Ребусът „ЦСКА-Ботев-Левски” – кой как ще изиграе картите си


Ребусът „ЦСКА-Ботев-Левски” – кой как ще изиграе картите си

4922 1

Вървят си кръговете тази пролет в „А” група и нещата се заплетоха. Лудогорец допусна загуба в Ловеч от Литекс. ЦСКА пък се издъни два пъти срещу Локомотив (София) и Берое,  точките с разградчани се изравниха, но делиорманци водят в преките показатели.

Това някак си не е толкова интересно в дадения момент, тъй като се оформи битка между Левски и Ботев за шестото място, решаващо кой остава в горната половина на таблицата за плейофите и кой ще мимикрира, играейки срещу слабаците.

А в ръцете на ЦСКА до голяма степен остава определянето на последния класирал се сред първите шест.

В последния 22-и кръг преди плейофите, Ботев приема ЦСКА и надъхани от триумфа в градското дерби, момчетата на Петър Панчев ще търсят задължителни три точки за оставане в горната шестица.

„Канарите” имат 33 пункта – с 2 повече от Левски.

ЦСКА пък още гони шампионската титла... след изненадващи две загуби от софийския Локомотив като гост и от Берое на „Армията”.

Заговори се дори за уволнение на Стойчо Младенов.

Веднага след победата на Ботев в пловдивското дерби, червените форуми избухнаха в коментари какво да се и какво ще се случи в Коматево. От една страна, може да се прецака вечният враг и да се жертва титлата.

От друга страна, както твърдят някои от форумците, „армейците” са отбор на честта, не бива да се допускат дори спекулации за полягване, тимът трябва да гони титлата до смърт и т.н.

„В шише” май им е единствено на левскарите, който могат само да се плеснат по челото и да теглят една, че зависят именно от ЦСКА.

"Армейците" от своя страна отдавна не са били в позиция от тях да зависят съдбите на останалите тимове в "А" група.

Възникват редица въпроси:

Защо ЦСКА да падне

За да прецака Левски – това е ясно. Но има и нещо друго. ЦСКА записа 6 поредни победи над вечния враг в последната година и половина. А с играта, която показва, не е сигурно дали ще има №7. Вече пък се заговори, че Лудогорец стимулира конкурентите на „армейците”, за да вземе четвърта поредна титла.

За „червените” обаче е добре да бъде запазен козът „поредни победи над Левски”. При двете поредни кошмарни загуби не е ясно дали тимът ще си стъпи на краката. А при това напрежение на "Армията" едва ли им се пада и от Левски, особено както са тръгнали по наклонената плоскост. Отделно, ако допуснат изпадане в долната част на таблицата на кръвния враг, всички ще бъдат щастливи, а това ще нанесе още по-големи щети на Левски във финансово и чисто вътрешноорганизационно естество. „Сините” са в невиждана криза, а отпадане далеч от лидерите тотално ще разкъса клуба.

Защо ЦСКА ще падне

Изключвам всякакви въртележки. Чисто в спортно-технически аспект никой на „Армията” в момента не знае какво се случва. Тотален крах в дебюта на тима през пролета срещу Локо (Сф), малшанс и тактическа несигурност за втората загуба от Берое. Загуба на лидерството в „А” група. Това е огромно напрежение за играчите и треньора, а само седмица по-късно излизат на негостоприемен терен срещу неудобен съперник, надъхан от победа в своето дерби и готов на всичко, за да остане в борбата за призовите места. Изобщо няма да е нелогично ЦСКА да загуби в Пловдив с честна игра.

Защо ЦСКА да бие задължително Ботев

Заради титлата и разбира се заради феърплея. Едва ли заради Левски тимът ще се унизи толкова, че да стигне до уговорки или да загуби мач без бой, при това в момент, в който има напълно реални шансове да прекъсне шампионската серия на Лудогорец. Но да припомняме ли различни случаи с мистериозни резултати на ЦСКА? За мачовете с Литекс през 99-а е изписано достатъчно. А докато Левски се издъни срещу Славия през 2013 г., когато Лудогорец размазваше Монтана, „червените”, в мач без значение за тях, се разхождаха в „Надежда” и играха на принципа „да не би случайно Локо (Сф)” да изпадне. А в момента имат редкия шанс да направят така, че на Вуте (разбирайте Левски) да му е зле и да не си развалят победната серия именно срещу Вуте. Пък в плейофите – каквото сабя покаже.

Ботев и ЦСКА правят равен

ЦСКА играе колкото може в Коматево, но двата отбора си поделят точката. „Армейците” ще чакат издънка от шампиона Лудогорец в плейофите, за да си върнат първото място. Все пак има и директни двубои.

Ботев ще трепери за резултата на Левски, тъй като при равни точки „сините” имат предимство заради победите в директните двубои.

Левски се дъни от Марек

Изобщо не невъзможно. Левскарите тази година са един от най-непредвидимите отбори и както могат да бият Лудогорец, така могат и сами да се затрият с дупничани.

Марек пък може да решат точно срещу "сините" поне веднъж този сезон да играят офанзивно. И току-виж това дало резултат.

Факторът „Томов”

След загубата от Берое Александър Томов ултимативно се обърна към Стойчо Младенов, че целта е първото място. Лупи обаче не е забравил номера на Батков от 2008 г. Изхвърлянето на шампионския ЦСКА от евротурнирите бе режисирано от собственика на Левски.  За причина се посочваше „своеволието” на Томов да обяви реалните заплати на футболистите. От Левски тогава скочиха като ужилени, тъй като лъсна, че техните играчи са се разписвали за надници колкото на чистачките в „сините” канцеларии. И Батков си върна тъпкано, изпращайки Томов в миманса а ЦСКА – в ръцете на „Титан”.

Не е за подценяване, че тогава адвокатът имаше сериозни позиции в държавата, а днес не е така. И именно тук е личният триумф на Лупи. Той може да даде команда: „Клякай!” и да забие Левски в долната таблица, което е кошмар за „сините” предвид затъването им в последните години. Кошмар, който ще задълбае отбора още повече в собственото му блато.

А може и да е полезно за „сините” да поритат малко на спокойствие – времето ще покаже.

Въпросът е, че Томов ще успее да постигне частична лична разплата с Батков за 2008-а. Дали ще бъде обвинен от феновете на ЦСКА? Зависи: от едни – да, от други – не. Ще бъде обаче на топа на устата, ако тези три точки се окажат огромната липса при борбата за титлата.

От друга страна Томов демонстрира известна доза аристократизъм, откакто отново ръководи ЦСКА. Той се държа културно при всичките победи във вечните дербита, не си е позволявал лични нападки по адрес на Батков, прави „фокуси” и някак си намира средства за клуба. Политическата закалка е много стабилна, а той едва ли ще рискува реномето, което е започнал да изгражда, заради емоционалното задоволство да натрие носа на личния си враг Батков.

Да не говорим, че към момента Левски и ЦСКА са обединени - поне що се касае до позициите им за разпределянето на средствата от ТВ-правата.

Изводи:

При всички случаи играта на ЦСКА ще бъде следена под лупа. При всички случай ще има трепет. Да не забравяме, че и трите клуба са разкъсвани от финансови проблеми, а подмолни игри могат да им изиграят сериозна шега.

При всички случаи след този кръг ще се говори и изпише много. И само някой да е казал, че българското първенство не е интересно.  

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички