Само в SportLive! Дерменджиев: Когато паднахме с 0:6 от Арсенал, само Йозил струваше колкото целия отбор на Нордселанд! Лудогорец остава конкурент за второто място


Само в SportLive! Дерменджиев: Когато паднахме с 0:6 от Арсенал, само Йозил струваше колкото целия отбор на Нордселанд! Лудогорец остава конкурент за второто място
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

3149 0

Лудогорец записа най-срамната си загуба в евротурнирите. Тоталният хегемон в България регистрира рекордното поражение след 1:7 при визитата си на Нордселанд в груповата фаза на Лигата на конференциите.

Катастрофалният изход от срещата в Дания доведе до масовите оставки на цялото ръководство на клуба и спортно-техническия щаб. Предстои собствениците Кирил и Георги Домусчиеви да вземат решение след моралното действие на подопечните си, занимаващи се с оперативната и чисто спортната дейност в клуба.

Бившият треньор на Лудогорец Георги Дерменджиев се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg по повод антирекорда на „орлите“. 68-годишният специалист, който се превърна във втория роден треньор, класирал наш клуб в групите на Шампионската лига, направи своя анализ на случилото се в Дания.

Именно Дерменджиев водеше разградчани при една от двете загуби с 0:6 на отбора в Европа. Той бе начело на „орлите“ при това от Арсенал в Лондон, но в груповата на Шампионската лига.

Все още не изяснена окончателната съдба на настоящия наставник Ивайло Петев. Лудогорец ще приеме Пирин Бл в неделя, а именно след домакински провал срещу „орлетата“ той се завърна начело на отбора, след като Анте Шимунджа бе уволнен.

Ето какво сподели медията ни специалистът, извел родния хегемон и до 3 шампионски титли:

- Г-н Дерменджиев, защо според Вас се стигна до този исторически антирекорд на Лудогорец при гостуването на Нордселанд?

- С всеки отбор може да се случи нещо подобно. Налице са примери с изключително класни отбори – и с Манчестър Сити, и с Реал Мадрид, и с Ливърпул, които имат доста големи загуби. Всички виждаме какво се случва в световния футбол, че дори и на ниво национални тимове.

Когато една подобна загуба е единична, има куп фактори, заради които е възможно тя да се случи. Конкретно за Лудогорец може би повлия това, че те не бяха подготвени за такъв стил на игра. Изкуственият терен също донякъде влияе. Някой път като тръгне и няма спиране, се казва на футболен език в негативен аспект.

Но Нордселанд не е отбор от такава класа, от която Лудогорец би трябвало да се притеснява.

- Капитанът Бърнард Текпетей и треньорът Ивайло Петев заявиха, че това е срам след поражението в Дания. Вие как бихте окачествил случилото се, особено и срещу отбор от нивото на датчаните?

- Аз мога да кажа, че е много неприятна загуба, от която трябва да се извлекат само поуки. Това може да послужи и като рестартиране на отношението на играчите към такива отбори. Оттук-нататък ще имат много тежка обеца на ухото.

- Освен терена и някои други фактори, възможно ли е все пак да е имало и подценяване на Нордселанд, макар че е трудно да се говори за такова нещо с оглед на резултата, а Лудогорец не е от този ранг, за да си го позволи в Европа?

- Аз не бих казал, че е имало подценяване на 100%. Може би е имало някаква мисъл, че е един отбор от малко градче, но Разград не е по-голям град. Това не би трябвало да е причина, защото при проследяване на историята на клуба се вижда какви успехи са постигнали и срещу какви отбори. Нордселанд не е отбор за подценяваме. Най-вероятно обаче и загубата на датчаните от Фенербахче е повлияла по някакъв начин, може да не е на 100% подценяване.

Наистина ли Лудогорец бяха толкова слаби или съперникът се възползва от напълно трагичната игра на разградчани в защита, както и от грешките на вратаря Падт?

- Има от всичко по-малко. В крайна сметка отборът, който вкара 7 гола, реализира всичко, което отправи към вратата. Лудогорец пък направи и всичко, което можеше да се стори в негативна форма по време на двубоя.

Срещата в Дания тръгна зле, но след това не се видя никаква реакция. Сякаш футболистите на Лудогорец ги заблуждава малко и вътрешното първенство.

Нордселанд е бил и шампион на страна като Дания, която има много силен футбол. Бях треньор на Лудогорец в мачовете срещу Копенхаген, след като излязохме от груповата фаза на Шампионската лига и играхме на 1/16-финалите в Лига Европа. Тогава отпаднахме доста злощастно.

- Предишната рекордна загуба в Европа е срещу Арсенал, но в групите на Шампионската лига, като тогава Вие бяхте начело на Лудогорец. Има ли място за съпоставка между двете тежки поражения?

- Разликата е огромна. Там загубихме с много голям резултат, но отборът на Лудогорец игра. Ставаше въпрос и за груповата фаза на Шампионската лига. Само един футболист на Арсенал, например Месут Йозил, струва колкото целия отбор на Нордселанд.

- Нерядко след подобни поражения съдбата на треньорите е заложена на карта. Възможно ли е да се стигне до раздяла с Ивайло Петев?

- Треньорът е лицето на отбора. Той поема цялата вина. За мен след един злополучен мач като този хората в Разград ще направят правилната преценка, защото са си стъпили здраво на краката.

- Крахът в Дания ще се отрази ли на отбора и в родния шампионат, където разградчани през този сезон демонстрират колебливост?

- Винаги психологически една подобна голяма загуба има някакъв оттенък и оказва въздействие у отбора. Понякога и индивидуално в играчите, особено върху тези, които участвали във въпросния двубой.

Видяхте грешката на Симон Слуга в мача срещу Локомотив Пловдив. Той веднага беше заменен от Серджио Падт, който пък сега направи същата грешка. Това неминуемо ще има много сериозно отражение върху тях. За подготовката на вратарите обаче е отговорен треньорът на вратарите.

Изисква се много опит и знание, за да се излезе от такава ситуация.

- Лудогорец допусна наистина много тежко поражение, но остават още 4 мача от груповата фаза на Лига на конференциите. Ще се съвземе ли бързо отборът, за да продължи към елиминациите в турнира, където шансовете за достигане максимално напред са по-големи от тези Шампионската лига и Лига Европа?

- Вече казах, че този мач ще бъде обеца. Въпреки загубата обаче Лудогорец остава конкурентен за втората позиция в групата. Ще подчертая отново, че подобна загуба може да се случи с всеки. Накрая са важни точките.

Лудогорец спокойно може да победи Нордселанд в Разград.

- Как ще коментирате масовите оставки на цялото ръководство на Лудогорец и спортно-техническия щаб след рекордната загуба в европейските клубни турнири?

- Това е преценка на ръководството. Явно чувстват определена вина върху себе си, но в крайна сметка собствениците на Лудогорец ще вземат решение. Една загуба обаче не може да заличи над 12-годишна успешна работа. Всеки който чувства вина, трябва да си я понесе.

Трябва да се върнат назад и да се видят какви грешки са допуснати. Също така и при кои обстоятелства отборът е бил най-успешен.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SportLive! Георги Дерменджиев: Лудогорец ще стигне далеч в турнира и е фаворит с Фенербахче! Спартак Търнава няма класата на разградчани

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ГЕОРГИ ДЕРМЕНДЖИЕВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички