Само в SportLive! Герасим Заков: Не мога да асоциирам Нестор Ел Маестро с ЦСКА! По-голямо име трябваше да е треньор


Само в SportLive! Герасим Заков: Не мога да асоциирам Нестор Ел Маестро с ЦСКА! По-голямо име трябваше да е треньор
Снимка: Lap.bg

12162 0

В ЦСКА е горещо през последната седмица. „Червените“ загубиха злощастно с 0:2 от Сепси в първия мач от втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите. След това поражение дойде и смяната на треньора Саша Илич.

На горещия стол на стадион „Българска армия“ отново седна Нестор Ел Маестро. В четвъртък ще е повторният му дебют в реванша срещу носителя на Купата и Суперкупата на Румъния.

Бившият нападател на ЦСКА Герасим Заков се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg относно случващото се при армейците. 38-годишният възпитаник на школата на ЦСКА изрази мнението си за треньорската рокада и предстоящия решителен сблъсък със Сепси.

Ето какво сподели двукратният шампион с ЦСКА пред медията ни.

- Г-н Заков, с какво се занимавате в момента?

- Сега съм си в родния Петрич. Занимавам се със собствен бизнес. Въртя кафене и други неща.

- А зарязахте ли напълно футбола?

- Не бих казал, че се занимавам по-сериозно с футбол. Помагам на приятели и познати за осъществяване на трансфери, ако разполагам с контакти.

- Планирате ли да се захванете с треньорство например и карате ли курсове в тази насока?

- Нямам желание. Просто като виждам как е ситуацията в България. На моите приятели в лицето на Христо Янев, Валентин Илиев, Велизар Димитров и Владо Манчев, с които сме израснали и играли заедно, им се работи много, но нямат реализация.

Янев имаше хубава работа в Пирин Благоевград, но го освободиха. Просто това не е благодарна професия. А те са имена, които са дали много. Щом и за тях няма работа. Всичко това някак си ме държи далеч да стана треньор и губя интерес и желание.

-Какво е мнението Ви за треньорската рокада в ЦСКА, респективно смяната на Саша Илич с Нестор Ел Маестро още след загубата в първия мач от евротурнирите?

- По принцип това беше запазена марка на Лудогорец. Те правеха такива кардинални промени, когато имаха подобни резултати. От това, което виждах, си личеше, че на Саша Илич му се работеше и имаше амбиции. Просто може би не получи хората, с които да си сглоби този отбор, който си е представял.

Не знам точно какво да кажа за Нестор Ел Маестро. Аз хора, които не са били някакви имена във футбола, ми е трудно да ги асоциирам като треньори на ЦСКА. Говоря и за още един треньор, който беше назначен преди време.

 ЦСКА е голям клуб, а Гриша Ганчев и хората около него са сериозни и се чува, че тази година има сериозна организация. Миналия сезон отборът за много малко изпусна шанса да стане шампион и да детронира Лудогорец. Искаше ми се по-голямо име да застане начело на отбора.

Лични впечатления за Ел Маестро нямам. Чувам, че бивши футболисти се изказват добре за него. Бил  е добър треньор. ОК. Надявам се да има успехи, но не ми се иска кръгът за избор на треньор да се върти само около 5-6 имена, които вече са били начело на отбора с променлив успех и гравитират около клуба.

Гриша Ганчев има възможност, а и публиката на ЦСКА би искала някой, който да е авторитет. Говоря за име като Стойчо Младенов, който обаче вече не се занимава. Визирам обаче хора като него и Миодраг Йешич, лека му пръст. За мен те имат авторитет, а в съблекалнята има респект към тях.

Отделно са и капацитети. Сега те си познават, знаят неговите идеи. Дано да има късмет.

- Ще има ли все пак положителен ефект завръщането на Нестор Ел Маестро?

-  По-лесно ще му бъде да влезе в кухнята. Кой каквото иска да си говори, но според мен изоставаме от румънския футбол. Ако мислим, че ги превъзхождаме, се заблуждаваме. Неслучайно и мачът със Сепси беше доста труден, въпреки че ЦСКА играха може би с една идея по-плахо. Тактиката от първия мач сякаш не беше най-подходящата. Ще бъде много тежко в Румъния, но ЦСКА с името си е в състояние да отстранява далеч по-сериозни отбори. Ако имат късмет, играчите си повярват, а новият треньор успее да ги мотивира, дай Боже, да поднесат сензацията и да продължат. Преди мача това изглежда доста трудно с оглед на резултата от първата среща.

- Едно е пожеланието, а друго – реалността. Ако трябва да сте обективен, смятате ли, че ЦСКА може наистина да направи чудото в реванша срещу Сепси?

- Гледайки и играта на румънците не е невъзможно.Напълно резонно е ЦСКА да ги победи, но въпросът е дали ще бъде с резултат, който да е достатъчен. В редовното време е нужно да се спечели поне с 2 гола. Наистина го вярвам и пожелавам успех на момчетата, защото знаем, че и хората, които обичат ЦСКА пълнят стадиона по време на европейските мачове.

В момента наблюдаваме един отлив, който не е само в ЦСКА. Хубаво да се продължи напред дори само за настроение и опит в евротурнирите. Не на последно място идват и финансови постъпления, които също са много важни в днешно време.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SportLive! Сашо Станков: ЦСКА заслужава да играе в групите! Ще бъде по-лесно срещу следващия съперник, отколкото срещу Сепси

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ГЕРАСИМ ЗАКОВ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички