Всичко или нищо за ЦСКА срещу Лудогорец в дерби, което може да предреши бъдещия шампион на България


Всичко или нищо за ЦСКА срещу Лудогорец в дерби, което може да предреши бъдещия шампион на България
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

2329 0

20 декември може да се окаже съдбоносен ден за сезон 2021/22 в елита на българския футбол. Двата тима, борещи се за титлата в Първа лига - ЦСКА и Лудогорец, се изправят един срещу друг на стадион "Българска армия" в мач, който може да предреши новия шампион на България.

След 10 поредни титли в България Лудогорец изглежда невъзможен за детрониране. Амбициите и историята на ЦСКА обаче не позволява да се остави да загуби войната за трофея без бой. След 17 изиграни срещи от двата тима разликата е преодолима - само 5 точки. А победа за ЦСКА в директния сблъсък може да се окаже повратен момент за българския футбол.

Последните срещи между ЦСКА и Лудогорец

ЦСКА за последно победи Лудогорец през май тази година, когато разгроми "орлите" с 4:1. След това "армейците" инкасираха две поражения срещу този съперник - една за Суперкупата, когато разградчани си отмъстиха с разгром с 4:0, и една в първенството в края на ноември с 2:0. Победителят в предстоящото дерби обаче ще вземе най-вече психологическа преднина.

В последния мач от първия полусезон ЦСКА ще трябва да излезе за всичко или нищо срещу Лудогорец, защото само победа може да върне отбора в битката за титлата. Триумф за "червените" ще скъси разликата на само две точки, а при такъв крехък аванс за Лудогорец ще започнат да играят и нервите - нещо, което разградчани рядко изпитват в последните години.

Победа за Лудогорец на "Армията" пък не просто ще откъсне тима на осем точки пред прекия си конкурент за титлата, но и ще срине самочувствието и психиката на футболистите на ЦСКА, които трудно ще повярват отново, че могат да се борят за трофея.

ЦСКА не се възползва от провала на Лудогорец

В последния си мач Лудогорец показа, че също може да играе слабо - и бе наказан за това от Пирин, който направи исторически разгром срещу шампиона. Тежката загуба обаче не отнема точки, а единствено не ти дава. А когато няма кой да се възползва от това, продължаваш да водиш в класирането. ЦСКА не можа да бие Арда в последния кръг и скъси само с точка изоставането си... а сега можеше да е на 3 точки от първото място.

Срещу Лудогорец наставникът на ЦСКА Стойчо Младенов ще се бори и за пълната власт на "Армията". Старши треньорът на ЦСКА иска сам да "кара влака", да работи върху селекцията на отбора и да избира самостоятелно кои играчи да бъдат привличани в клуба. Победа за Лудогорец точно преди зимния трансферен прозорец може да му даде допълнителен кредит на доверие от ръководството на клуба.

Кадрови проблеми сред Стойчо Младенов

Младенов обаче има и сериозни кадрови проблеми преди дербито с Лудогорец. Освен Греъм Кери, Федерико Варела, Амос Юга и Мено Кох, в лазарета влиза и Йоан Баи. Още по-лошата новина е, че под въпрос за срещата е най-постоянният играч на ЦСКА - Брадли Мазику.

В Лудогорец пък ще се опитат да "вдигнат" нападателя Пиерос Сотириу, който се контузи срещу Мидтиланд в Лига Европа. При загубата от Пирин наставникът Станислав Генчев запази двама свои титуляри тъкмо за дербито с ЦСКА - Клод Гонсалвеш и Мавис Чибота. Двамата се очаква да бъдат свежи и готови за дербито на "Армията".

Кои съдии ще ръководят дербито ЦСКА - Лудогорец, вижте в този материал!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички