Колко взимат клубовете в Сърбия, Хърватия, Македония и Румъния от ТВ права?


Колко взимат клубовете в Сърбия, Хърватия, Македония и Румъния от ТВ права?

553 0

След излизането от самоизолация заради пандемията от коронавирус, темата за парите, които се плащат на българските клубове за телевизионни права, стана една от най-често дискутираните. Всичко това тръгна от Левски, чийто нов мажоритарен акционер Наско Сираков поиска прераглеждане на разпределението и отделяне на повече средства за "сините".

По темата се изказаха много специалисти и неспециалисти. От БФС, които подписаха нов дългосрочен договор с "Нова Броудкастинг Груп", дори защитиха решението си с обяснението, че в други балкански страни, например Сърбия и Хърватия, на клубовете се дават по-малко пари за излъчването на мачовете им.

Проучване на SportLive.bg показа, че това не така. Поне на 50% не е вярно със сигурност. В Хърватия средствата по това перо са доста повече, отколкото у нас. В Сърбия наистина са по-малко. Разгледахме ситуацията в няколко балкански страни, с които ние понякога се сравняваме по различни показатели. Ето какво установихме:

ХЪРВАТИЯ: Сключили са договор за 10 години, като в първите 7 години от периода клубовете ще получат 10 милиона евро, а през последните 3 - 11.

СЪРБИЯ: За 5 години ще получат 10 милиона евро, което прави по 2 милиона на сезон. В български пари това е около 4 млн. лева.

РУМЪНИЯ: През 2019 г. е сключен договор с 3 компании за излъчване на първенството, което е донесло повече пари на клубовете. Договорът за 5 сезона е на стойност 28 милиона евро или 5,6 млн. евро на сезон. В български пари преминава 10 млн. лева.

МАКЕДОНИЯ: Там положението е доста плачевно: съседната нам държава е уредила да ѝ се плаща за излъчването на мачове "смешните", както те сами казват, 150 000 евро на сезон.

Трябва да се отбележи, че в актуалната ранглиста на УЕФА за европейските първенства Първа лига заема 27-мо място. За сравнение: Румъния, Албания, Македония и Черна гора са зад нас. Сърбия е на 19-о място, Хърватия - на 20-о. Да припомним също, че "Нова" плаща на българските клубове за тв правата им по 6,5 млн. лв. на сезон. А как Сираков иска да се оформя сумата от тв права, която се дава на клубовете вижте тук. 

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от SL коментира


Живко, от паралелната реалност, която липсва на Левски

Левски отпадна на полуфиналите за Купата от Локомотив Пловдив, но това бързо остана зад полезрението на „сините“...

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама