Вдъхновен ЦСКА подчини Лудогорец и отново мечтае за титлата в Първа лига! (ГАЛЕРИЯ)


Вдъхновен ЦСКА подчини Лудогорец и отново мечтае за титлата в Първа лига! (ГАЛЕРИЯ)
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

9151 0

Столичният гранд ЦСКА постигна изключително важна победа над шампиона на България Лудогорец с минималното 1:0 като домакин в голямото дерби на Първа лига. В последния мач в елита на България за 2021 година "армейците" победиха прекия си конкурент за титлата и приключват първия полусезон на само две точки зад разградчани.

ЦСКА показа по-голямо желание за победата и бе по-опасният отбор на терена. Силен мач за "червените" направи Яник Вилсхут, който през първата част уцели страничния стълб на вратата на Лудогорец. Другото по-опасно положение през първите 45 минути се откри пред Георги Йомов, но Серджио Падт го спря.

Втората част започна с димки и заря на стадион "Българска армия", които прекъснаха срещата за около пет минути. Натискът на ЦСКА даде резултат - и то в най-подходящото време. В 77-ата минута Томас Лам центрира от статично положение, а Юрген Матей се извиси в пеналтерията, за да вкара с глава в мрежата на Лудогорец. 

В 91-вата минута ЦСКА остана с човек по-малко на терена, след като Карло Мухар получи втори жълт картон. До края обаче Лудогорец така и не успя да стигне до изравнителен гол и се примири с второто си поредно поражение след разгрома от Пирин Благоевград в предходния мач.

За Лудогорец това бе осми пореден шампионатен двубой и общо десети, в който не успява да победи ЦСКА на стадион "Българска армия". Последният успех на "орлите" като гости на "червените" датира от 2017-а. ЦСКА пък завършва първия полусезон с отбелязан гол във всеки един от домакинските си мачове.

В подреждането Лудогорец остава лидер с 42 пункта - с два повече от втория ЦСКА. "Орлите" завършват първия полусезон без нито едно равенство, но и с четири загуби. Двата тима допуснаха еднакъв брой голове до момента през сезона - по 18, но Лудогорец разполага с по-резултатната атака - с 16 вкарани попадения повече от ЦСКА.

Сезонът в Първа лига ще бъде подновен на 12 февруари, когато ЦСКА гостува на Локомотив София, а Лудогорец има визита на Арда Кърджали.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още във втората минута Яник Вилдсхут застраши вратата на Лудогорец с мощен удар от дистанция, но неговият сънародник Серджио Падт успя да улови топката. В 14' Георги Йомов овладя по десния фланг, откъдето центрира меко към далечната греда. Вилдсхут засече от въздуха към далечния ъгъл, но топката се отклони от страничния стълб.

В следващите минути имаше известно затишие на терена, но ЦСКА остана по-инициативния отбор на терена. В 34-ата минута "червените" отново се добраха до голова ситуация, след като Георги Йомов се измъкна в наказателното поле с топка в крака и излезе на стрелкова позиция. Ударът на Йомов бе от близка дистанция, но Падт успя да спаси.

В края на първата част Станислав Генчев получи неприятна новина, тъй като Сисиньо получи болки в областта на адукторите и трябваше да бъде принудително заменен. На мястото на Сисиньо в дясната зона се появи Оливие Вердон. Минута по-късно Вердон вече бе санкциониран с жълт картон за нарушение срещу Вилдсхут. В продължението Десподов изведе Ихинио Марин в пеналтерията, но Густаво Бусато излезе и го спря.

Зрелищното дерби ЦСКА - Лудогорец в снимки (ГАЛЕРИЯ)

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В началните минути на втората част Карол Метс сбърка при изнасянето на топката, което позволи на Кирил Десподов да отнеме, а след това да подаде към Инихио Марин. Футболистът на Лудогорец веднага стреля към вратата, но изстрелът му прелетя над напречния стълб.

Малко след това феновете на ЦСКА използваха пиротехника, с която замъглиха терена, а главният арбитър временно спря играта. Над стадион "Българска армия" имаше продължителна заря, а на трибуните бе опънат транспарант "Не си играйте с огъня". Паузата продължи около пет минути.

В 64-ата минута Алекс Сантана опита много опасен удар от дистанция, който премина на сантиметри от вратата на ЦСКА. В средата на полувремето се стигна до сериозно разбъркване в наказателното поле на Лудогорец, като се стигна до удар от близка дистанция, но Падт спаси. Малко след това Йомов обстрелва вратата извън пеналтерията, но прати топката в аут.

В 77-ата минута ЦСКА откри резултата. Тибо Вион бе фаулиран и спечели свободен удар. Томас Лам изпълни статичното положение, като центрира перфектно към далечната греда, където Юрген Матей надигра Шакил Пинас във въздуха и засече с глава, за да прати топката в мрежата на Серджио Падт - 1:0!

В първата минута на добавеното продължение на мача ЦСКА остана с човек по-малко на терена. Халфът Карло Мухар извърши нарушение, за което бе санкциониран от главния арбитър с втори жълт картон и трябваше да остави отбора си в намален състав за последните минути. Лудогорец имаше осем минути на разположение да избегне загубата, но ЦСКА съхрани аванса си и победи. В края се стигна и до грозни сблъсъци между лагерите на двата тима.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

ЦСКА: 1. Густаво Бусато, 20. Карол Метс, 2. Юрген Матей (к), 29. Томас Лам, 19. Иван Турицов, 24. Карло Мухар, 3. Жеферсон Телес, 15. Тибо Вион, 30. Яник Вилдсхут, 10. Георги Йомов, 9. Жорди Кайседо

Лудогорец: 1. Серджио Падт, 4. Сисиньо, 5. Георги Терзиев, 6. Шакил Пинас, 7. Алекс Сантана, 8. Клод Гонсалвеш, 9. Ихинио Марин, 11. Кирил Десподов, 30. Игор Пластун, 64. Доминик Янков, 95. Каули Оливейра

ПРЕДИ СБЛЪСЪКА:

ЦСКА и Лудогорец ще изиграят последния мач в българския елит за 2021 година. Двубоят е от изключителна важност за развоя на битката на върха в Първа лига, където "орлите" имат преднина от 5 точки. "Армейците" излизат за всичко или нищо в този мач, който трябва да бъде спечелен на всяка цена.

В последния си мач Лудогорец показа, че също може да играе слабо - и бе наказан за това от Пирин, който направи исторически разгром срещу шампиона. ЦСКА обаче не се възползва от това, след като не можа да бие Арда в последния кръг и скъси само с точка изоставането си, вместо с три и сега да имаше шанс дори да оглави класирането.

ЦСКА за последно победи Лудогорец през май тази година, когато разгроми "орлите" с 4:1. След това "армейците" инкасираха две поражения срещу този съперник - една за Суперкупата, когато разградчани си отмъстиха с разгром с 4:0, и една в първенството в края на ноември с 2:0. 

Стойчо Младенов има и сериозни кадрови проблеми преди дербито с Лудогорец. Освен Греъм Кери, Федерико Варела, Амос Юга и Мено Кох, в лазарета влиза и Йоан Баи. Още по-лошата новина е, че под въпрос за срещата е най-постоянният играч на ЦСКА - Брадли Мазику. В Лудогорец пък ще се опитат да "вдигнат" нападателя Пиерос Сотириу, който се контузи срещу Мидтиланд в Лига Европа.

ПОВЕЧЕ ЗА ДЕРБИТО ЦСКА - ЛУДОГОРЕЦ И НЕГОВАТА "ЦЕНА" ЧЕТЕТЕ ТУК!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички