"Тайни от бг елита": Постижението, което Матиас Фаетон от ЦСКА дели с легендата Жюст Фонтен


"Тайни от бг елита": Постижението, което Матиас Фаетон от ЦСКА дели с легендата Жюст Фонтен
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

3141 0

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни истории, свързани с играчи от Първа лига. В деветото ѝ издание ще Ви разкажем за една по-малко известна част от биографията на Матиас Фаетон от ЦСКА.

Фаетон е национал на Гваделупа, но има славен момент с националния отбор на Франция. Не с мъжкия обаче, а с този до 16 години. Преди 7 години французинът влиза в историята и постига това, което е успял преди него само легендата Жюст Фонтен.

Фаетон играе силно за отбора на Брест до 16 години, като отбелязва 14 гола и прави 8 асистенции в първия си сезон, което му дава титулярно място в тима на Франция в същата възрастова категория.

С малките "петли" той участва на турнира Монтайгу (международен футболен турнир, в който се състезават национални отбори и клубове до 16 години) през 2016 г. Матиас и Франция достигат до финала, където губят от САЩ заради груби грешки на своя вратар. Нападателят обаче се разписва в мача за титлата, а историята сътворява в първия си двубой в надпреварата - срещу Перу.

Срещу южноамериканците Фаетон отбелязва хеттрик и влиза в аналите като едва втория играч, успял да вкара 3 гола в дебюта си с "петлите". Първият е Жюст Фонтен, най-добрият голмайстор на световно първенство за всички времена с 13 попадения през 1958 г. Легендата вкарва хеттрик в дебюта си срещу Люксембург на 17 декември 1953 година.

На този турнир настоящият футболист на ЦСКА прави впечатление и специалисти му предричат добро футболно бъдеще. А ето какъв рекорд на Кристиано Роналдо опитва да подобри Дюкенс Назон

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички