Защо ЦСКА няма свой юноша на вратата и кога ще се случи това?


Защо ЦСКА няма свой юноша на вратата и кога ще се случи това?
Снимка: Фейсбук

2262 0

В ЦСКА отдавна не е имало титулярен техен играч на вратата, въпреки че в школата работят хора с опит и знания, натрупани през годините. Които са формирали вратари, представящи се достойно в различни отбори в професионалния футбол.

В момента "червените" се чудят на кого да заложат за пролетния полусезон - на Георги Китанов, който е юноша на Черно море, или на Витаутас Черниаускас, който е литовец. Треньорът на подрастващите вратари в клуба Веселин Яневски ни разясни защо това е така и кога талант от школата може да се очаква да стане титуляр на този важен пост.

"За да влезе някой от нашите юноши, са му необходими добри качества и постоянство. Нужно е и търпение към младите, а в сегашната ситуация това не е лесно, все пак отборът се бори за големи цели. Причината обаче да нямаме отдавна вратар от школата в първия тим е, че това е постът, който изисква може би най-много труд и лишения. Но хубавото е, че сега в първия отбор, макар и не още титуляр, е нашият възпитаник Слави Петров, който е един много добър млад вратар и върви добре в развитието си", сподели Яневски пред SportLive.bg.

В тренировките на "червените" бива канен и Борис Груев като четвърти вратар.

Като цяло Яневски е на мнение, че вратарската позиция е трудна и към нея, а и към футбола като цяло, напоследък в България има отлив.

"Това е специфичен, труден пост. От значение е и как се работи с тях, средата и начина, по който се готвят в 10-годишния цикъл на обучение. В България не оценяваме нашите вратари. На този пост липсва високата класа и ние трябва да работим повече, за по-качествени вратари. Тогава и в националния отбор няма да има главоблъскане кой да пази", смята специалистът.

На въпрос кога може да се очаква юноша на ЦСКА да пази за първия тим, Яневски заяви:

"Има доста вратари в гарнитурите, които ако продължават да работят упорито, ще има нова генерация в първия отбор в близките няколко години".

Иначе специалистът няма съмнение, че в първия отбор трябва да пази българин, но обяснява ситуацията в тима на Стамен Белчев така: 

"Но, когато нямаме избор, прибягваме до вратари от чужбина и в много отбори това е практика".

Веселин Яневски е треньор на подрастващите вратари в ЦСКА. Дълги години работи в ДЮШ на "червените", има опит в чужбина, в Русия, работил е в Етрополе и в школата на Христо Стоичков. В първия отбор на ЦСКА работи 4-5 години, а най-впечатляващото е, че е на "Армията" от 1999 г. насам, с кратки прекъсвания.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички