Николай Илиев: Лудогорец сгреши, че уволни Стойчо Стоев


Николай Илиев: Лудогорец сгреши, че уволни Стойчо Стоев
Снимка: БГНЕС

1405 0

Славният бивш защитник на "Левски" Николай Илиев даде интервю пред "Тема Спорт". В него той посочи каква е главна­та причина за сериозния прогрес на "сините" в последните месеци и какво още е нужно. Бившият член на УС коментира и работата на Стойчо Стоев, както и предстоя­щото дерби с Лудогорец.

Г-н Илиев, "Левски" стъпи на върха в А група след близо 2 години пауза. Как­во се промени в последно време, че отборът успя да победи Литекс и да поведе в класирането?

- В последните мачове "Левски" играе много добре. Това е обнадеждаващо. Не знам колко хора, които разбират от футбол и същевременно обичат клуба, са очаквали след този кръг да сме на първо място с оглед цялата ситуа­ция преди започването на шампиона­та - финансовите проблеми и закъсня­лата селекция, взеха се футболисти за по-малко пари. Може само да се радва­ме и да стискаме палци да продължат така нещата. Мисля, че е хубаво, че "Левски" е на първо място, но футболистите трябва да останат на земята и да знаят, че в началото на всеки един шампионат е било поставяно като цел - титла и купа. Смятам, че засега не сме готови за европейските турнири. Ще трябва, ако клубът има финансови възможности, да се вземат 4-5 футбо­листи на по-високо ниво, и то на определени постове, за да може не само да се участва в Европа, но и да се пред­ставим достойно.

Къде отборът реализира най-се­риозен прогрес, за да стигне до първо­то място? Като че ли през настоя­щия сезон "Левски" е далеч по-стабилен в дефанзивен план.

- Прави сте, че нещата в дефанзивен план са подобрени. Но мисля, че трябва много правилно да се прецени какви точно футболисти в защитната фор­мация е нужно да се вземат. Това, че це­лият отбор играе силно в дефанзивен план, е изключително добре, все пак футболистите трябва да участват и в двете фази на играта. За момента го правят с успех. Смятам, че отсега трябва да се помисли за зимната селек­ция. Нужни са попълнения не само в за­щита, но и напред, може би и в среда­та на терена, защото невинаги може да се играе със схема 4-2-3-1. По време на мач някой път се налага на два-три пъти да се смени тактиката. Нека не забравяме, че в момента обстановка­та в А група е такава, че всеки може да победи всеки. Надявам се нещата в "Левски" да продължават във възходяща линия, но трябва да гледаме и реално. Най-важно е клубът да се стабилизира, нещата отиват към оправяне. Наясно сме, че без финансови възможности се получават много проблеми и отборът не върви. Ето преди няколко месеца се смени ръководството и явно това да­ва резултат. След като се стабилизира клубът, трябва да започне да се гради отбор за догодина, но не бива да се подценяват и моментната ситуация и възможността да се атакува титла­та. Междувременно футболистите трябва да играят с желание, да се раз­дават за публиката и да търсят поб­едата във всеки мач.

Стойчо Стоев взе отбора като седми в класирането, а сега 9 месеца по-късно го изведе до първото място...

- Всеки път, когато са ме питали да­ли Стойчо Стоев трябва да понесе от­говорност след един слаб мач и дали трябва да бъде сменен, съм отговарял, че това не бива да се случва. Няма да променя мнението си, тъй като го познавам като футболист, играли сме един срещу друг на времето, наясно съм и с качествата му като треньор, защо­то пътувах с Лудогорец в Лига Европа и Шампионската лига. Не ме изненада, че постигна успехи в Разград. В крайна сметка той показва качествата си и сега. Смятам, че Стойчо и в "Левски" има бъдеще. Нужно е да му се даде време да разгърне докрай своите идеи. Никой не трябва да мисли, че понеже сега сме на първо място, той е успял да приложи философията си и отборът да играе ло начин, който той иска. Мисля, че има още неща, които да се подобрят. Стойчо и екипът му са наясно с това.

Сблъсъкът с Лудогорец е поред­ният от сериозните, който чака "Левски" след този с Литекс в Ловеч. Какво очаквате от него?

- Не бих казал, че това е последният сериозен мач. Не бива да се заблуждава­ме, че като сме първи и отборът ни е най-добрият в България. Повтарям, че силите са изравнени. Тежката серия на "Левски" в никакъв случай не завършва с Лудогорец, защото след това има и среща с Черно море. Те са много стой­ностен тим, има и други, които, неза­висимо че са на последните места, в определени моменти показват, че могат да създадат проблеми на водачи­те. Всеки мач ще бъде много тежък и точките ще трябва да се извоюват с желание, раздаване, спортно-техниче­ски качества и тактика. Бъдете сигур­ни, че ако едно от нещата липсва - "Левски" няма да е на първо място.

Стойчо Стоев каза, че "Левски" е с едни гърди пред Лудогорец. Колко го­леми са всъщност шансовете на ти­ма да спечели дербито?

- В момента не виждам нито стил, нито игра от Лудогорец. Може би то­ва е добре дошло за "Левски", че ги среща в този момент. Все пак нека не забра­вяме, че там се инвестираха милиони за селекция, а засега не се виждат никакви резулта­ти. Надявам се, че "Левски" ще може да се възползва от това. В никакъв случай не бива да подценяваме и нашия 12-и играч, който както винаги ще е зад от­бора, феновете бяха факторът за мно­го победи, дано и сега е така.

Къде ще бъде ключът за спечелва­не на двубоя?

- "Левски" на този етап не трябва да разчита на индивидуалности, а на ко­лектива. В мача ще се види дали отбо­рът може да играе под напрежение. В никакъв случай изходът не е решаващ за първенството, защото тепърва има доста срещи. Но ще се види докол­ко "Левски" е готов. В последните кръго­ве се забеляза, че сините могат да играят под напрежение. Колкото пове­че вървиш напред обаче, толкова и це­лите стават по-големи.

Целите са купа и титла, но реално постижими ли са?

- Някой мислил ли е, че с всичките тези проблеми "Левски" ще бъде на пър­во място в шампионата през октом­ври? Затова слизаме на земята и да стъпваме здраво, играем всеки мач за победа, това е. Разбира се, когато Лу­догорец не е във форма, това трябва да се използва. Не мислете, че този мач ще реши първенството и ще бъде ясна тройката.

Защо се стигна дотук в Лудогорец, от подреден отбор сега в играта им да цари пълен хаос?

- Имам някакво обяснение - това е вследствие на грешки на ръководство­то. Може би грешката беше, че бе сме­нен Стойчо Стоев. След това отбо­рът започна лека-полека да губи своя облик и въпреки че се представяше ус­пешно като резултати, помните, че в последните минути се вкарваха голове, то се виждаше, че стилът при Стоев изчезва. Може би президентът тряб­ваше да направи треньорската про­мяна по-рано, а не в последния мо­мент. Например през декември, за да може новият наставник да има шест месеца да работи с футболи­стите, да участва в селекцията и да подготви отбора за Европа. Вместо това лагерите бяха почнали, а треньорът не беше дошъл, видно е, че селекцията е правена без съгласието му. Затова на този етап нещата в Лудогорец не вървят, но имат каче­ствени футболисти.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички