УЕФА обяви приходите на Първа лига, най-много пари носят рекламните права


УЕФА обяви приходите на Първа лига, най-много пари носят рекламните права
Снимка: Levski.bg

1997 0

Според доклад на УЕФА приходите на Първа лига за 2021 година са в размер на 53 милиона евро. Това отрежда 28-о място на шампионата ни в Първа лига от 55 федерации. Непосредствено след Първа лига е шампионатът на Словакия с 44 милиона и Беларус с 41 милиона, пише "Мач Телеграф".

Първо място в доклада заема Висшата лига с огромната сума от 5 540 000 000 евро за 2021 година. На втора позиция е Бундеслигата с доста по-скромните 3 041 000 000 евро. Не е особено голяма изненада, че топ 5 се допълва от Серия А (2, 987 милиарда), Ла Лига (2,987 милиарда) и френската Лига 1 (1,575 милиарда). Последни пък са шампионатите на Андора и Сан Марино, като постъпленията там са за 3 милиона евро.

Разбивката на УЕФА сочи, че най-голям дял от парите – 48%, се падат на парите от рекламни и търговски права. С по-висок процент са единствено първенството на Русия – 66%, и на Лихтенщайн – 55%.

Второто най-доходоносно перо за Първа лига са парите от УЕФА, които се равняват на 32%.  11% от парите в българското първенство попадат в графа "Други", а 6% са от телевизионни права. Любопитно е да се отбележи, че с по-малък процент са 2/3 от европейските шампионати, сред които тези на силни първенства като тези на Русия и Украйна, както и на Унгария, Хърватия и Сърбия.

Само 3% от идват от продажбата на билети, като Първа лига е сред първенствата надолу в класацията по този показател. Най-много пари от билети пък си осигуряват във Висшата лига на Шотландия – 25% от общите постъпления, следват Косово с 19% и Швейцария с 18%.

Днес, 10 февруари, се подновява битката в Първа лига с двубоя между Ботев (Пловдив) и Локомотив (София) - ето повече подробности.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички