Националният баскетболен селекционер Росен Барчовски обясни празните футболни стадиони у нас


Националният баскетболен селекционер Росен Барчовски обясни празните футболни стадиони у нас
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

1602 0

Националният селекционер на мъжкия баскетболен отбор и треньор на възродения БК ЦСКА - Росен Барчовски, говори по част от актуалните теми в българския футбол. Наставникът не крие, че е привърженик на великата игра и с болка коментира наболелите проблеми в нея у нас пред "Спортал".

"Има много фактори, които направиха така, че залите и стадионите да не са пълни. Един човек може в страхотни условия да гледа безкрайно много мачове. Навремето нямаше такава възможност. Ние не можехме да гледаме сръбска телевизия, там където беше сръбският баскетбол, а да не говорим за Америка", обясни специалистът.

"Сега сядаш на удобното кресло, лягаш си в леглото, а срещу теб застава един прекрасен телевизор. Не ходиш, не си купуваш билет и гледаш топ ниво футбол, баскетбол, волейбол, хокей…каквото човек иска. Това става пренасищане. Но това е една от причините. Това е голям бич, страшен проблем. Някой ще каже - Защо в Англия стадионите са пълни и там има телевизия или защо в Америка залите са претъпкани.

Тук, феновете искат да видят силен отбор, печеливш отбор, добре да играе, да не губи, да не влиза в комбинации и т.н. Страшно много изисквания имат едни фенове и не могат да издържат на някакви временни колебания, на някакво подмладяване или на някакви катаклизми. Животът върви нагоре-надолу. И на самите тях така им върви животът и не може да искаш ти от някой да бъде вечно на върха, а трябва да се подкрепя.

Типичен пример е футболният отбор на Левски. Комбинация от ръководство - Сираков и Стоилов, които феновете харесват, уважават, имат авторитет. Малко по-добра игра, малко победи - къде обективни, къде някъде с късмет и изведнъж публиката се събира. Обратно - ЦСКА, както беше много ентусиазиран, няколко загуби, особено една срещу Левски и хайде, напускаме стадиона. Много ни е обидчива публиката. Много бързо се появява и много бързо изчезва. Това е някаква народопсихология. Не мога да влияя върху нея.

Други фактори - условията на стадионите и залите. В 21-и век не можеш да ходиш в мизерия. Цените на билетите са като на едно кино или един театър. Напълно са нормални цените, защото на терена играят отбори, които струват милиони. Не може билетът да бъде 1 лев или 50 стотинки. Едно кино или един театър вече са по 15-20 лева. От друга страна - да не говорим за тоалетните, седалките и изобщо нещата, които като погледнеш стадиона в Англия в трета дивизия, виждаш страхотни условия и деца, жени, по-възрастни хора. Тук как да отидеш, то е пълна мизерия. Това също е фактор.

Като построиха тези модерни киносалони, отиваш да гледаш някой си филм, но част от удоволствието е хубавият салон, пуканките, кола. Това са част от нещата. Много малко усилия се хвърлят в тези спортни съоръжения. Въпросът е на държавата, на общината, но и на самите клубове. Не може да имаш еди колко си чужденци и стадионът да ти е мизерен. Еми, ще се лишиш от левия бек и ще направиш две тоалетни. И следващата година още две тоалетни, пет седалки, ще забиеш два пирона и стадионът ще стане по-нормален. По този начин трябва да се работи в много насоки. Продукцията също е важна.

Има нещо, което искам да спомена. Че е факт, факт е, но някои хора си го правят ей така по инерция. Типични са таксиметровите шофьори, които знаят всичко и казват - “Този мач е уреден, какво да гледам… aз български футбол не гледам, аз български баскетбол не гледам, там всичко е уредено.”. Те знаят всичко как е уредено?!", допълни още той.

Ето какво каза Барчовски относно проблемите в националния отбор по футбол на България

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички