В НСБ не знаели за ситуацията с "Васил Левски": БФС си премълчавал за несъответствията с УЕФА


В НСБ не знаели за ситуацията с "Васил Левски": БФС си премълчавал за несъответствията с УЕФА
Снимка: Guliver/Getty Images

1740 0

Националната спортна база коментира ситуацията с националния стадион "Васил Левски", който вчера бе обявен от Йордан Лечков като несъответстващ на изискванията на УЕФА за провеждането на футболни срещи.

От НСБ, които имат задължението да поддържат въпросното съоръжение, отговориха на запитване на Sportal относно ситуацията с възможността стадионът да бъде ползван за европейски двубои.

Припомняме ви, че цели четири тима от родния елит са посочили въпросния национален стадион "Васил Левски" за евентуалните си домакинства в Европа, а Лечков обяви, че несъответствия с изискванията на УЕФА е наложило националния тим да домакинства в Разград.

Позицията на Национална спортна база

"Уверяваме ви, че Национална спортна база (НСБ) ЕАД полага всички необходими усилия, съобразно финансовите си възможности, за да поддържа Националния стадион „Васил Левски“ в състояние за провеждане на футболни срещи съгласно изискванията на УЕФА.

За провеждането на международни спортни мероприятия Националният стадион подлежи на лицензиране всяка година като разрешението за това се издава от Софийската областна управа. Действащото разрешение за използването на Националния стадион за провеждането на международни спортни мероприятия за период от една година е издадено на 2 август 2022 г. от областния управител на София. Съгласно тази заповед, на практика, стадионът е лицензиран за провеждането на международни футболни срещи до 1 август 2023 г.

Що се отнася до състоянието на осветлението на Националния стадион, то последният сертификационен акт е издаден на 17 януари 2023 г. Съгласно този документ – „Протокол за контрол на изкуствена осветеност“, Националният стадион „Васил Левски“ покрива изискванията и нормите на УЕФА за съответстващата му категория стадиони. Фирмата, извършила сертификацията на осветлението на спортното съоръжение, е с действаща акредитация за извършването на тази дейност в Изпълнителна агенция “Българска служба за акредитация”. 

Ръководството на НСБ ЕАД, както и ръководството на Националния стадион, нямат директна комуникация с УЕФА относно изискванията на европейската футболна централа. Тази институционална комуникация е в компетенциите на Българския футболен съюз, на когото НСБ ЕАД предоставя текущите сертификационни документи на стадиона, както и попълнени въпросници за актуалното състояние на съоръженията. В НСБ ЕАД не е постъпвала официална информация, че Националният стадион „Васил Левски“ не отговаря на изискванията на УЕФА за провеждане на футболни срещи.“

С уважение:

НСБ ЕАД".

Ето какво обясни вчера Лечков за националния стадион "Васил Левски"!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички