си попълнение Тодор Неделев. Той задържа на около 20 метра от вратата, показа техника, след което си освободи място за изстрел с по-силния ляв крак. Неделев изненадващо потърси близкия ъгъл, а топката мина с малко покрай страничния стълб.

Секунди след това се създаде напрежение в полето на Пирин за по-продължителен период от време. Всичко завърши с отлична позиция за изстрел на Кирил Десподов, който обаче стреля достатъчно близо до вратаря, че да му даде шанс за прекрасна намеса, с която запази резултата.

В 74-тата минута Тодор Неделев центрира остро на първа греда от корнер. Там почти намери Франко Русо, който обаче бе изпреварен след отлична намеса на Максим Ковальов.

В 76-ата минута Игор Тиаго стреля от малък ъгъл в наказателното поле, но вратарят демонстрира превъзходна намеса. След нея топката се озова в Доминик Янков, който от зоната за изпълнение на дузпи не успя да уцели вратата, отчитайки се с голям пропуск.

В 84-тата минута Неделев стреля много опасно с по-слабия си десен крак. Ударът мина до страничната греда, като футболист на "орлите" също се размина на сантиметри от топката.

Вече в добавеното време на срещата Лудогорец създаваше положение след положение, докато гостите опитваха да накъсват играта с бавене на времето. Това вбесяваше най-вече Кирил Десподов. Първо Тодор Неделев стреля опасно, но ударът мина с малко над напречната греда. След това и Пьотровски стреля опасно по диагонала отдалеч, но отново топката мина покрай страничния стълб. След това и Десподов (90+5') направи голям пропуск в наказателното поле.

В последната минута от добавените 10 Марсел Бибишков на контраатака се оказа сам срещу Падт, но стражът спаси добре с крак низстрела на младия нападател, син на Крум Бибишков.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Футболистите на Анте Шимунджа нито задоволиха с представянето си срещу Левски, нито грабнаха пълния комплект точки. Така ЦСКА се откъсна на 3 точки от "орлите", но още в следващия кръг те могат да върнат разликата на само точка, след като "червените" завършиха 1:1 срещу Локомотив Пловдив.

За целта трябва да бъде победен предпоследния в класирането Пирин Благоевград. "Орлетата" може и да нямат победа в официален двубой през 2023-та година, но показват далеч по-добра игра с Христо Янев и успяха да вземат точка от Левски.

Освен това те имат допълнителна увереност от онзи успех преди малко повече от година, когато сразиха Лудогорец със зрелищното 5:3. В последните им пет мача един срещу друг "орлетата" на два пъти спират именития си опонент - с равенство и въпросната победа. При последната им среща обаче разградчани бяха повече от категорични - 4:0 като гост.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички