Стилиян Петров даде за пример Барселона и Реал Мадрид и обяви: Българският футбол продължа да се лута в миналото


Стилиян Петров даде за пример Барселона и Реал Мадрид и обяви: Българският футбол продължа да се лута в миналото
Снимка: Getty Images

1559 0

Бившият национал на България Стилиян Петров използва профила си в социалната мрежа "Facebook", за да даде пример със случилото се преди старта на Барселона - Реал Мадрид и да констатира, че "докато светът върви напред, българският футбол продължа да се лута в миналото!".

Припомняме, че преди първия съдийски сигнал на "Ел Класико" на 19 март играчите на Шави Ернандес и Карло Анчелоти се събраха заедно в центъра на терена, за да отправят послание за единство срещу расизма.

Петров пише, че родният футбол е "с опетнен имидж по света заради прояви на расизъм и бездействие, а това със сигурност е един от факторите той да бъде пренебрегван!". Допълва и че "ние сме заседнали в миналото без никакъв план или импулс да продължим напред и да се променим".

Ето какво гласи цялата публикация на Стилиян Петров (без редакторска намеса):

"Докато светът върви напред, българският футбол продължава да се лута в миналото!

Звездата на Реал Мадрид Винисиус младши беше обект на отвратителни расистки обиди от противникови фенове. В неотдавнашния Ел Класико с Барселона, въпреки че враждебността между двата съперника е една от най-силните в световния футбол, станахме свидетели как двата отбора се събраха като част от инициатива на ЛИГАТА, за да използват силата на футбола, за да изпратят ясно послание за единство срещу расизма.

В родината му Бразилия - най-успешната страна в света за износ на таланти, федерацията наскоро въведе нови разпоредби, които ще наказват расизма с отнемане на точки, след като президентът на организацията заяви, че „Борбата срещу расизма е спешна“.

За съжаление, проблемът е постоянен във всички общества и изисква огромни усилия и работа (от всички нас), за да бъде изкоренен. Отговорността за това от страна на футболните власти не е избор, а задължение, което не подлежи на обсъждане.

Когато видях това изображение на двата отбора заедно, не можех да не видя контраста с нашата футболна организация,където федерацията не само отсъства от борбата срещу расизма и дискриминацията но има представители, които активно я насърчават и подтикват.

Трябва да признаем, че справянето с расизма и дискриминацията е не само правилното нещо от етична гледна точка, но и в интерес на българския футбол. Виждаме, че в днешния свят спонсорите са много предпазливи с кого се асоциират. Пример е ФИФА, която се бори да си партнира с големи мултинационални корпорации след многократните корупционни скандали.

След постоянни разговори с висши ръководители на клубове и федерации се запознаваме как марките и имиджът на една организация трябва да се запазва и обновява с новите изисквания и тенденции.

Българският футбол е с опетнен имидж по света заради прояви на расизъм и бездействие, а това със сигурност е един от факторите той да бъде пренебрегван!

Българският футбол отчаяно се нуждае от възприемане на най-новите идеи и подходи за развитие, за да бъде конкурентоспособен в днешната глобализирана и силно конкурентна игра. Вместо това, подчертавайки нашия подход към расизма, ние сме заседнали в миналото без никакъв план или импулс да продължим напред и да се променим. Заседнали във всяко отношение, слепи за иновативност и надграждане. Заседнали в свят на пошлостта, от който не само, че не се изпращат послания за единство в борбата срещу най-грозните практики, а дори се обяснява как тукашните интерпретации са нормалното поведение.

Но какво ли знаят Ла Лига, Барселона, Реал Мадрид, ФИФА и УЕФА с техните кампании и действия срещу расизма и дискриминацията.Да дойдат да се научат,там където ръководството на футбола дори няма смелост да посочи с пръст, камо ли да накаже проявите на дискриминация, идващи от неговата къща".

*Четете всички последни новини около "Ел Класико" в SPORTLIVE.BG!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички