Георги Дерменджиев пред SportLive: Лудогорец е отборът на сърцето ми! Конкуренцията е по-голяма, но пак искаме титлата, ще гоним и пробив в Европа


Георги Дерменджиев пред SportLive: Лудогорец е отборът на сърцето ми! Конкуренцията е по-голяма, но пак искаме титлата, ще гоним и пробив в Европа
Снимка: Ivan Ivanov / LAP.bg

10627 0

Георги Дерменджиев несъмнено е един от най-добрите български треньори през последните 2 десетилетия. 68-годишният специалист се завърна за трети път начело на Лудогорец в края на октомври.

Работата му веднага доведе до търсения ефект и разградчани финишираха годината в подножието на върха в Първа лига, на 3 точки от лидера Черно море, като „орлите“ са с мач по-малко. На международната сцена родният хегемон си проправи пътя към елиминациите в Лигата на конференциите, след като прескочи груповата фаза и ще играе плейоф срещу Сервет Женева през февруари.

Дерменджиев изведе Лудогорец до 3 шампионски титли като старши треньор, макар че беше част от проекта „Лудогорец“ още от неговото създаване. С неговото име са свързани и двете влизания на разградчани в групите на Шампионска лига.

Още: Само в SportLive! Петър Курдов отсече: Черно море заслужава с играта си да детронира Лудогорец, никой не може да ги упрекне в нищо

Опитният специалист се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg около Коледно-новогодишните празници. Той направи равносметка на отиващата си 2023 година, като сподели и амбициите си за Новата 2024-та година.

Ето какво заяви Дерменджиев пред медията ни:

- Г-н Дерменджиев, есенният дял от първенството приключи, къде Ви намираме?

- Не съм на почивка. Продължаваме работа, защото всичко трябва да е подготвено. В крайна сметка ще почиваме около Нова година.

Още: Само в SportLive! Михаил Александров: Сервет не е Астън Вила, но е топ отбор от Швейцария! Ще е трудно, но Лудогорец може да направи пробив

- Ще имате ли възможност да отскочите някъде за по-дълга почивка или ще се съберете семейно в България?

- Ще се съберем семейно. Трябва да се отдаде заслуженото и на семейството. Четири или пет дни ще бъда с тях.

 - Каква е равносметката Ви за отиващата си година в личен и професионален план?

- Доволен съм от това, което се случи с Лудогорец, защото спечелихме решаващите мачове. Взехме двубоя за Купата на България срещу Локомотив Пловдив, добре се движим в първенството. Победихме Фенербахче и Нордселанд, което ни позволи да излезем от групата си в Лигата на конференциите. Така ще продължим да играем в Европа и напролет.

Още: Георги Дерменджиев запази спокойствие и разкри формулата за успехите на европейската сцена

- Съжалявате ли, че в груповата фаза на Лигата на конференциите не успяхте да финиширате първи в класирането, което щеше да Ви спести плейоф?

- Не съжалявам, имайки предвид и представянето ни. Просто така се развиха и мачовете. Ние си взехме това, което трябваше, но ще подчертая, че Нордселанд, който би Фенербахче с 6:1 и със 7:1 Лудогорец, ние успяхме да ги победим в Разград и се класирахме.

- Как съумяхте да отърсите отбора от кошмарната загуба от датчаните точно за решаващия мач за продължаването напред в евротурнирите?

- Винаги съм искал групата, с която работя да бъде много здрава и съм бил изключително наясно с изискванията, както и с техните възможности. Визирам играчите в отбора. Те го разбраха и поради тази причина се получи и тази сплав.

Още: Дерменджиев със закачливо изказване за класата на терена от ЦСКА, каза как е Здравков

- Предстои сблъсък с швейцарския Сервет Женева, а мнозина определят жребия ви като лек. Вие как смятате?

- Това е жребий, а в тази фаза просто леки отбори няма. Вярно е, че Сервет не са топ отбор, но са тим от Швейцария, а знаете как се представя и националният отбор на тази страна. Имат няколко отбора и Базел, и Йънг Бойс , и Сервет, както и други, които всяка година играят в групите на Шампионска лига или на някой от другите евротурнири.

Така че отново ще излезем да играем срещу един много силен съперник.

-Специалисти и анализатори са на мнение, че сега Лудогорец има по-големи шансове за по-сериозен пробив в Европа, тъй като се твърди, че този турнир е най-пренебрегвания, трети по сила и в него участват малко по-непретенциозни отбори. Какво е Вашето мнение по въпроса, след като именно Вие сте свързан и с най-големите успехи на разградчани в Европа – двете влизания в групите на Шампионската лига?

Още: Георги Дерменджиев с едно желание за Лудогорец и в първенството, и в Европа

- Това е така. Наистина е третият по сила европейски клубен турнир и отборите не са от класата на тези от Шампионска лига и Лига Европа.

Ние излязохме от групата и имаме шанса да играем в елиминациите и трябва да го оползотворим, както и да видим докъде ще можем да стигнем.

- Лично Вие амбициран ли сте да направите още по-сериозно постижение с Лудогорец в Европа?

- Разбира се, винаги съм бил с максимална амбиция. Искам да го предам и на отбора, за да видим наистина докъде ще успеем да стигнем.

Още: Дерменджиев: Искам футболистите да бъдат много търпеливи и развоят в групата да е в наша полза

- Завърнахте се за трети път начело на Лудогорец през тази година. Изненадахте ли се от новата покана от Лудогорец, защото известно време бяхте извън играта, ако мога така да го нарека?

- Не бях изненадан. От много време съм в треньорската професия. Поради тази причина съм и доста наясно за какво става въпрос.

В крайна сметка аз бях повикан и се отзовах.

- Работил сте в различни клубове, но Лудогорец и Разград ли се утвърдиха като Вашия втори дом?

- Аз съм от самото начало на създаването на този Лудогорец. Познавам много добре обстановката. Това е добре, защото не ми трябваше време да се опознавам с играчи и с клуба. Започнах директно работа.

Честно да Ви кажа, не ги харесвам много тези определения като „нашия дом“, „втори дом“ и т.н. Мога да кажа, че това е отборът на сърцето ми!

- Какви са амбициите Ви с отбора на вътрешната сцена, след като ни казахте тези за европейската – отново ли целта ще е дубъл с титлата и Купата на България?

- Лудогорец винаги е играл на макс. Винаги е преследвал и Купа, и Суперкупа, и шампионат. Разбира се, ако можем да направим отново пробив и на международната сцена.

- През тази кампания по-трудно ли ще бъде да се постигнат целите, визирам най-вече у нас?

- Всичко си зависи от нас. Вярно е, че конкурентността се увеличи, което е много добре за българския футбол.

Ние обаче ще се постараем отново да станем шампиони.

- Какво е най-положителното, с което ще запомните отминаващата година в личен и професионален план?

- В личен план с това, че семейството ми е добре, всичко е наред.

Вече казах какво желая от отбора в професионален план. Ще се стремим да го изпълним и в края на футболната година да се осъществят целите ни.

- Кое е най-негативното, с което ще запомните 2023 година?

- Не искам да мисля за лоши неща.

- По-големият Ви син живее в Китай. Ще се видите ли с него там или евентуално той да пристигне тук за празниците?

- Ситуацията е такава, че те ще си бъдат в Китай, а ние в България.

- Неговата съпруга е китайка. Какво Ви направи най-сериозно впечатление от културата на Китай покрай контактите Ви с вашата снаха?

- Китай има коренно различна култура от нашата. В крайна сметка обаче ние сме хора на това земно кълбо. Адаптираме се много бързо и нямаме проблем в комуникацията.

- Какво си пожелавате в личен план за 2024 година?

- Шаблонно е, но искам да сме живи и здрави. Пожелавам на всички весели празници и весело посрещане на Новата година! Нека всички да бъдем щастливи и да се сбъднат желанията на всеки!

- Какво е пожеланието Ви към всички фенове на футбола и виждате ли по-светло бъдеще за родния футбол през следващата година?

- Трябва да направим всичко, за да се развива футбола ни и да бъде такъв, какъвто е бил. Пожелавам им да подкрепят отборите си и да гледат мачове на по-високо ниво в българския футбол! 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ексклузивно в SL! Топ стрелецът на България: Трансфер в Ботев Пд? Ще заформим ударно нападение с Бароан

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички