Само в SportLive! Емил Велев - Кокала: Костов се изненада доста от леката победа над Славия! Лудогорец са твърде рехави отзад


Само в SportLive! Емил Велев - Кокала: Костов се изненада доста от леката победа над Славия! Лудогорец са твърде рехави отзад
Снимка: Lap.bg

7371 0

Левски спечели привидно лесно с 2:0 при гостуването си на Славия, макар че игра през по-голямата част от мача в намален състав. Сега на дневен ред пред „сините“ са истинските тестове за готовността на им да се борят за титлата. Първият от тях е в неделя – домакинство на хегемона Лудогорец, срещу който столичният гранд не познава вкуса на успеха в 22 поредни срещи за първенството. Следващите изпитания са „Вечното дерби“ с ЦСКА  и домакинство на Черно море.

Бившият футболист и треньор на Левски Емил Велев – Кокала се съгласи да даде обширно интервю пред SportLive.bg именно с оглед задаващите мачове на истината за „сините“.  Специалистът, извел отбора от „Герена“ до последната шампионска титла, говори и за отминалото най-старо столично дерби срещу Славия, където също е бил наставник. Очаквано той акцентира на сблъсъка с тоталния хегемон.

Ето какво обяви Кокала пред медията ни: 

- Г-н Велев, Левски срази Славия на стадион „Александър Шаламанов“, въпреки че игра ¾ от най-старото столично дерби с 10 души. Как ще анализирате двубоя?

- Дори бях казал и точна прогноза за мача. Ако Галин Иванов не беше пропуснал от 1 сантиметър пред вратата, щеше да завърши 2:1 сигурно. Той щеше да изравни резултата, ако беше реализирал.

Когато обаче видях, че Левски останаха с човек по-малко, бях сигурен, че Славия ще бъдат много лесно победени, защото те инстинктивно излязоха по-напред. Искаха да атакуват повече, след като имаха числено предимство. Освободиха зони и видяхте с какви бразилски отигравания Левски спечели двубоя.

- Искате да кажете, че бяхте по-убеден в успеха на „сините“, след като те останаха с намален състав?

- Да. Точно така. Вече имаше доста повече пространства. Славия бяха много слаби. Не знам точно какви тренировки са провеждали и с новия треньор, но не изглеждаха много добре.

Наистина времето за занимания и обиграване на състав е било малко, но може би трябваше продукцията им да бъде по-добра въпреки обстоятелствата.

- Ако Галин Иванов все пак беше вкарал, щеше ли да окаже влияние върху крайния резултат?

- Щеше да стане 1:1, но Левски пак щяха да победят. Имаше много празни пространства зад гърба на защитата на Славия. Неслучайно така влезе и вторият гол. Уелтън получи пас, след което си надбяга защитниците и с левия крак насочи топката в далечния ъгъл.

- Треньорът Николай Костов заяви след мача, че победата е дошла след геройска игра на футболистите. Споделяте ли това мнение?

- Не знам точно какъв смисъл е вкарал в това изречение. Според мен се беше изненадал доста от леката победа, която беше постигната. Предишните мачове бяха много по-трудни – и с Етър ВТ, и с Хебър Пз, и с Пирин Бл. Тези срещи бяха много по-трудни от този двубой.

Може би от тази гледна точка и той се изненада от победата, защото в последните години рядко се случваше да спечелим срещу Славия, а мачовете протичаха доста оспорвано.

Този път обаче видяхме, че класата е както казва и Чичо Венци: „От Лом до Лондон“.

- Основна роля за победата в „Овча купел“ изиграха бразилските звезди на „сините“. Как ще изглежда Левски без тях?

- Само двама българи фигурираха в стартовия състав – започнахме с вратаря Пламен Андреев и капитана Андриан Краев. Останалите бяха бразилци и други чужденци. Бразилците в състава не са никак малко, а и се познават много добре. Сътвориха доста хубави неща на терена.

Ако не играят Уелтън, Роналдо и Дарлан, сигурно ще пуснат Илиян Стефанов, Марин Петков, Галчев. Просто ако ги няма бразилците, искат не искат, ще трябва да заложат на другите играчи.

- Мисълта ми е ще бъде ли отборът на Левски от същата класа, ако ги няма бразилците?

- Засега, специално за първенството не можем да преценим каква е класата. Вероятно ще успеем да го направим, когато се срещнат по-сериозните отбори – Лудогорец, ЦСКА. Вече играха с Локомотив Пловдив и загубиха. Според мен не трябваше да губят, защото създадоха доста ситуации не само да изравнят, но и да победят в Пловдив.

Виждаме, че Локо Пд ги гони страхотен късмет. В мача срещу Лудогорец това беше показателно. Беше си абсолютен късмет. Смея да кажа, че Локомотив Пловдив много рядко минаваха центъра. Успяха да отбележат някакъв абсолютно, абсолютно случаен гол.

- Визирате конкретно мача на Локомотив Пловдив в Разград, а не, че от началото на сезона имат страхотен късмет, защото „черно-белите“ наистина изиграха много силни мачове?

- Има мачове, в които наистина си играят сериозно и много добре. Особено в Пловдив правят качествени двубои, защото разполагат и с добри изпълнители. Видяхме, че завчера го направиха и без Митко Илиев. Знаем, че той е най-добрият футболист на Локомотив Пловдив в последните години.

- Сега на дневен ред са по-сериозните мачове за Левски, а първият от тях е срещу Лудогорец. Ще успеят ли „сините“ да сразят разградчани?

- Според мен Левски вече си премериха нивото в европейските мачове с Апоел Беер Шева и Айнтрахт Франкфурт. Изобщо не стояха лошо. Смятам, че би трябвало да играят на добро ниво и срещу водещите отбори у нас, респективно Лудогорец, ЦСКА, Черно море, както и във втория мач с Локомотив Пловдив.

- Левски е в изключително лоша серия в първенството срещу Лудогорец – в 22 поредни мача „сините“ не познават вкуса на успеха. Дойде ли време да бъде сложен край на тази негативна поредица?

- Надявам се Левски да успее да победи. Това не е Лудогорец, който познаваме отпреди 3-4-5 години. Много по-слаб отбор е в момента. Ако кажем, че другите отбори като Левски и ЦСКА леко са вдигнали нивото, спокойно могат да побеждават Лудогорец.

Продадоха си доста класни играчи – Тиаго и Десподов. Отзад са доста, доста, доста рехави.

- Ще съумеят ли бързите най-вече бразилски футболисти на Левски да се възползват от тази рехавост на „орлите“ в защита?

- Мисля, че да. Имаме голям шанс да ги победим и да гледаме по-смело към първото място.

- Сблъсъкът с тоталния хегемон ли ще бъде един от решаващите тестове за готовността на Левски да бъде реален претендент за титлата?

- Това са мачовете на истината. Освен, тези които задължително трябва да се спечелят.

- Каква е прогнозата Ви за двубоя на „Герена“ в неделя?

- Рано е още за прогноза. До неделя има много време. Нека да доближи мача и тогава мога да дам точна прогноза. Все пак тези двубои са определящи за спечелването на шампионската титла.

Спомням си, че 2009 година победихме всички отбори, които бяха в първата четворка. Постигнахме две победи над Литекс, направихме равен с ЦСКА през първия полусезон, а след това ги бихме. Другите отбори също ги побеждавахме.

Тогава може би изпитвахме по-голяма трудност с отбори от средно ниво. За сметка на това срещу водещите тимове бяхме безапелационни. С Черно море направихме равен във Варна, а ги бихме в София. Тези мачове предопределят дали ще станеш шампион.

Предстоящият двубой на „Герена“ с Лудогорец се явява един от тях. При този формат на първенството ще се срещнат още два пъти, освен този мач.

- Имате ли притеснения от странични фактори за срещата с Лудогорец – съдийство или нещо друго?

- Не. Смятам, че съдиите свирят каквото видят. Не е като през миналите години.

- Забелязва се промяна…

- Има промяна, а с прилагането и на ВАР вече не може много да се шикалкави и да се лъже. При отбелязване на гол или отсъждане на червен картон се връща и се гледа от още трима-четирима. Не е толкова лесно да си дал обещание на някой да са само в негова полза нещата.

- Дори като пресен пример за ползата от ВАР може да послужи червения картон, който получи Фадига по време на мача между Славия и Левски, защото ако го нямаше, французинът нямаше да бъде изгонен?

- Да, разбира се. Аз дори не видях как стана нарушението. Той си го уцели точно в глезена, като дори можеше да му го счупи и този футболист да не играе половин година.

- Следващите мачове на Левски от тежката серия са „Вечното дерби“ с ЦСКА и домакинство на Черно море. След тези срещи ли ще се изясни поне до известна степен дали „сините“ разполагат с потенциал да се борят за титлата?

- Ако тази серия от срещи мине успешно, Левски ще даде сериозна заявка за спечелване на шампионската титла.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SportLive! Емил Велев – Кокала коментира искрите между феновете и Костов

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ЕМИЛ ВЕЛЕВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички