Лионел Матадос - Новият Меси расте в школата на "Левски"


Лионел Матадос - Новият Меси расте в школата на "Левски"
Снимка: Личен архив

15068 0

В "Левски" напоследък има две актуални теми - "нашествието" на младите и нападението. За атаката треньорът Стойчо Стоев неведнъж е ходил с мокра кърпа на главата, както се казва във футболните среди. И тъй като за някои проблемни постове задачата бе решена от "зелени" "сини" юноши, точно за най-проблемния Стоев не се реши да се довери на голобрад кадър от люпилнята. Въпреки че по време на лятната подготовка взе един такъв в отбора, но после не се чу за него, въпреки че младокът вкара гол и се отличи с представянето си. Става дума за Лионел Матадос.

Младото момче от школата на "Левски" веднага привлече вниманието на запалянковците - екзотична външност, емблематично лично име, приятни за гледане футболни умения. И се родиха въпросите - кой е, какво умее, има ли шанс да се превърне в доморасла звезда... Sportline.bg се постара да даде отговор на всички въпроси около талантливия футболист.

Лео е единствено дете на едно задружно и добро семейство, съставено от майка българка и баща филипинец. Има трудно детство, защото не е имал шанса да се роди в заможно семейство, а напротив - в бедно. Но е "въоръжен" с мечти и много обич. Футболът го привлича от малък, още повече че дядо му е бил футболист. Започва да тренира в Локо 205, но, тъй като е левскар от дете, през 2008 г. решава да се пробва в школата на "Левски".

Не всичко тръгва по мед и масло за младока, тъй като в отбора до 17 години той често е оставян резерва или е сменян бързо, ако играе. Свитото момче се потиска от това и губи увереност в себе си и в големите си мечти - един ден да стигне до първия тим на "сините", до националния отбор, а след това да играе голям футбол в Англия или Испания. Тогава го забелязва родният специалист Ангел Славков, който застава начело на юношите до 17 г. По-късно самият Лионел ще признае, че това е треньорът, дал му най-много в кариерата досега.

"Тогава Лео беше в много труден период, бе много потиснат. Но талантът му се забелязва отдалеч и, имайки за цел да развия футболистите, а не на всяка цена да гоня резултати с моя отбор, реших да му дам шанс, разкрива Славков пред Sportline. - Пусках го, давах му шанс отново и отново, докато започна да трупа увереност. С Георги Йомов и Божидар Краев играеха отпред, като често си сменяха местата. Чувстваха се много комфортно и нещата им се получаваха".

Матадос е чувствителен и с голямо чувство за признателност. Толкова голямо, че когато не успява да играе добре или се разминава с гола, се извинява на треньора си. Всеки път. "Виждах дори сълзите в очите му, след като отборът е загубил, а той не е успял да помогне. Не умее да губи", спомня си специалистът.

Това, което отличава Лео от другите, е скоростният му дрибъл. "Това му умение е рядко срещано, притежават го малцина, и, макар да е още много далеч от него, мога да кажа, че напомня на съименника си - Лео Меси, откровен е Славков. - Топката е като част от него и той няма никакви проблеми да борави с нея. Роден е за футбол".

Друго важно нещо за 17-годишния талант е, че е стопроцентов левскар. "Носи "Левски" в сърцето си и се раздава за синята фланелка", казва за него Ангел Славков. И неслучайно в мачовете срещу ЦСКА има повече победи, отколкото загуби. Най-голямата е с 5:0.

Лео е играл на няколко позиции. "Бил съм вътрешен халф, бек и нападател", споделя той. Най-подходящата позиция за него, според треньора, който го е развил, е на фланга. "В "Левски" сега не го ползват на подходящата позиция - като вътрешен халф той няма достатъчно добра физика, за да се бори. Мястото му е на фланга, където той чувства повече свобода". Запитан дали предпочита сам в нападение, или трио в атака, младокът е категоричен: тризъбец.

Питаме го защо е кръстен Лионел, дали е на световния гений. Отговаря: "Трябваше да се казвам Линдон, така е искал баща ми. Но майка ми е запомнила "Лионел". Признава, че идолът му е неговият съименник, а любимият отбор - Барселона.

"Най-ценният гол, който съм отбелязал досега, е може би срещу "Ботев" (Пд) за републиканското. Победихме ги с 2:1. А най-тежкият ми момент във футбола е загубата от Черно море с 1:6. Тогава отпаднахме от Купа България", разкрива Лионел.

Футболистът с прякор Матадора е щастлив в "Левски" и търпеливо изчаква израстването си до първия тим. Признава, че не би сменил "Левски" с Лудогорец, макар там да е по-спокойно от финансова, а и не само, гледна точка. Смята, че най-добрият нападател в "А" група е звездата на Литекс Данило Асприля, но се надява "синята" атака да вкара повече голове в края на сезона.

Как се е почувствал, когато бе повикан да се подготвя с първия отбор на "Левски" през лятото? "Ами сърцето ми тупкаше много бързо и нямах търпение да затворя телефона, за да започна да викам от радост", признава левскарчето.

Освен за мъжкия тим на "сините", Матадос си мечтае и за националния отбор, където досега не е викан. Ангел Славков го вижда и на двете места. "Но дотогава трябва да възмъжее още, да заякне физически и да ограничи изявите си във Фейсбук. Ще стане голям футболист, има толкова талант в него. С Краев, Йомов, Аличков и други от момчетата от отбора ми до 17 г. са бъдещето на българския футбол", уверен е специалистът.

На фона на непрестанните черни прогнози и заключения за това, че българският футбол е достигнал дъното си и не се вижда път нагоре, думите на Славков звучат обещаващо. Такива изглеждат и уменията на Лионел...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички