Ексклузивно в SportLive! Рибарски: Ще бием Левски, Лудогорец и ЦСКА-София, ако не губим концентрация! От чужбина се интересуват от почти всички наши футболисти


 Ексклузивно в SportLive! Рибарски: Ще бием Левски, Лудогорец и ЦСКА-София, ако не губим концентрация! От чужбина се интересуват от почти всички наши футболисти
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

5408 0

ЦСКА 1948 се превърна в истинския хит на миналия сезон в Еfbet Лига. Възпитаниците на треньора Атанас Рибарски финишираха трети, като стигнаха и до финала в турнира за Купата на България.

На старта на новата кампания „червените“ ще преживеят дежа вю – отново ще започнат с мач срещу Левски, но този път на „Герена“. Треньорът Атанас Рибарски се съгласи да даде интервю пред SportLive.bg преди началото на сезона. 38-годишният специалист говори за предстоящия сблъсък със „сините“, проблемите пред отбора, селекцията, целите през новия сезон и други интересни теми.

Ето какво обяви Рибарски пред медията ни:

- Г-н Рибарски, стартът на Еfbet Лига чука на вратата. Готов ли е отборът за мача с Левски?

- И да, и не. Ако кажем, че сме готови, няма да бъдем достатъчно искрени. Надявам се в процеса на мачовете да продължим да изчистваме неща, които не ни харесват. Същевременно с това да акцентираме върху тези, които се получават.

- От какво не сте доволен?

- Най-вече от чисто игровото и функционално състояние на футболистите, които закъсняха с присъединяването към тима. Също и от тяхното взаимодействие с останалата част от отбора. Не разполагахме с необходимото време за тактически занимания и се налагаше да изчистваме нещата по време на мачовете.

- Продължават обаче да идват и нови футболисти. Това също не затруднява ли допълнително ситуацията, особено за адаптирането им?

- Не. Просто ни затрудняваше до такава степен, че някои момчета в началото на подготовката трябваше да играят повече минути. При тях може би се натрупа умора, която беше трудно акумулирана и се налагаше да се съобразяваме.

Разбира се, когато има нов човек, винаги има период на адаптация спрямо новите среда, изисквания и стил на игра. Това със сигурност ще затрудни тези момчета в тима ни.

- В последните години се наложи като тенденция, но не е ли твърде кратка почивката между шампионатите?

- Двояко е. В момента виждаме, че и по европейските първенства се почиват по 7 до 10 дни. Може би е кратка, защото в България играчите доскоро бяха свикнали да почиват поне месец. Дори чисто психологически е твърде малка, за да се отърсят от изминалия шампионат.

С една добра взаимозаменяемост вътре в отборите, този факт може да се преодолее.

- Миналата година отново започнахте сезона със сблъсък срещу Левски, но тогава ЦСКА 1948 домакинстваше и спечелихте с 1:0, а сега сте гости.

- Явно съдбата така е отредила. Тогава останахме с 10 човека рано-рано, но победихме, а аз бях помощник на Любослав Пенев. Този мач може би насочи и цялостното ни представяне към Топ 3 и даде заявка, че можем да постигнем нещо значимо в края на сезона.

Според мен обаче двата мача са несъпоставими.

- Какви са очакванията Ви за предстоящия двубой срещу „сините“?

- Очаквам да се получи един доста интересен мач. Имаме си нашите проблеми. Със сигурност и те си имат своите, но тази година ще бъдат сериозен претендент дори може би и за шампионската титла. Ние също си имаме своите аргументи и шансове и ще направим всичко възможно да бъдем пред тях.

- По-труден ли ще бъде този мач от онзи преди година с оглед и на факта, че сега ще играете на „Герена“?

- Летвата е вдигната на високо, защото очакванията към нас са по-високи. Предстоят ни и мачове в Лигата на конференциите. В контролните срещи, които играхме, показахме доста добри неща на моменти. Надявам се в предстоящия двубой да направим една крачка напред към лицето и облика, който търсим.

Дано и стадионът да бъде пълен. Така беше и на стадион "Българска армия". Вече се адаптирахме към такъв тип мачове. Показахме, че можем да ги играем, сега трябва да демонстрираме, че можем и да ги печелим.

- Сам казахте за по-големи очаквания към ЦСКА 1948. Смятате ли, че отборът разполага с потенциал да ги оправдае, а дори и да надгради през настоящата кампания?

- Разбира се, това е целта ни. Първо, да ги оправдаем. Второ, да изградим един доста боеспособен отбор, който отново да се бори за челните места.

- Преди време разговарях с г-н Гьонов, който намекна, че през този сезон е възможно да се преследва и шампионската титла. Простират ли се дотам амбициите на клуба?

- Нашите амбиции са в краткосрочен план и те са всяка една седмица да печелим победа. Ако успеем да ги изпълним, означава, че можем да се борим и за шампионска титла. Това ме радва и се надявам наистина да се представим на едно високо ниво.

-А основната цел каква ще бъде?

- Целта е представяне като миналогодишното.

- Селекцията приключи ли или остава отворен процес?

- Не е приключила. За съжаление се поуспокоихме за състоянието на отбора след първата контрола срещу Марибор. Имаше едно сериозно влизане към Ивайло Чочев и все още не е ясно колко дълго ще отсъства. Със сигурност обаче при него има сериозен проблем. Момчетата, които идват мисля, че в краткосрочен план няма да бъдат готови за предстоящите двубои.

Присъединилите се по-късно към отбора все още нямат игрови ритъм. Тази група от 12 човека, с която започнахме подготовка, са в оптималното си състояние според мен. Надявам се да бъдат допълнени с други момчета, които да са напълно готови в движение.

- Каква точно е ситуацията с Ивайло Чочев?

- Получи доста сериозен удар в глезена. За мен това е напълно необмислено действие на футболист на Арис. За съжаление във всяка една от срещите имаше подобни ситуации. Има го във футбола, но когато е в контролна среща, е извън всякаква футболна етика и колегиалност.

- Съществуват ли шансове да е готов за първия мач в Европа срещу ФКСБ?

- Надяваме се. Той е съвестно момче и ще положи всички усилия да се възстанови. На този етап проблемът се оказа по-сериозен, отколкото очаквах.

- На кои постове планирате да привлечете още нови попълнения и за чужденци или българи става въпрос?

- Към нас вече се присъедини нападателят Рууни Ева. Чакаме още един офанзивен футболист. Ако няма играчи, които ще напуснат, смятам, че ще приключим със селекцията.

Но има доста сериозен интерес към почти всичките ни футболисти. Той се покачи и след контролите срещу качествените противници срещу които се изправихме по време на подготовката. Според мен се изчакват и мачовете за Лига на конференциите, което вероятно ще завиши още повече интереса към тях.

От тази гледна точка не са изключени както входящи, така и изходящи трансфери.

- Към кого интересът е най-сериозен, визирам Ивайло Чочев, Георги Русев, а сигурно има и други играчи?

- Ивайло Чочев, Георги Русев, Дани Наумов, Симеон Петров, Педриньо, Елитон, а има и други. Всички те са обект на траен интерес от чужбина. Засега са постъпили само няколко официални оферти. Но има доста запитвания.

- Какви други кадрови проблеми имате преди двубоя с Левски и ще може ли да разчитате на всички нови попълнения?

- Мисля, че от новопривлечените играчи единствено Рууни Ева няма да може да бъде уреден. Най-сериозен е проблемът с Ивайло Чочев, както вече казах. Йосков също има проблем след  сходно влизане. Предстои да се изясни и при него до каква степен е увреждането.

Бидунга вече напредва и се надявам в близките 2 седмици да влезе в отбора. Проблемите не са малко, но дано да се изчистят максимално бързо.

ЦСКА 1948 се развива във възходяща линия. Очакванията към Вас лично сигурно са още по-големи, това води ли до напрежение?

- Със сигурност има напрежение. От първия ден, в който човек се заеме с това поприще, трябва да знае, че ще е така. Аз още веднъж благодаря за шанса и мисля, че постигнахме поставените цели в краткосрочен план. Надявам се да продължим да повишаваме нивото на отбора.

Заедно с колегите, цялото ръководство и всички, които работят в клуба, правим всичко възможно това да се случи.

С всеки изминал ден е нормално целите да бъдат завишавани, както и напрежението. Това нещо мен не ме притеснява и се надявам да изпълнявам тези очаквания.

- Образно казано бяхте назначен на пожар, а сега се утвърдихте като треньорът, който трябва да поведе отбора към още по-големи успехи.

- Да, така е. Бях на пожар за мачовете, които предстояха с Лудогорец, на стадион "Българска армия" и Локо Пд, когато имахме и доста кадрови проблеми. Радвам се, че се справихме и успяхме да вдигнем момчетата. След това изиграхме един неуспешен финал за Купата на България, а след само 3 дни отново имахме мач срещу същия противник.

Не беше лесно, но със сигурност беше екипна работа между футболисти и треньори. Радвам се, че се случи. Никой не е застрахован, че няма да загуби. Важното е да правим всичко по силите си, за да вървим напред и да сме в помощ на отбора.

- През миналия сезон ЦСКА 1948 направи доста силни мачове срещу Лудогорец, ЦСКА и Левски, като преобладаваха равенствата. Какво трябва да се промени, за да започнете и да ги побеждавате по-често?

- И в трите мача можехме да спечелим. Имахме необходимите ситуации, например в този с Лудогорец. Това обаче са мачове, в които само загуба на частица концентрация струва гол или решава крайния победител.

Надявам се занапред да не я губим и да побеждаваме. Може би малко самоувереността ни би трябвало да се повиши след такъв тип двубои, които играхме през лятната подготовка. Дано това да се покаже в първенството.

- Кои очаквате да бъдат основните претенденти за титлата или конкуренти на Лудогорец, освен ЦСКА 1948?

- Аз мисля, че всички отбори, които бяха в Топ 6 през миналата година, ще бъдат отново фактор в първенството. Черно море ще бъде водещ тим, Ботев Пловдив също ще тръгнат във възходяща линия. Според мен Арда Кърджали не беше на това място, което заслужаваше да бъде.

Освен нас и тези три отбора ще отнемат точки от тимовете от Топ 3. Очаквам тази година първенството да бъде доста интересно.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Eксклузивно в SportLive: Добрин Гьонов: Приоритет е участието ни в Европа, догодина ще се целим в титлата! Отказахме 2 млн. евро за Чочев, Лудогорец го искаше многократно

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ОБШИРНОТО ИНТЕРВЮ С АТАНАС РИБАРСКИ ПРЕД SPORTLIVE.BG

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички