Левски - Шкупи в Лигата на конференциите: Всичко е на страната на "сините" - смазващо преимущество


Левски - Шкупи в Лигата на конференциите: Всичко е на страната на "сините" - смазващо преимущество
Снимка: Lap.bg

6919 0

Левски мечтае за отлично представяне в европейските клубни турнири и (поне) попадане в груповата фаза на Лигата на конференциите. Това би подпомогнало клуба финансово и бе обединило фенове и хора около клуба в общата кауза.

Пътят обаче е дълъг и той започва от втория квалификационен кръг. Там "сините" стартират с гостуване срещу северномакедонския Шкупи. В първия сблъсък футболистите на Николай Костов ще са гости, но въпреки това са в ролята на фаворит.

Левски - Шкупи: Колосална разлика в цената между двата отбора

Несъмнено по-класният от двата отбора е българският. Това потвърждава и справка на SportLive.bg в специализирания сайт Transfermarkt. "Сините" са оценени на над 4 пъти по-висока цена - 18,95 милиона евро срещу 4,53 милиона евро. Средно играч на Левски струва 653 хиляди евро, а такъв на Шкупи - 189 хиляди евро.

Цели 10 са футболистите на Николай Костов, които струват 1 милион евро или повече. Своеобразният топ 3 е от Хосе Кордоба (2,5 милиона евро), както и капитана Андриан Краев, Уелтън и Пламен Андреев, които делят позиция (1,5 милиона евро).

За сравнение - Шкупи няма нито един футболист, който дори да доближава цената от 1 милион евро. Реналдо Сифъс е най-високо оценен (600 хиляди евро), а след него са Кевен (400 хиляди евро) и Арби Воша (300 хиляди евро).

Левски с по-млад състав, повече национали и повече чужденци от Шкупи

Любопитно да се отбележи е, че Шкупи всъщност няма нито един национален състезател. В състава на Левски те са 7 на брой. "Сините" имат и повече чужденци, след като броят им в българския тим е 12, докато при северномакедонците са 7.

Освен всичко друго Левски разполага и с по-млад състав в сравнение със своя съперник, макар и с нетолкова съществена разлика. Средната възраст на играчите от софийския отбор е 23,2 години, докато тази на състезателите на Шкупи е 24,5 години.

Треньорският сблъсък на Левски - Шкупи: Костов срещу Арслан

Николай Костов е по-опитният наставник. Той пое Левски през юни тази година, като 60-годишният специалист печели средно по 1,24 точки в кариерата си. Костов е ръководил редица отбори: Добруджа, Анортозис, Онисилос Сотира, Олимпиакос Никозия, АЕК Ларнака, Бананц, Металург Донецк, Карпати Лвов, Таврия, Тосно, Ботев Пловдив, Стал Камянске, Шахтьор Караганда и Каспий.

Отсреща е Чихат Арслан. 53-годишният турчин пое Шкупи по-рано през годината - през месец март. Той печели средно по 1,30 точки в кариерата си на треньор, като също може да се похвали със сериозен брой отбори, през които е минал. Сред тях са Касъмпаша, Гьозтепе и Истанбул Башакшехир.

Левски харчи и печели повече: Дори след "кризата"

Макар и в последните години Левски сериозно да ограничи бюджета и съответно сумите, които се дават за нови футболисти, отново превъзхождат съперника си и в това отношение. Шкупи рядко харчи за нови играчи и рядко продава за по-сериозни суми. Рекордът му за последните години е през сезон 2020/21, когато в касата на клуба влизат 700 хиляди евро. За сравнение - през същата кампания Левски печели 2,2 милиона евро от трансфери.

Двубоят между двата тима ще се състои на Националния стадион на Република Северна Македония. Той ще се проведе днес (27.07) от 22:00 часа българско време. Ще можете да следите мача от Лигата на конференциите Шкупи - Левски НА ЖИВО в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички