Само в SportLive! Герасим Заков: Съгласен съм ЦСКА да отпадне от Европа, но да станем шампиони! С 10 чужденци се губи връзката между публика и отбор


Само в SportLive! Герасим Заков: Съгласен съм ЦСКА да отпадне от Европа, но да станем шампиони! С 10 чужденци се губи връзката между публика и отбор
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

5398 0

През този сезон ЦСКА отново ще се опита детронира Лудогорец. Миналата кампания „червените“ изпуснаха титлата в последния момент и заради малшанс.

Армейците са по-близо до отпадане от Европа след поражението от Сепси с 0:2 насред стадион „Българска армия“ в първия мач от втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите. Провалът в тази среща костваше и главата на треньора Саша Илич, чието място зае добре познатият Нестор Ел Маестро.

Герасим Заков е двукратен шампион с ЦСКА. Бившият нападател печели титлата през сезон 2002/2003 и 2004/2005. Той се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg, в което коментира шансовете на армейците най-накрая да сложат край на хегемонията на Лудогорец.

Ето какво заяви Заков пред медията ни:

-Г- н Заков, миналата година ЦСКА изпуснаха титлата за една дузпа, ако мога така да се изразя. Ще успеят ли през този сезон вече да детронират Лудогорец?

- ЦСКА заслужаваше да триумфира като шампион още през миналата кампания. Показаха го и с играта си. Дори и неутралният зрител може би го е забелязал. Надиграха Лудогорец в директния мач, но имаха малшанс. Дали е било дузпата или някои други грешки са коствали титлата, но е факт, че бяха много близо до целта си.

Вижда се надграждане и се опитват да вземат няколко нови попълнения. На мен много ми се иска да се огледат и в български момчета. Говоря от позицията на юноша на клуба. Винаги съм бил приеман топло. Публиката на ЦСКА е доста компетентна и търпелива към собствените си кадри. Обичат юношите си. Аз не казвам, че съм бил някакъв голям футболист, но наистина го усещаш, че тази публика желае хора от школата на клуба – момчета, които са закърмени с идеята за ЦСКА.

Много ми се иска да погледнат в тази посока и да дадат шанс и на някое младо момче.  Винаги могат да изкарат и пари от него, когато го продадат, след като заиграе.

Не е много приятно 10 човека да са чужденци и се вижда, че малко се губи връзката между публиката и отбора. Но си има ръководство и те си преценяват.

Иначе, гледайки играта и на другите отбори, е резонно да успеят най-накрая отново да станат шампиони. Ясно е за всички, че Лудогорец превъзхождат по отношение на пари и организация. При тях обаче някои резултати може и да заблуждават, но отборът им не е това страшилище или хегемон, който беше преди няколко години.

Поради тази причина с публиката вече ЦСКА има много големи шансове. Разбира се, тук идва и ролята на новия треньор.

Ако успеят да изградят добър колектив и да направят сглобка между тях, е логично ЦСКА най-накрая да се поздрави с титлата.

- Изненадващо сега ЦСКА пръсна и милиони за селекция.

- Очаквано е да се направи малко надграждане особено след тази добра игра и резултати през миналия сезон. Вижда се, че на този отбор му е нужно малко, защото когато работиш с едни и същи футболисти, те стават и доста по-уверени. Помагат си и вътре на терена.

Не е лошо, че няма чак толкова много нови попълнения, защото и на тях им е необходимо време. По-лесно ще се случат нещата, когато се пускат по 1-2 нови, а не по 6-7.

Според мен отборът се развива правилно. Дано евентуално отпадане от евротурнирите да не донесе някакви негативи и не се стигне до разколебаване в отбора, защото няма голямо значение дали ще са един или два кръга. Може би нямаме отбор за по-сериозен пробив в Европа.

- Разполага ли ЦСКА с потенциал да участва поне в групите на Лигата на конференциите, въпреки че към момента отборът е по-близо до отпадане от турнира?

- Щом се спъват още в първия кръг, от който стартират участието си, вероятно още не е дошло времето. Никой не желае да не продължим в Европа, но все пак ако това е за сметка на титла в българското първенство, съм съгласен.

Хегемонията на Лудогорец, който продължава вече 12 години, не е добре и за българския футбол. Дано да бъде сложен край.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Само в SL! Двукратен шампион с „червените“: Не мога да асоциирам Нестор Ел Маестро с ЦСКА

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички