Последният път, когато ЦСКА и Славия играха за Купата, започна "червеният" ужас


Последният път, когато ЦСКА и Славия играха за Купата, започна "червеният" ужас
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg Колаж: Sportlive.bg

1417 0

Поредното издание на класиката между ЦСКА и Славия се задава. Само дни, след като "армейците" разочароваха феновете си, завършвайки 1:1 срещу "белите" за първенството, имат шанс да се поправят.

Двата тима излизат един срещу друг, отново на стадион "Александър Шаламанов, но този път в битка за място на 1/4 финалите за Купата на България. Срещата е насрочена за вторник от 17:30 часа.

Двубоят може да бъде приет като повторение на полуфиналните мачове между тези два съперника, в същия турнир, година и половина по-рано, който "червените" помнят с горчивина.

Какво се случи тогава?

Почти всичко изглеждаше наред в ЦСКА. На 12-ти април 31-кратните шампиони гостуват на "Овча Купел", където срещат отпор, но в крайна сметка взимат своето с 2:0 (автогол на Гьоко Зайков в 22-рата минута и гол от дузпа на Иван Турицов във втората минута на добавеното време).

Истинските проблеми обаче започват след последния съдийски сигнал. Стойчо Младенов подава оставката си и напуска треньорския пост на "Армията" на фона на задаващото се историческо "Вечно дерби" с Левски в големия финал. Специалистът говори открито, прехвърляйки цялата вина върху ръководството на клуба - намеса в трансфери, липса на комуникация и ред други.

На негово място "на пожар" застава тогавашният консултант на акционерите Алан Пардю. Именитият англичанин се заема с трудната задача да изведе "червените" в полуфиналния реванш в Борисовата градина, който се превръща в същинска драма.

Славия наваксва пасива си от 2 попадения още в първите 12 минути, а впоследствие се стига до изпълнение на дузпи. Мено Кох пропуска 7-ия наказателен удар, а "Армията" бива смълчана. Тогава Димитър Евтимов "изригва" с 2 последователни страхотни спасявания, пращайки ЦСКА на финала.

В него обаче нищо не успя да спаси "армейците". Вечният съперник Левски вдигна Купата пред погледа на претъпканите до краен предел трибуни на националния стадион след ужасно лежерно, слабо и срамно представяне на "червените". Така започват и големите катаклизми в клуба.

Пардю напуска мигновено поста си и България. Голяма част от организираните фенове обявяват бойкот с ясното искане за смяна на ръководството. Сектор "Г" остава празен близо половин година.

Междувременно се води открита война срещу Гриша Ганчев и неговите колеги по високите етажи на "Армията". Атаките върху дома на "армейците", част от играчите и сгради, собственост на боса, говореха категорично за намеренията на ултрасите.

Връх емоциите взеха при евробитката срещу Базел в София. Тогава, въпреки бойкота, секторите "А" и "В" на националния стадион бяха препълнени. В даден момент голяма група фенове се насочиха към така любимия "Г", където обаче бяха посрещнати от по-крайни привърженици, стигайки се до словесни и физически саморазправи.

Всичко това, докато Саша Илич и възпитаниците му не успяват да потушат огъня с поредица успешни мачове. На пролет всичко беше по старо му, а запалянковците изглеждаха по-обединени от всякога. Въпреки това, негативни мнения и транспаранти срещу ръководството на "червените" все още могат да бъдат чути и видяни на стадиона.

Е, в ЦСКА трябва да са си научили урока, за да не повторят историята. Че това е така загатват промените, които Нестор Ел Маестро готви за предстоящата визита в "Овча Купел".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички