ЦСКА е зле с парите и още по-зле с футбола


ЦСКА е зле с парите и още по-зле с футбола
Снимка: БГНЕС

2598 0

Миналата седмица президентът на ЦСКА Александър Томов определи влизането в Шампионската лига като "незаобиколима задача" за този сезон заедно със спечелването на титлата. Докато феновете се надъхваха с президентските обещания, Стойчо Младенов свири отбой и каза, че тази работа просто няма как да стане. Не че нямали отбор, но не им стигали парите. Нормално, Стойчо приказва предимно за пари.

В неделя се видя, че ЦСКА няма нито пари, нито отбор като хората. Не и за Шампионската лига, не и за Европа. Че дори може и да не им стигне за титлата. Защото, за да станеш шампион дори в слабо първенство като нашата „А“ група, трябва поне малко от малко да играеш футбол. А това, което ЦСКА показа не само срещу Локомотив (София), ами и от началото на сезона, не е съвсем хубав футбол. Истината е, че всеки добре подреден и сравнително грамотен отбор може да се справи с ЦСКА.

На всеки способен треньор като Димитър Васев, който разполага с играчи от поне средното ниво за „А“ група, е ясно как може да подхлъзне Стойчовия отбор. Това става с по-агресивна игра по целия терен. И да не се прибираш в отбрана. Елементарно е, просто играеш някакъв нормален футбол. Така „Славия“ им направи два пъти равен, така дори и опашкарят Марек ги лиши от две точки срещу щедра премия от Разград. А Монтана ги изхвърли за купата. И когато срещу ЦСКА има отбор от малко от малко знаещи и можещи играчи като Локомотив (Сф), тогава отборът на Стойчо просто излиза от релси. Нали видяхте как им се получи играта на "червено-черните"? Вярно, че мачът се проведе на онова подобие на игрище до битпазара в Илиенци. Но ако си добър, ще намериш начин да стигнеш до победа и на бостана. А в случая бостанът послужи само за оправдания на Томов с някакви камили и пясъци.

Истината е, че от началото на сезона ЦСКА се раздели с трима футболисти, които бяха от стратегическо значение за състава. Единият е Емил Гъргоров. В неделя той влезе в игра, само че за Локомотив. Видяхте финта, с който обърна като пумпал Стивън Сънди и великолепния му пас към Преслав Йорданов за откриването на резултата. Такъв техничен играч като него в ЦСКА понастоящем няма. А той си беше техен, изгониха го след скандала за пари, а после отказаха възможността да си го приберат обратно. Такива пасове се разчиташе да пуска Жоан Фелипе. Само че той не може да стъпи и на малкия пръст на Гъргоров. Другият, който в такъв мач можеше да измисли нещо, беше Антон Карачанаков. Най-малкото щеше да си изкара пряк свободен удар и да го реализира в гол. Но и него вече го няма в ЦСКА. Десет гола през миналия сезон вкара румънецът Буш. Той беше продаден, за да има с какво ЦСКА да оцелява. Само че за негов заместник взеха черногореца Николич, известен главно с видеоклип, заснет да повръща пиян от прозореца на такси. Така ЦСКА си загуби голмайстора, а взе някакъв... добре де, какъвто - такъв.

Да бяха поспестили някой лев от комисиони и трансфери като този на черногореца, можеха да купят Венцислав Христов от Берое. Щеше да свърши повече работа от Николич, в това едва ли някой се съмнява. Оказа се, че и прехвалените чужденци на Стойчо Младенов не стават за голям футбол. Просто нямат класа. Тони Силва например го нямаше никакъв, което е съвсем естествено с оглед на играните преди това контроли в Анталия. Луис Соарес, който си е написал Платини на фланелката, направи невероятна простотия да си изкара червен картон в най-неподходящия момент от мача. Същото щеше да направи и хърватина Тончи Кукоч, за когото има сериозни подозрения дали главата го слуша. Добре, че Младенов се усети и го извади навреме. Орелиен Жокаим от Люксембург има класа като за първенството на Люксембург, то е полуаматьорско.

И защо въобще са му на Младенов девет чужденци в стартовия състав? Нито правят ЦСКА по-силен, нито нищо. Редно е треньорът най-сетне да отговори и на този въпрос, вместо да хвърля извинения към публиката. Дотук е ясно, че ЦСКА има отбор, с който да бие Литекс, Берое, както и пловдивските „Ботев“ и Локомотив. А, да, и посредствения отбор на "Левски". Това може да стигне за второ място. Че даже и за титла при определени стечения на обстоятелствата, освен ако конкурентите от Разград не го ударят през просото със съдии и нагласени мачове. Все пак ЦСКА води в класирането и не дава признаци, че е сложил оръжие. А и Стойчо знае как се печелят титли и със сигурност ще направи нещо, за да стигне до победата още в следващия кръг срещу Берое, че и по-нататък.

Реално загубеният мач в „Надежда“ към момента не се явява чак такъв проблем откъм точки и класиране. "Незаобиколимата задача“ за Шампионската лига и Лига Европа обаче ще бъде заобиколена още на старта, бъдете сигурни в това.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички