Локомотив покори Пловдив с красиви голове, спасена дузпа и 15-годишен коз


Локомотив покори Пловдив с красиви голове, спасена дузпа и 15-годишен коз

2556 0

Локомотив (Пловдив) поведе в историческата конфронтация срещу "Ботев" в дербито на Пловдив, след като спечели 104-тия двубой. "Черно-белите" вече водят с 38 срещу 37 победи в съревнованието на пловдивските елитни тимове.

Победата на "смърфовете" дойде след два красиви гола. Първият бе дело на Мартин Камбуров в 17-ата минута. Асистенция на ветерана даде 15-годишният дебютант Ияд Хамуд. Вторият гол падна в 69-ата минута и негов автор бе таджикистанеца Парвиз Умарбаев. Той бе втори за екзотичния футболист в първенството и първи в дербито на Пловдив.

Двубоят на "Лаута" ще се запомни и с включването на младока Хамуд в титулярния състав на домакините. Той стана най-младият играч, излизал на терена в българския елит.

"Ботев" пък преглътна горчив хап в двубоя, след като Тодор Неделев не успя да вкара от дузпа, а в края на мача Радослав Терзиев получи червен картон.

След успеха Локомотив зае шестото място в класирането, изхвърляйки "Ботев" от там. "Канарчетата" станаха осми.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Треньорът на Локомотив (Пд) изненада с решението си да включи 15-годишния Ияд Хамуд в титулярния си състав. В този мач двама играчи - Кирил Котев и Мартин Камбуров, записват своя двубой номер 300 в българския елит.

Домакините от Локо започнаха мача по-агресивно, но не създадоха сериозни трудности на съперника. В 14-ата минута при една атака на Локомотив Веселин Марчев отправи силен удар към вратата на "Ботев", но Златков го блокира. Малко след това дебютантът Ияд Хамуд стреля слабо към вратата на Георгиев, но стражът се справи в ситуацията.

След само 17 минути игра Локомотив успя да поведе. Хамуд направи извеждащо подаване за Мартин Камбуров, опитният нападател овладя добре топката и с ефектна задна ножица успя да вкара топката в мрежата на "Ботев". В ситуацията вина за гола имаше халфът Яя Меледже. 
След инкасираното попадение "Ботев" започна да търси по-често път към вратата на Ел Харуби. В 31-ата минута Бакалов центрира отляво, Камбуров се извиси за удар с глава, но Георгиев го изпревари и успя да избие с една ръка.
Първият жълт картон в срещата бе факт в 42-ата минута, когато за нарушение Радослав Терзиев бе официално предупреден.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

След почивката Локомотив излезе с корекция в състава - младокът Ияд Хамуд бе заменен от таджикистанеца Парвиз Умарбаев. Феновете на "Ботев" пък пуснаха в експлоатация целия си запас от пиротехника, а след като тези на Локомотив им отговориха, видимостта на стадиона бе сериозно затруднена. Наложи се за малко играта да бъде спряна.

В 55-ата минута треньорът на "Ботев" извади Яя Меледже за сметка на опитния Иван Стоянов. Малко след това Мартин Райнов вкара топката в мрежата на "Ботев" за втори път, но попадението не бе зачетено заради засада. Втора смяна в състава на Локомотив - след 61 минути на терена Димо Бакалов отстъпи мястото си на Дани Кики.

Въпреки че липсваха сериозни голови ситуации пред тях в последните минути, домакините от Локомотив успяха да стигнат до втори гол срещу "Ботев". В 69-ата минута "смърфовете" изпълниха корнер, топката достигна до таджикистанеца Парвиз Умарбаев и той с удар от над 20 метра опъна мрежата на вратаря на "Ботев" за 2:0. Това бе първият гол за Умарбаев в дербито на Пловдив.

Добрият за Локомотив мач бе затвърден в 74-ата минута. Малко преди това Виданов спъна Тодор Неделев в наказателното поле и реферът посочи бялата точка. Звездата на "Ботев" застана зад топката, но Ясин Ел Харуби го отчая с решително спасяване.

В 76-ата минута Николай Киров направи втора промяна в състава си, пускайки Даниел Кутев вместо Серкан Юсеин.

В 85-ата минута Парвиз Умарбаев можеше да направи преднината на своя тим класическа, но Георги Георгиев се отчете с добро спасяване.

И за да бъде пълно разочарованието за "Ботев", в 87-ата минута Радослав Терзиев получи втори жълт картон и остави отбора си с човек по-малко на терена.

ПРЕДИ МАЧА

Днес в 15 часа Локомотив (Пд) посреща "Ботев" (Пд) в горещото дерби на Пловдив. Спорът между "смърфове" и "канарчета" е под номер 104.

Победителят в днешния сблъсък на "Лаута" ще поведе и в съревнованията между тези два тима като цяло, тъй като статистиката сочи: Локо и Ботев имат по 37 победи и 29 равенства досега.

В първенството "Ботев" е по-предно класиран от своя съперник - заема шестото място, докато "черно-белите" са седми.

СЪСТАВИ:

ЛОКОМОТИВ (ПД): 16. Ясин Ел Харуби, 14. Иван Горанов, 6. Кирил Котев, 5. Павел Виданов, 71. Пламен Крумов, 19. Ванчо Траянов, 77. Ияд Омар Хамуд, 18. Мартин Райнов, 10. Веселин Марчев, 27. Димо Бакалов, 11. Мартин Камбуров 

Треньор: Едуард Ераносян

"БОТЕВ" (ПД): 22. Георги Георгиев, 25. Крум Стоянов, 6. Даниел Златков, 18. Радослав Терзиев, 2. Цветомир Панов, 16. Стенио, 10. Серкан Юсеин, 20. Омар Косоко, 8. Тодор Неделев, 14. Меледже Омнебес, 27. Жоао Пауло

Треньор: Николай Киров

Главен рефер на срещата: Николай Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички