Стоянович скри топката на Ел Маестро, а Левски излъга ЦСКА в голямото дерби


Стоянович скри топката на Ел Маестро, а Левски излъга ЦСКА в голямото дерби
Снимка: Оф. сайт на Левски

27060 0

Голямото дерби на българския футбол между ЦСКА и Левски приключи, а радостта остана в лагера на "Синя" България. 26-кратните шампиони на страната спечелиха с минималното 1:0 в дебюта на Славиша Стоянович в столичното дерби. По този начин "сините" се озова еднолично на върха в класирането на Първа лига.

Единственото попадение се оказа автогол в 30'. При удар отдалеч на Габриел Обертан топката срещна страничния стълб, но след това се удари в гърба на вратаря Черниаускас и влетя в мрежата - 0:1 за символичните гости на стадион "Васил Левски".

През второто полувреме имаше две много спорни ситуации в двете наказателни полета. Първо в 52' Иван Горанов игра с ръка, но съдията Ивайло Стоянов не отсъди дузпа (ситуацията вижте тук). Само няколко минути по-късно пък Жерсон Кабрал беше повален в пеналтерията на "червените", но отново не последва сигнал от главния рефер (ситуацията вижте тук).

Левски напълно заслужи победата си, след като единственият точен удар на "червените" беше в първата минута. Славиша Стоянович имаше идеален тактически план, като остави съперника да центрира топката в пеналта, където Ейолфсон и Яблонски обраха всички топки. В предни позиции беше заложено на скоростта, а единствено отличните намеси на Чорбаджийски срещу Паулиньо спасиха домакините от острите пробиви на бразилеца.

След изиграването на тази среща Левски поведе еднолично в класирането с актив от 25 точки - 3 повече от "червените".

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в 1' имаше положение в полза на ЦСКА. Мауридес се освободи пред наказателното поле от Ейолфсон, завъртя се и стреля от 20 метра, но Полачек успя да боксира. Левски отговори с няколко скоростни атаки чрез Кабрал и Паулиньо, но до удар не се стигна - отлично темпо в първите няколко минути.

В първите минути Левски се опита да експлоатира левия фланг на защитата на ЦСКА, като Лясков имаше сериозни проблеми с опазването на Кабрал. "Сините" обаче не пропускаха да поглеждат към лявата част на своето нападение, където Паулиньо на два пъти нахлу опасно в наказателното поле, но беше отлично блокиран от Чорбаджийски. "Червените" пък имаха няколко опасни центрирания в наказателното поле на Левски, но Яблонски и Ейолфсон нямаха проблеми с тях - 20 минути без гол на "Васил Левски".

В 25' се откри първата сериозна възможност за гол. При центриране от корнер Чорбаджийски отклони към далечната греда, където Бодуров беше оставен абсолютно сам. Той обаче прати топката встрани от вратата - сериозен пропуск на капитана на "армейците".

5 минути по-късно Лясков се опита да изнесе топката през центъра, но там Тиам с тяло идеално го блокира, а Обертан отне топката. Френският ас веднага стреля, топката се удари в гредата, но и в гърба на Черниаускас - автогол и 0:1 на стадион "Васил Левски". ВИЖТЕ АВТОГОЛА ТУК!

В 40' Станислав Костов стреля в гредата след центриране на Цветкович, докато "червените" си изкараха нови два жълти картона за груби нарушения, видимо изнервени от случващото се на терена. В 44' Мауридес пробва удар отдалеч, но беше крайно неточен.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част почна с бърза атака на Левски, при която Паулиньо нахлу в наказателното поле и стреля, но Черниаускас очакваше удар точно в близкия си ъгъл и спаси лесно. Минута по-късно срещата беше прекъсната заради хореографията в сектор Г.

В 52' Тиаго проби през центъра леко вдясно от вратата и пробва удар от разстояние. Тежката топка срещна ръката на Иван Горанов, но сигнал на съдията не последва. Той прецени, че ударът е от прекалено близко разстояние, но пък и ръката на капитана на Левски беше далеч от тялото му - спорна ситуация в пеналтерията на "сините" (вижте играта с ръка на Горанов тук).

Само няколко минути по-късно Кабрал финтира играч на ЦСКА на дъгата на наказателното поле, нахлу в пеналтерията и беше спънат от Кристиан Малинов - реферски сигнал обаче отново не последва - по едно спорно положение и в двете наказателни полета (вижте нарушението срещу Кабрал тук).

Дойде време и за смени в двата отбора, като Васчук и Белмонт бяха избраните от Стоянович, които трябваше да заздравят играта в халфовата линия. За "червените" на терена се появиха Бикел и Жоржиньо, които замениха анемичните в мача Тиаго и Пинто.

СЪСТАВИТЕ НА ДВАТА ТИМА:

ЦСКА: 30. Черниаускас, 4. Чорбаджийски, 5. Бодуров, 6. Пинто, 8. Джеси, 9. Мауридеш, 14. Лясков, 15. Малинов, 19. Десподов, 20. Тиаго, 27. Секулич
ЛЕВСКИ: Мартин Полачек, Милош Цветкович, Давид Яблонски, Холмар Ейолфсон, Иван Горанов, Кали Тиам, Габриел Обертан, Давиде Мариани, Жерсон Кабрал, Паулиньо, Станислав Костов

ЦСКА: 30. Черниаускас, 4. Чорбаджийски, 5. Бодуров, 6. Пинто, 8. Джеси, 9. Мауридес, 14. Лясков, 15. Малинов, 19. Десподов, 20. Тиаго, 27. Секулич

ЛЕВСКИ: Мартин Полачек, Милош Цветкович, Давид Яблонски, Холмар Ейолфсон, Иван Горанов, Кали Тиам, Габриел Обертан, Давиде Мариани, Жерсон Кабрал, Паулиньо, Станислав Костов

ПРЕДИ МАЧА:

Дербито може да се окаже разковничето за бъдещите битки в Първа лига и да покаже имат ли потенциал тимовете да са реална конкуренция за хегемона Лудогорец до края на сезона. При евентуален успех един от двата отбора ще има възможност да дръпне с 3 точки пред другия, както и на 5 пред разградчани. Равенство като краен резултат би устройвало най-много именно българския шампион, тъй като след края на този кръг може да се окаже, че има три отбора с равен брой точки.

ГРУПАТА НА ЦСКА ЗА МАЧА

ГРУПАТА НА ЛЕВСКИ ЗА МАЧА

Тази среща слага и началото на една доста тежка серия за "сините”, от която е изключително важно за колко точки ще успеят да се преборят и каква игра ще покажат. След двубоя с "червените” имат домакинство на Славия, а след паузата за националните отбори следва тежко гостуване на Лудогорец. Точно тези три мача могат да покажат докъде може да стигне Левски през този сезон. За ЦСКА срещите след това са доста по-леки - гостуване на Септември в София и домакинство на Етър. Каква е ситуацията в двата отбора поотделно, четете ТУК.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички