Само в SportLive! Стефан Генов-Чечо: Лудогорец – ЦСКА е троен мач! Който се възползва от грешките, ще спечели


Само в SportLive! Стефан Генов-Чечо: Лудогорец – ЦСКА е  троен мач! Който се възползва от грешките, ще спечели
Снимка: Vladimir Stoyanov LAP.bg

4970 0

В неделя предстои нов епизод от дербито между Лудогорец и ЦСКА. Двата отбора водиха ожесточена битка за шампионската титла до последния момент през миналия сезон, но в крайна сметка „орлите“ ликуваха с нея за 12-ти пореден път. През този сезон разградчани и „червените“ отново са основните претенденти за шампиони, а първият сблъсък между тях през кампанията ще е на стадион „Хювефарма Арена“.

SportLive.bg потърси за интервю Стефан Генов – Чечо, който е бил помощник треньор и в ЦСКА, и в Лудогорец. Опитният специалист със солидна визитка бе в щаба на Стамен Белчев при историческата първа победа на „червените“ над „орлите“ с 2:1 на 5 ноември 2017 година, която към момента остава и единственият успех на армейците над големия съперник в Разград за първенство. Именно той нанесе и първото поражение на Лудогорец в родния елит през 2011 година като гост в Разград начело на Черно море. Той говори за предстоящия сблъсък между „червените“ и разградчани, като се върна и към периода, в който армейците нанесоха историческото поражение на родния хегемон.

Ето какво сподели Генов пред медията ни:

- Г-н Генов, бил сте в треньорските щабове и на Лудогорец, и на ЦСКА. Предстои поредният епизод от дербито между двата основни фаворита за титлата и през този сезон, какви са очакванията Ви?

- Смятам, че ще стане доста интересен мач между два от най-подготвените отбори у нас. Лудогорец имат и много тежък реванш срещу Астана, който ще искат да го спечелят на всяка цена.

От другата страна пък са ЦСКА с нов треньор. Те са освободени от ангажиментите в Европа и ще хвърлят всички сили в първенството. Дано да се оправдаят очаквания за качествен двубой.

- Кой е с по-големи шансове да спечели в Разград?

- Шансовете са равностойни – 50:50. И двата отбора имат възможности, разполагат и с качествени футболисти, които могат да решат мача. Отборът, който се възползва от създадените ситуации, ще спечели.

- Ако все пак трябва да дадете прогноза?

- Слаб съм на прогнози. За мен е троен. Може да наклони и двете посоки, както и да завърши наравно. Не мога да се ангажирам с конкретна прогноза.

- Кой от двата отбора е по-слаб в момента или по-точно се намира в по-голяма дупка и се представя по-лошо?

- Не мога да кажа, че са слаби. Гледал съм мачовете и на двата отбора, които бяха излъчвани по телевизията. Няма слабости. Всеки един от двата тима ще се опита да се възползва от грешките на противника. Всъщност това и ще реши двубоя в Разград.

Не може да се говори, че са слаби и двата отбора. Знаете, че когато има евротурнири, колкото и да не се иска, има едно раздвоение. Не можеш да се концентрираш. Очакванията бяха много големи към Лудогорец за евентуално класиране в Шампионска лига. Сега случилото се няма да се хареса на футболистите и ще хвърлят много усилия и в Европа. Но това е дерби.

- Мислите на разградчани и за реванша с Астана все пак дават ли някакъв плюс за ЦСКА, ако изобщо може да се говори за подобно нещо?

- Не вярвам. Лудогорец имат достатъчна ширина на състава си. Петев е опитен треньор и ще успее да разпредели силите на играчите си, за да може отборът да е в оптимално състояние и за двата мача. В никакъв случай няма да пренебрегнат мача за първенството, след като съперник ще е и ЦСКА. Там вече мотивацията и настройката е друга.

Специално за Лудогорец няма да е фатално, че им предстои и мач в Европа. От другата страна има нов треньор. Обикновено в такива ситуации той е дразнител за футболистите, които ще искат да се докажат. Независимо, че Ел Маестро идва за втори път и на позната обстановка. Все пак футболистите са нови. Поради тази причина ще има доста голяма мотивация от всички играчи на ЦСКА да се покажат и да спечелят доверието на наставника си.

- Вие бяхте в щаба на Стамен Белчев при първата историческа победа на ЦСКА над Лудогорец, която е и единствена досега в Разград в срещи от първенството между двата отбора. Дойде ли време „червените“ да постигнат нов успех като гости над тях в шампионата?

- Всичко е възможно. Пак ще кажа, че това е мач, в който ще се използват моментите. И двата отбора имат много силни индивидуалности и всеки един е в състояние да се възползва от някоя грешка.

- Какво си спомняте от онзи двубой на 5 ноември 2017 година, когато спечелихте с 2:1 след обрат над „орлите“?

- Наистина беше исторически мач, имахме изгонен футболист – Фернандо Каранга. Стигнахме до обрата именно след негов гол и на Кевин Меркадо. Това беше един от най-силните ни мачове и между другото ние силно вярвахме, че ще постигнем успех.

Тогава със Стамен Белчев сглобихме и разполагахме с добър отбор, който практикуваше и добър футбол, когато той беше начело на тима. Ако ние в онзи момент разполагахме с по-голям кадрови потенциал, можеше до края да се противопоставим и да се борим за титлата, а ние вече 4-5 кръга преди края бяхме принудени заради контузиите на Каранга и Десподов да не бъдем с пълна група от 18 човека. Например от юношите бяхме взели Стойчо Атанасов. Според мен късата ни резервна скамейка тогава реши първенството в полза на Лудогорец.

- Защо според Вас в пет поредни мача за първенството ЦСКА така и не успява да победи Лудогорец?

- Мисля, че това вече опира до класата на футболистите, въпреки че и в двата отбора има качествени играчи. При всички положения тогава  Лудогорец играеше съвсем различен футбол от това, което показва в момента, то е и видно. Нормално е когато всеки отбор сменя футболисти има такъв преходен период, през който няма толкова убедителни резултати, победи, а и играта не е на най-добро ниво. Няма футболисти от онзи отбор, които да играят в момента.

Начинът, по който играят сега, е съвсем различен, а вече казах, че и играчите са други. В онзи период беше много трудно някой да вземе нещо, когато Лудогорец е домакин. Въпреки че аз им нанесох първата загуба в Разград като треньор на Черно море през 2011 година.

- Изглежда знаете как да ги побеждавате?

- Да. В рамките на шегата, разбира се. Знаете, че съм работил и в Лудогорец.

- Какви са разликите между тогавашните отбори на ЦСКА и Лудогорец и настоящите, ако ги сравните?

- Според мен тогава играеха доста по-добър футбол. Визирам и двата отбора. Според моето лично мнение и футболистите бяха доста по-класни.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SportLive! Георги Дерменджиев посочи разликата между сегашния и миналогодишния ЦСКА и отсече: Лудогорец ще ги победи!

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО СЪС СТЕФАН ГЕНОВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички