Само в SportLive! Балтанов: Нека Николай Костов да постигне целите си с Левски, но след като загуби от Ботев Пловдив! Мечтая да триумфираме с титлата преди да се „пенсионирам“


Само в SportLive! Балтанов: Нека Николай Костов да постигне целите си с Левски, но след като загуби от Ботев Пловдив! Мечтая да триумфираме с титлата преди да се „пенсионирам“
Снимка: Botevpd.bg

7245 0

Ботев Пловдив изпрати лош сезон, а вече сме на прага на новата кампания. „Канарчетата“ се изправят срещу двата си най-големи дразнителя в исторически план в първите два кръга от шампионата – Локомотив Пловдив и Левски.

SportLive.bg направи интервю с най-опитния в състава на „жълто-черните“ – Лъчезар Балтанов. Навършилият преди броени дни 35 години халф говори за предстоящия сблъсък срещу Левски, където премина голяма част от досегашната му футболна кариера. Той игра за кратко под ръководството на Николай Костов при първия му престой на „Герена“. След това работи със специалиста и в Ботев Пловдив.

Балтанов сподели очакванията си за мача с Левски, както и мнението си за Костов. Той говори за актуални теми около „канарчетата“, за своите мечти и бъдещи планове.

Ето как отвори душата си Балтанов пред медията ни:

-Г-н Балтанов, ще успее ли през новата кампания Ботев Пловдив да надгради на фона на неуспешната предишна?

- Мисля, че да. Защо не? Напълно нормално е с цялата организация и треньора, който имаме, Ботев Пловдив постоянно да е в челните позиции и да се бори за евротурнирите. Дано това, което виждаме по време на подготовката, да се пренесе и в мачовете. Разбира се, има още какво да се желае, въпреки че всеки дава всичко от себе си.

Все пак сме в по-ранен етап, а почивката не беше никак дълга. Аз почивах 5-6 дена и директно започна подготовката. Наистина са тежки първите два мача, но се надявам да ги спечелим и да натрупаме нужните физически възможности, както и технически, и тактически.

-След дербито на дневен ред ще е двубой срещу втория най-голям дразнител за феновете на отбора – Левски. Вие сте свързан и със „синия“ клуб, където играхте дълги години, а бяхте и част от ДЮШ на клуба.

- За нас всеки мач е важен и трябва да печелим по 3 точки. Ясно е, че няма как да побеждаваме във всеки двубой подред. Все пак обаче трябва да се възползваме, след като ще играем и пред нашата публика и съм сигурен, че стадионът ще бъде пълен. Дано да стане един прекрасен двубой и Ботев Пд да победи.

- Превърнахте ли се повече в ботевист, отколкото левскар?

- Да. Аз се чувствам като у дома си в Ботев Пловдив. Иначе знаете, че съм юноша на Септември, откъдето отидох в Левски. Преместих се на „Герена“ на 13-годишна възраст. Имах много хубави моменти там.

Семейството ми е в Пловдив. Както се казва вече съм наполовина пловдивчанин.

- Бяхте част от Левски през първия период на Николай Костов начело на „сините“, а на по-късен етап играхте под негово ръководство и в Ботев Пловдив. Какво е мнението Ви за него и с какво ще запомните тези периоди?

- Той дойде на „Герена“ преди зимната почивка. Изиграха се няколко мача, а след това аз отидох под наем в Ботев Враца.

По-скоро мога да говоря за периода под негово ръководство в Ботев Пловдив. Мога да кажа само хубави неща за г-н Костов. Искаше да играем много бърз и комбинативен футбол. Спомням си го много-добре това негово желание. Аз се разбирах прекрасно с него.

- Сега му дадоха шанс за втори път в Левски. Смятате ли, че сега ще постигне по-значими успехи на „Герена“, като предполагам, че ще изключите мача срещу Ботев Пд във втория кръг от шампионата?

- Пожелавам му да е жив и здрав и да изпълни целите, които си е поставил и са му поставили. Естествено, че изключвам двубоя срещу нас. Ние ще направим всичко възможно да ги победим в предстоящия сблъсък след пловдивското дерби. След това нека си бият.

- Ботев Пловдив все още няма гол и победа в официален мач на новия стадион „Христо Ботев“. Ще я постигнете ли точно срещу Левски?

- Ще бъде супер и нещо уникално. Надявам се да се случи, защото ще бъде и първи мач на „Колежа“ от новия сезон. Крайно време е вече да зарадваме феновете.

- Ще бъде доста интересно, защото „Колежа“ беше открит именно в двубой срещу „сините“, а сега и първата победа, ако дойде срещу тях …

- Със сигурност ще е хубаво. Дано да го постигнем.

- Защо според Вас след завръщането на обновения стадион отборът така и не успяваше не само да спечели, а дори да реализира и попадение?

- Ако гледаме реално, създавахме доста положения, но нямахме и късмет. На мача с Левски ние ударихме греда, а веднага след това ни вкараха гол. Всичко можеше да е коренно различно, ако беше влязло това положение.

Пак ще кажа, че тези мачове вече са минали и трябва да ги забравим. Нужно е да гледаме само напред и с позитивна нагласа. Важното е да постигнем победа в първия мач и оттам-нататък сезонът да бъде един обещаващ и да бъдем в челните места.

- Да разбирам, че целта е да се повтори поне третото място от сезон 2021/2022?

- Дай, Боже! Аз винаги съм амбициран и съм максималист. Каквото мога и аз ще давам само и само Ботев Пловдив да печели трите точки във всяка една среща. Искам накрая да видя отбора там където трябва да бъде.

- През миналия сезон се стигна до една неприятна сцена след мача с Локомотив Сф, когато феновете съблякоха фланелките на отбора. Какво трябва да направите футболистите, за да няма повече подобни моменти?

- Победи и само победи. А те трябва да бъдат подплатени и с хубава игра. Хората идват и ни подкрепят. Нормално е и те да се ядосват понякога. Разбирам ги. Случвало се е.

Но с победи и добра игра хората ще носят отбора и на ръце, както се казва. Те искат да видят раздаване докрай. Може да загубиш някой мач, но ако оставиш сърцето си на терена, то се забелязва.

- Спечелихте Купата на България с Ботев Пловдив, както и Суперкупата на България, играхте в Европа с отбора, а си бяхте пожелал да излезете на терена и на новия стадион, което също се сбъдна. Остава само едно нещо – да триумфирате с титлата с "канарчетата". Мечтаете ли и за това?

- Това вече ще бъде нещо уникално! Естествено, че мечтая. Ще бъде трудно, но мачовете ще си покажат. Дай, Боже, да имаме някакъв шанс. Най-важното Ботев Пд да стигне поне до класиране за участие в евротурнирите.

Особено когато спечелихме Купата на България и играхме в Европа, се видя отчетливо, че не само мачовете са нещо различно, но и самата организация за тях. Да не говорим за тръпката и заряда. Много е приятно и се надявам Ботев Пд да го изпита отново още следващия сезон.

- Само мечта ли е Ботев Пловдив да стане шампион или наистина е възможно да се превърне в реалност скоро?

- Напълно е възможно. С организацията и стадиона, с които разполагаме, се надявам Ботев Пд в най-скоро време да се бори дори и за шампионската титла!

Ще е нужна обаче много работа. Дай, Боже! Пожелавам си го наистина! Ще бъде нещо страхотно, ако се случи преди да съм преустановил активната си състезателна кариера.

Нека на първо време да гледаме реално. Мачовете от новия сезон чукат на вратата. Апетитът идва с яденето.

- Какъв е призивът Ви към феновете на отбора преди началото на сезона – за дербито, за мача с Левски?

- Казвал съм го много пъти. Да дойдат да ни подкрепят, както са го правили винаги и се надявам ние пък да ги зарадваме с победи и качествена продукция на терена. Най-важното е всички да са живи и здрави!

- Имате ли планове за треньорска кариера в бъдеще?

- В момента карам курсове за придобиване на треньорски лиценз „А“. Цял живот съм свързан с футбола и сигурно ще остана в тази сфера.

- Превърна ли се Пловдив във вашия истински дом?

- Може да се каже, че е така. Детето ми се роди в Пловдив, съпругата ми също е от града под тепетата.

- Изглежда не желаете да се местите?

- Свикнах тук и се чувствам добре. Въпреки че съм си от София, но така се случиха нещата. Както са казали: „Откъдето е жената, оттам е и родата“.

- Съжалявате ли, че не успяхте да осъществите трансфер в чужбина?

- Много пъти е имало възможности. Стигало се е до някакви финални етапи, но накрая все нещо се случваше и не се стигаше до трансфер. Понякога е ставало въпрос за по-известни клубове, а друг път - за не толкова известни. Не мога да съжалявам за нищо.

Играл съм в добри отбори. Печелил съм Купи. Надявам се още докато съм здрав да усетя отново тръпката от такива моменти.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ексклузивно в SL! Балтанов се закани на Локо Пд, каза каква ще е ролята на Генчев за дербито и отсече: Няма да е приятна липсата на феновете ни

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички