"Глобалното трансферно безумие" - историята за ЦСКА и индийския Бекъм


"Глобалното трансферно безумие" - историята за ЦСКА и индийския Бекъм
Снимка: Официален сайт на ЦСКА

6159 0

ЦСКА се прочу и в Германия. Авторитетното списание за футболна култура „11 приятели“ направи репортаж за футболист, който не записа нито една официална минута при „червените“. Индиецът Ренеди Сингх дойде с връзките на Александър Томов, гордееше се със 70 мача в националния отбор на родината си. Ето как в Германия описаха историята му под заглавие „Глобалното трансферно безумие“. Преводът е на вестник "Труд":

Футболът е известен като глобален бизнес. И всеки си мисли, че може да участва в него. На лов за слава и пари са се случвали много странни истории, които остават неразбираеми дори за хората в един клуб. Без значение дали плащаш 100 милиона евро за един футболист, или избираш ексцентричен начин за маркетингова стратегия.

В края на февруари в българския футбол се появи една новина. ЦСКА, рекордьорът по титли в страната, взема 35-годишен индиец на име Ренеди Сингх. Известният в родината си футболист бе преотстъпен до края на сезона от „Керала Бластърс“. Клубният бос поздрави новото си попълнение с думите: „С този трансфер искаме да популяризираме марката ЦСКА и на индийския пазар.“

Хората в България си помислиха дали не става въпрос за нещо друго. С 31 титли и три полуфинала в европейските турнири ЦСКА е клуб с голяма история. Но въпросително е дали този отбор е известен на много фенове в Далечния изток. При пристигането си Сингх каза: „Разбира се, знам, че ЦСКА е бившият клуб на големи футболисти като Христо Стоичков и Мартин Петров.“ Но после добави: „За други информации трябваше да се поровя в гугъл.“

В българските медии плъзна информация, че Сингх е милионер. Оказа се класическа лъжа, която футболистът прие с усмивка: „Естествено, че не е вярно. Но така разбрах защо един от съотборниците ми поиска пари на заем още през първата седмица.“

Предложението да дойде в ЦСКА Сингх получи от португалски мениджър, който организирал лагер на индийския национален отбор в Европа. Заплатата му оставаше ангажимент на индийския клуб. В ЦСКА думата пари е голяма и неприятна тема. От години финансовото състояние е катастрофално. Клубът трябваше да плати през март половин милион евро, за да получи лиценз (б.а. - в Германия явно са пропуснали, че ЦСКА остана без такъв). Дълговете на бившия армейски клуб са най-малко шест милиона евро. През 2008 година ЦСКА бе изваден от европейските турнири заради икономически проблеми.

По ирония на съдбата тогава клубът бе собственост на индийския магнат Прамод Митал, който след една година загуби интерес към своята играчка. Но въпреки лошия спомен ЦСКА отново тръгна да търси спасение в Индия. Сингх виждаше смисъл в своята мисия.

„През миналата година Хофенхайм бе на посещение в Индия и бе посрещнат от хиляди фенове - разказва той. - Щом може да е така с този клуб, защо не и с ЦСКА? Помислете си колко японци в момента гледат Бундеслигата, защото много техни съотборници играят там. Откакто аз съм в ЦСКА, интересът в Индия към българския футбол се увеличи.“

Първата седмица на Сингх в ЦСКА бе документирана по минути от индийски журналист. Освен това той се срещна с известен гост - световния вицешампион с Франция от Мондиал 2006 Викаш Дорасо, който има индийски корен. Двамата са приятели от години. Дорасо в момента играе професионално покер, а понякога работи и като журналист. Французинът дойде в София, за да направи репортаж за своя приятел (б.а. - тази визита е останала тайна за българската общественост).

Сингх така и не изигра мач за ЦСКА. Но с негова помощ клубът трябваше да организира турне в Индия. Дори планираше да продава фланелки на феновете. В родината си Сингх е известен като индийския Дейвид Бекъм, защото изпълнява добри фаулове. А освен това се ожени за местна попдива, с която по-късно се раздели. Но дойде раздяла и с ЦСКА. Сега Сингх е отново в „Керала Бластърс“ и се готви за новия сезон под ръководството на бившия английски национал Дейвид Джеймс.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички