Ще се окаже ли ЦСКА - Левски разковничето за конкуренцията в Първа лига?


Ще се окаже ли ЦСКА - Левски разковничето за конкуренцията в Първа лига?
Снимка: БГНЕС

2137 0

Левски и ЦСКА се изправят в първи сблъсък помежду си за новия сезон. И двата отбора показват добра форма от началото на сезона и делят първото място в класиране с равен брой точки, като „червените” са с по-добра голова разлика. Макар и в 10-ия кръг на шампионата, двубоят може да има решаващо значение за цялото първенство.

Мачът може да се окаже разковничето за бъдещите битки в Първа лига и да покаже имат ли потенциал тимовете да са реална конкуренция за хегемона Лудогорец до края на сезона. При евентуален успех един от двата отбора ще има възможност да дръпне с 3 точки пред другия, както и на 5 пред разградчани. Равенство като краен резултат би устройвало най-много именно българският шампион, тъй като след края на този кръг може да се окаже, че има три отбора с равен брой точки. 

Тази среща слага и началото на една доста тежка серия за „сините”, от която е изключително важно за колко точки ще успеят да се преборят и каква игра ще покажат. След двубоя с „червените” имат домакинство на Славия, а след паузата за националните отбори следва тежко гостуване на Лудогорец. Точно тези три мача могат да покажат докъде може да стигне Левски през този сезон. За ЦСКА срещите след това са доста по-леки - гостуване на Септември в София и домакинство на Етър.

ЛИПСАТА НА БИЛЕТИ В ДЕНЯ НА МАЧА И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ПРЕД НОВИЯ ЗАКОН

Всичко това логично води и до голяма еуфория сред феновете на отборите. Благодарение обаче на едно нововъведение, което по-скоро пречи за развитието на футбола, отколкото да помага, билети в деня на мача няма да се продават. Пропуските бяха в продажба до полунощ в събота, като днес от Левски уточниха, че на „Герена” ще има билети по специална заявка на фенове, които са срещнали трудности със закупуването им. Тази идея е част от Закона за футболното хулиганство, приет преди няколко месеца, а този двубой ще е също голямо изпитание и за него. Ще покаже доколко е приложима идеята, има ли как да предотврати инциденти и да намали броя на хулиганските прояви и въобще защо и по каква причина е била приета... В петък стана ясно и че шествието на "сини" привърженици е забранено, докато "червените" имат позволение за такова. Всички тези неща няма как да не са поизнервили феновете, които все още имат желание да посещават футболни двубои. И вместо да се взимат решения, които да улесняват присъствието на повече фенове, то мъчението за желаещите става все по-голямо. 

УРОК ПО ОТБЛЪСКВАНЕ НА ФЕНОВЕ

СИТУАЦИЯТА В ЛЕВСКИ

След уволнението на Делио Роси Левски претърпя метаморфоза,  и то не малка. Новият треньор Славиша Стоянович изцяло се опитва да промени философията, завещана от италианеца, и да върне атакуващия стил на игра, който е заложен в идеологията на „сините”. Специалистът записа 5 поредни успеха, като серията бе прекъсната от Локомотив в Пловдив. Тази загуба обаче може и да окаже благоприятно действие за играчите малко преди важния двубой с ЦСКА, за да си дадат сметка за това, което искат да постигнат през тази кампания.

Стоянович пое отбора в доста неблагоприятно положение с минорно настроение в съблекалнята след престоя на Роси. Имаше много контузени и в първите двубои нямаше много избор затова кой да бъде титуляр. Положението обаче вече е коренно различно. Почти всички играчи са възстановени и могат да играят, а част от тези, които разочароваха през изминалия сезон сега показват качества. Пример за това е Жерсон Кабрал, който в няколко мача се оказа ключов за победите на „сините” и накара Славиша да мисли вариант, при който на терена са той, Паулиньо и Габриел Обертан. В мача за Купата Паулиньо показа, че все още не е в най-добрата си форма след контузията и заради това не е ясно дали ще бъде и титуляр. Само факта обаче, че специалистът може да си позволи да остави бразилеца на терена говори, че в отбора сега има много по-голяма дълбочина на състава.

ПАУЛИНЬО ОСТАВА РЕЗЕРВА СРЕЩУ ЦСКА

Голямата въпросителна е кои двама ще започнат като централна двойка защитници. Миналата година Холмар Ейолфсон и Давид Яблонски нямаха конкуренция и бяха най-стабилното звено. След контузия на Яблонски обаче Аймен Белаид е неизменен титуляр от началото на сезона и това накланя везните, че именно той ще си партнира с някой от двамата. Португалецът Нуно Рейш също е част от възможностите, но е малко вероятно да се заложи на него. Другият проблем е кой ще си партнира с Хали Тиам в центъра дали с Давиде Мариани, или Антони Белмонт. Нападателите също не са сред най-убедителните на „Герена” и при една по-смела схема би могло да се стигне и до състав без нападател. Това обаче едва ли ще се случи, така че най-вероятно Станислав Костов, който има 6 гола, да започне като титуляр.

СИТУАЦИЯТА В ЦСКА

Нестор Ел Маестро, подобно на колегата си, също има доста играчи измежду които да избира, но титулярите изглеждат една идея по-ясни,. Треньорът подходи по доста различен начин преди този двубой, като пусна в мача за първенството срещу Ботев Враца играчи, на които не разчита толкова, в мача за Купата хвърли титулярите си срещу Монтана. Самият Ел Маестро заяви, че отдавна е наясно точно как ще играе срещу „сините” и дори бе в Пловдив за мача на Левски, за да ги наблюдава на живо. Освен това няколко пъти заяви, че смята за много трудна цел спечелването на титлата заради присъствието на Лудогорец.

ЕЛ МАЕСТРО: ЛУДОГОРЕЦ СИ КУПУВА ТИТЛАТА ПО ЧЕСТНИЯ НАЧИН

Нещо, което от мнозина бе разтълкувано и като психологична игра с опонентите си. От отбора сами издадоха, че тренират извънредно статични положения и именно на тях ще опитат да изненадат съперника си. Въпреки силната заявка, която даде Али Соу в последните срещи, то трудно би изместил Мауридес от титулярното място и то във важен мач. За разлика от „сините” централните бранители в лицето на Божидар Чорбаджийски и Николай Бодуров са сигурни. Данте Стипица направи добър мач за Купата, но едва ли ще е достатъчен, за да измести Черниаускас под рамката на вратата. Единствените, на които не може да разчита треньорът са контузените Жеферсон и Рафаел Енрике.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички