Големите проблеми в Левски, с които ще трябва да се справи Славиша Стоянович


Големите проблеми в Левски, с които ще трябва да се справи Славиша Стоянович
Снимка: Официален сайт на Левски

3354 0

Левски официално има нов треньор. Година, след като „синята“ общественост приветства с големи очаквания Делио Роси, дойде ред и на Славиша Стоянович да пробва да се докаже на „Герена“.

Както вече това стана ясно и от предишните треньори на отбора, това няма да е никак лесна задача. Словенецът идва в изключително деликатна за столичния гранд ситуация. Той няма да има време и възможност да проведе своя подготовка и да пробва идеите си. Ще трябва да разчита на играчите, които са в момента, без реално да може да избира. Освен ако до края на трансферния прозорец не дойдат двама–трима нови футболисти, от които има нужда. Нещо, за което и самият той призна по време на първата си пресконференция у нас.

Приемайки това предизвикателство, Стоянович трябва да е наясно, че има много проблеми, които трябва да разреши и те не са за подценяване. Освен това всичко трябва да се случва в движение, тъй като сезонът вече започна и след провала срещу Вадуц, Левски няма право повече на грешки. Като плюс от първата му официална пресконференция може да се отчете едно немаловажно нещо. Стоянович, засега само на думи, показа, че знае в какъв клуб е попаднал и е наясно, че тук феновете не са сред най-търпеливите. След цялото търпение, което имаше към Делио Роси едва ли „сините“ привърженици отново са способни на подобно нещо. Италианецът за една година не разбра точно в какъв клуб е попаднал и какво трябва да направи. Стоянович от друга страна е бил треньор на Цървена звезда и е печелил титла с тях, така че е наясно поне с какъв тип манталитет ще се срещне и колко големи са очакванията на феновете винаги. Левски вече загуби две точки след първото си домакинство срещу Черно море, а словенецът, който изгледа мача на живо, е наясно, че трябва да опита да подобри играта на тима в почти всички аспeкти.

Именно заради това ще разгледаме належащите проблеми, върху които трябва да започне работа веднага, за да може максимално бързо отборът да се оттърси от провала в Лига Европа и проблемите в последния месец:

Да спечели съблекалнята

Един от големите проблеми, ако не и основният, на Делио Роси бе, че не успя да се разбере с футболистите.  Те не се чувстваха комфортно при него и това си личеше още докато бе на „Герена“. След заминаването му пък по думите на всички футболисти, които се изказаха, стана ясно, че положението е било изключително зле. Италианецът не се опитваше да общува с футболистите си и да създаде някакъв тип връзка, а този модел на „Герена“ няма как да е приложим.  В съблекалнята на тима очакваха с нетърпение новия треньор, който в това отношение трябва да е пълна противоположност на Роси.  И най-голямата звезда на тима – Габриел Обертан, призна след първия мач без Делио Роси са се почувствали по-освободени в играта си. Това, което е липсвало при него е удоволствието и забавата в играта. И именно върху това може да наблегне новият треньор.

Липсата на трансфери и дълбочина на състава

В момента Левски разполага с малко футболисти за един дълъг сезон, който предстои. „Сините“ се разделиха с Роман Прохазка, Антонио Вутов и Васил Панайотов. Трима играчи, които могат в двубой да повлияят на играта, не само с качества, но и само със себераздаване и сърцата игра. На тяхно място не бяха привлечени други играчи, освен Давиде Мариани, който до този момент не успява да убеди с изявите си. Другият трансфер е този на вратаря Мартин Полачек, който се оказа и титулярен страж след явно проблемната ситуация с капитана Божидар Митрев. Пейката на столичани е изключително къса и титулярите нямат реална алтернатива. Няма крайни защитници, които да заменят Милош Цветкович и  Иван Горанов. Българинът е контузен в момента и се наложи да бъде заменен от централния защитник – Аймен Белаид, който беше отчайващ срещу Черно море. Това са задължителните позиции, на които трябват нови играчи, и е хубаво, че на прсконференцията още Славиша показа, че е запознат и ще настоява за трансфери. Грехота е и такова „синьо сърце“ като Васил Панайтов в момента да стои далеч от „Герена“ по незнайни причини. Такива футболисти като него в момента са нужни и ще е хубаво, ако някой запознае новия треньор със ситуацията, за да прецени дали да го иска в отбора. Също така липсва и класният нападател в тима.  От години Левски не може да намери своя голаджия. Последният такъв бе Гара Дембеле и оттогава „сините“ привличат футболисти, които не могат да се справят достатъчно добре в атака и да реализират головите опасности.

Кондиционното ниво на отбора

Подготовката, която направи Делио Роси през лятото, е изключително неправилна. Голяма част от футболистите са контузени или получават контузии по време на двубоите. Тези пък, които са на терена след 70‘, са само духом там, показаха и срещу Черно  море. Подготовката все още им тежи, а италианецът и неговият тим изглежда не са преценили правилно, че в началото на сезона трябва играчите да са в много по-добро състояние. За разлика от зимата, когато подготовката бе на ниво и  нейният пик бе април-май месец и футболистите през втората част бяха по-свежи от почти всички съперници, сега отборът страда от големи липси. Най-креативният играч в офанзивен план Паулиньо се контузи по време на тренировка. Срещу „моряците“ влезе, но след 15-ина минути излезе, защото отново усети болки. Серджиу Буш, Илия Димитров, Иван Горанов – всички те получиха контузии след двубои, а са минали общо едва 4. Хали Тиам отсъства за началото на сезона заради травма преди мача с Вадуц. Всичко това подсказва за неправилен план от страни на Роси, с който сега ще трябва да се оправя Стоянович.

Липсата на спортен директор

Още един голям проблем за клуба, който може поне да ограничи някои неприятни ситуации в „синия“ клуб. Да, този проблем не зависи изцяло от Славиша, но той може да каже на ръководството в лицето на Спас Русев, че желае да има човек, който да отговаря за спортно-техническата част. Той вече бе попитан на пресконференцията по този въпрос и показа, че неговото желание е да има спортен директор. По този начин връзката между звената ще е много по-добра и няма да има недоразумения, като този с  Панайотов, при който все още не е ясно защо не е получил предложение за нов договор.

Да спечели доверието на феновете

В клуб като Левски феновете имат голяма тежест и значение. За разлика от Делио Роси, който бе посрещнат с огромни очаквания, сега привържениците подхождат доста по-спокойно и без никаква еуфория. И предвид последната година това е нещо напълно очаквано. Стоянович няма да успее само с думи феновете, а ще трябва да покаже, че има качествата, заради които феновете да му гласуват доверие. През годините те са показали, че най-важното за тях е футболистите със „сини“ екипи да се раздават, да играят вдъхновено със сърце, да опитат да играят красив, атакуващ футбол. Ако видят тези неща по време на двубоите, то със сигурност и новият треньор, и футболистите ще се радват на тяхната подкрепа, въпреки всички тези тежки сезони за тях. Показали са го вече много пъти.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички