За кого от героите от В група трябва да съжалява ЦСКА?


За кого от героите от В група трябва да съжалява ЦСКА?
Снимка: БГНЕС

1830 0

През лятото в ЦСКА бяха извършени генерални промени. Част от тях бе освобождаването на почти целия състав от миналия сезон, който спечели Купата на България. В същото време на негово място бяха взети почти двойно повече футболисти – както от Литекс и други български отбори, така и чужденци.

В началото това породи разпалени дискусии, че ЦСКА не трябвало да освобождава носителите на купата, че те щели да свършат много добра работа в елита и т.н. Времето доказа, че това са били само приказки за наивници.

Подробен анализ на „Тема Спорт” за представянето на част от напусналите показва, че червените по никакъв начин не могат да съжаляват, че не са оставили тези играчи в състава. Нито един от тях не показва развитие след напускането си, нито пък има кой знае каква перспектива пред себе си.

Проблемът в ЦСКА не бе раздялата с футболистите от миналогодишния състав, а в това, че на тяхно място не бяха взети адекватни попълнения, които да осигурят необходимата класа за преследване на високи цели. Тоест - имаме правилно решение, последвано от слаб селекционен подбор.

Разгледахме развитието на кариерите на 9 по-основни фигури на „Армията” от миналия сезон, след като напуснаха Борисовата градина.

Александър БРАНЕКОВ

Централният защитник пропусна всички мачове от ноември 2015 г. до края на сезона заради контузия. Логично бе освободен от ЦСКА през лятото. Бранителят не чака дълго и бързо си намери пристан. Взе го Славия, който си търсеше опитен боец в защитния вал. Но за съжаление в края на август Бранеков отново получи тежка травма, този път в рамото. Юношата на ЦСКА записа само 5 мача за белите и оттогава е в лазарета. Ясно е, че той нямаше да е от полза на армейците най-вече заради дългото си възстановяване от предишната травма и липсата на игрова практика. На 29 години пред него няма и перспектива за израстване. А представянето му в Славия така или иначе не бе убедително. Армейците няма как да съжаляват за него поради нито една причина.

Ангел ГРЪНЧОВ

Единственият, който си тръгна по собствено желание. Започна лятната подготовка, дори бе капитан в една от контролите. Но след преструктурирането на клуба заяви, че това не бил „неговият ЦСКА” и напусна. Скоро след това подписа с Нефтохимик. Там започна да играе редовно в средата на септември, като впоследствие се утвърди като титуляр в дясната зона на защитата. При 24-годишния бранител не можем да говорим за развитие. На моменти допускаше сериозни грешки. В някои мачове дори бе резерва в състава на предпоследния в класирането. Това е показателно за нивото му.

В най-добрия случай с Грънчов ЦСКА загуби играч, който щеше да пълни дупки при контузия на някой от титулярите. В момента армейците имат не по-лош избор за тази роля в лицето на Александър Дюлгеров. Нелепо е ЦСКА да съжалява за напускането на състезател, който разочарова с представянето си дори в отбор, борещ се за спасение от изпадане.

Милен КИКАРИН

Треньорът Христо Янев много настояваше за неговото оставане на „Армията”, но ръководството не позволи да бъде задържан. 24-годишният ляв бек категорично няма както физиката, така и качествата за ЦСКА. Спорно е доколко изобщо става за отбор, състезаващ се в Първа лига. Малко изненадващо Кикарин подписа с елитния Ботев Пд, който заради ограничените финанси нямаше и много богат избор на пазара. Но и там не хвана ръка. Записал е само 6 участия в шампионата, от които едва 4 са като титуляр. Дори бе използван на непривичната позиция на десен бек, но не показа, че има място сред стартовите 11. За съжаление, че е напуснал, и дума не може да става. Представянето му в Ботев, където не успя да се наложи, подсказа, че нивото му в най-добрия случай е за отбор, който се бори да не изпадне. Ако бе останал в ЦСКА, едва ли щеше да хване ръка дори в дублиращия състав.

Самир АЯСС

За Аясс се хранеха сериозни надежди, че може и да се окаже попадение и да свърши добра работа в Първа лига, поне като резерва. Играчът с ливански корени започна сезона в отбора, получаваше шансове от пейката, но не убеди, че заслужава място в състава. В началото на септември договорът му с ЦСКА бе прекратен по взаимно съгласие.

След известно колебание подписа с Дунав. От средата на октомври треньорът Веселин Великов започна да го налага като титуляр за сметка на Ивайло Раденцов. Но Аясс не защитава добре мястото си и не убеждава, че е по-добър избор от Раденцов. Бившият играч на ЦСКА е „абониран” за смяна в хода на мачовете. Само 2 пъти от 10 участия е записал пълни 90 минути. Това говори, че и на „Армията” нямаше да е от съществена полза. Нивото му е за отбор в средата на класирането. Дунав е точно по-мярката му.

Йордан ЙОРДАНОВ

Още един от любимците на Христо Янев. През миналото лято премина в ЦСКА от Миньор Пк. 24-годишният опорен халф се наложи като основна единица и остави добри впечатления в Трета лига и в турнира за купата. През лятната подготовка се контузи и пропусна голяма част от нея. Бе готов за началото на сезона, но така и не записа официален мач за първия отбор в Първа лига. Дори Христо Янев не му даваше шансове. Йорданов напусна в началото на септември, но отново се събра с Янев в Нефтохимик. Там постепенно се утвърди като титуляр, записа 6 мача в елита, но в началото на ноември получи нова контузия и оттогава не е играл. Също като Грънчов и Аясс таванът на Йорданов в ЦСКА бе за неособено надеждна резерва. Още един футболист, за когото армейците не би трябвало да съжаляват. В мачовете, които изигра за Нефтохимик, не успя да блесне и се представи на средно ниво. Той свърши перфектна работа през миналия сезон, но при съвсем други обстоятелства… От друга страна, ако от играчите, които се разделиха с червените през лятото, някой би могъл да се развие, това е точно Йорданов.

Николай ЦВЕТКОВ

Единственият в настоящия списък, който след ЦСКА продължи кариерата си във Втора лига. Ферарио Спасов го покани в амбициозния Етър и там, очаквано, се утвърди като водеща фигура Записа 16 мача и 4 гола във втория ешелон и е от голяма полза със своя опит. Но на 29 години вече е със залязващи функции и максимумът му оттук насетне е в някой от непретенциозните отбори в елита. През лятото имаше оферта и от Верея, но предпочете да премине при виолетовите. Ако бе останал в ЦСКА, можеше да помогне със своя опит на дублиращия състав. Такъв вариант му бе предложен, но той отказа и пожела друго развитие на кариерата си. В момента е най-високоплатеният футболист на Етър.

Момчил ЦВЕТАНОВ

Чико не претърпя скок в кариерата си, след като напусна ЦСКА през лятото, но и не тръгна стремглаво надолу. Той бе освободен точно преди заминаването за втория лагер в Австрия. Ръководството, а не треньорът Янев, прецени, че Цветанов няма да е от полза в елита.

26-годишното крило подписа с аутсайдера Верея, а там се утвърди като основна фигура и се оказа един от най-опитните и полезни за тима играчи. Заралии са много подходящо място за Чико. Записа 16 мача и 5 гола за дебютанта в елита. Ако бе останал в ЦСКА, щеше да е със статут на резерва. Истината обаче е, че привлечените за неговия пост играчи разочароваха тотално и той би могъл да помогне в някои мачове.

Станислав МАЛАМОВ

Той има ключова заслуга за елиминирането на Берое за купата миналия сезон. По време на лятната подготовка пък направи силно представяне в контролата с Интер. Крилото получи безусловно доверие от Христо Янев в Първа лига.

Но когато дойде време за прехода в елита, нещо при Маламов се пречупи. Може би не успя да се адаптира към високите очаквания на „Армията”. И макар да получи шансове от Янев, не защити претенциите си. След напускането на треньора Маламов го последва в началото на септември. А след това се събра с него в Нефтохимик. Там постепенно започна да се утвърждава като титуляр, поотпусна се и приносът му ставаше видим. Точно тогава обаче скъса кръстни връзки срещу ЦСКА и това го вади от игра кажи-речи до края на сезона. За Нефтохимик Маламов може и да е напълно подходящ играч, но на „Армията” нямаше шансове да се утвърди като титуляр. Не е далеч от истината твърдението, че таванът за него е клуб, който се бори за оцеляването си в елита.

Костадин ХАЗУРОВ

Таранът беше голмайстор на ЦСКА в Трета лига миналия сезон, но приносът му за купата бе по-скромен. Там се изяви Преслав Йорданов. Сега Хазуров е резерва в Нефтохимик. Има 10 мача и 1 гол с екипа на бургазлии. Последните две изречения са красноречиви за това дали ЦСКА трябва да съжалява за раздялата си с него. Нападателят не успя да се утвърди дори в аутсайдер в елитната група, а след идването на Венци Христов съвсем изгуби роля в състава. По абсолютно никакъв начин не показа, че щеше да е от полза на „Армията”. Раздялата с него бе напълно правилен ход.

Ако ЦСКА бе оставал всичките си основни играчи от миналия сезон и разчиташе на тях в титулярния си състав в Първа лига, сега щеше да е някъде между 7-о и 15-о място в класирането без никакъв шанс да попадне в първата плейофна шестица.

Източник: Тема:Спорт

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички