ЦСКА на Белчев е по-успешен от... Лудогорец и от всички


ЦСКА на Белчев е по-успешен от... Лудогорец и от всички
Снимка: БГНЕС

1114 0

ЦСКА е спечелил най-много точки в Първа лига, откакто Стамен Белчев (48 г.) пое отбора. Дебютът на третия наставник на "червените’ за сезона бе на 1 декември 2016 г. - 2:0 над Нефтохимик в Бургас.

Белчев вече е бил начело в 17 шампионатни срещи, а балансът в тях е 11 победи, 4 равенства и 2 загуби при 26:9 голова разлика с 37 точки.

За същия период Лудогорец е регистрирал 10 успеха, 6 ремита и 1 поражение, което му отрежда 36 пункта в актива, или с един по-малко от ЦСКА, пише "Тема Спорт".

Откакто Белчев пое ЦСКА, тимът има и огромно предимство пред Левски. Сттистиката показва, че "червените’ са спечелили 12 точки повече от вечния си съперник в изминалите 17 кръга при Белчев.

В момента, в който той овладя кормилото на "Армията", ЦСКА беше пети, на 9 пункта изоставане от Левски, а сега е втори, на 3 пред "сините". При Стамен "армейците" са спечелили 65% от своите срещи и са запазили мрежата си суха 10 пъти.

Преди той да се заеме с представителния тим, отборът бе взел едва 46.6% от двубоите си (7-4-4), като при Христо Янев бе с баланс 2-1-1, а при Едуард Йорданеску - 5-3-3. Тоест ЦСКА е вдигнал с 18.5% победната си успеваемост.

ЦСКА не беше надигран в нито една от 17-те срещи при хасковлията. Да, загуби два пъти. С 1:2 от Левски, което се дължеше до голяма степен на спортен шанс и на вратарски гаф на Китанов, който обърна хода на срещата. След това падна и от Лудогорец с 0:2 след скандални отсъждания на тъчрефера Веселин Мишев, който пусна втория гол от очевадна засада и предреши изхода на срещата, а при първия по-скоро също имаше засада. Но дори и при загубите си, ЦСКА в никакъв случай не бе по-слабият отбор на терена. Напротив, бе тимът, провел повече опасни атаки и създал по-голям брой положения от съперника.

"Армейците" доминират във всеки един двубой при Белчев, стилът все повече се избистря, а в 13 от 17-те мача тимът държеше топката в над 60% от игровото време.

"Червените" атакуват разнообразно, като използват равномерно както двата фланга, така и играта през центъра. Постигната е и сработеност в защитата, за което спомогна много привличането на Бодуров през зимата. Недялков държи високо ниво през целия сезон, Чорбаджийски също е равномерен в изявите си и продължава да израства.

Отборът налага солидна преса във всеки двубой, като се намира в доста добра физическа форма благодарение на кондиционния спец Томас Нойберт. Това доведе и до редица голове в последния четвърт час на срещите. Именно тогава ЦСКА бележи най-често.

Освен всичко друго микроклиматът в съблекалнята е значително подобрен. Няма нищо общо с този през есента, когато в съблекалнята имаше недоверие и напрежение между футболистите. Трябва да се отчете още, че няколко играчи подобриха формата си при Белчев, като това най-ярко личи при Десподов, Симао и Чорбаджийски. Това безусловно е заслуга на треньора.

Новите дрехи на ЦСКА при Стамен обаче не прикриват старата слабост на тима пред гола. ЦСКА е вкарал само 47 попадения за 32 мача, като при този треньор тяхната бройка е 26 в 17 срещи. Твърде малко.

Но тук трябва да се отчете, че Белчев няма никаква вина за това, че в състава му няма състезатели с отработен удар и изявени реализаторски качества. Ако бяха привлечени добри шутьори, отборът щеше да печели с лекота поне 70% от срещите си.

ЦСКА е лидер по създадени чисти положения за гол, като по този показател е на едно ниво с Лудогорец, но липсата на състезатели с добър завършващ удар пречи на тима да си решава рано срещите. Точно в тази посока трябва да помислят на "Армията" през лятото.

Отборът вече придобива стил, но му липсват състезатели с изявени шутьорски и peaлизаторски умения. И срещу Черно море, когато ЦСКА за пореден път тотално доминираше, се видя, че в състава няма играч с добър завършващ удар.

ЦСКА истински разцъфна в плейофите, където има 5 победи и 1 реми и без съмнение е отборът, който играе най-добър футбол след обособяването на първата шестица.

И така - близо 6 месеца след като Белчев пое отбора, има всички предпоставки да се мисли, че той може да получи доверие да води ЦСКА и през следващия сезон. А предстоящите мачове с Лудогорец и Левски окончателно могат да го легитимират.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички