Колко взимат клубовете в Сърбия, Хърватия, Македония и Румъния от ТВ права?


Колко взимат клубовете в Сърбия, Хърватия, Македония и Румъния от ТВ права?
Снимка: Getty Images/Guliver

1989 0

След излизането от самоизолация заради пандемията от коронавирус, темата за парите, които се плащат на българските клубове за телевизионни права, стана една от най-често дискутираните. Всичко това тръгна от Левски, чийто нов мажоритарен акционер Наско Сираков поиска прераглеждане на разпределението и отделяне на повече средства за "сините".

По темата се изказаха много специалисти и неспециалисти. От БФС, които подписаха нов дългосрочен договор с "Нова Броудкастинг Груп", дори защитиха решението си с обяснението, че в други балкански страни, например Сърбия и Хърватия, на клубовете се дават по-малко пари за излъчването на мачовете им.

Проучване на SportLive.bg показа, че това не така. Поне на 50% не е вярно със сигурност. В Хърватия средствата по това перо са доста повече, отколкото у нас. В Сърбия наистина са по-малко. Разгледахме ситуацията в няколко балкански страни, с които ние понякога се сравняваме по различни показатели. Ето какво установихме:

ХЪРВАТИЯ: Сключили са договор за 10 години, като в първите 7 години от периода клубовете ще получат 10 милиона евро, а през последните 3 - 11.

СЪРБИЯ: За 5 години ще получат 10 милиона евро, което прави по 2 милиона на сезон. В български пари това е около 4 млн. лева.

РУМЪНИЯ: През 2019 г. е сключен договор с 3 компании за излъчване на първенството, което е донесло повече пари на клубовете. Договорът за 5 сезона е на стойност 28 милиона евро или 5,6 млн. евро на сезон. В български пари преминава 10 млн. лева.

МАКЕДОНИЯ: Там положението е доста плачевно: съседната нам държава е уредила да ѝ се плаща за излъчването на мачове "смешните", както те сами казват, 150 000 евро на сезон.

Трябва да се отбележи, че в актуалната ранглиста на УЕФА за европейските първенства Първа лига заема 27-мо място. За сравнение: Румъния, Албания, Македония и Черна гора са зад нас. Сърбия е на 19-о място, Хърватия - на 20-о. Да припомним също, че "Нова" плаща на българските клубове за тв правата им по 6,5 млн. лв. на сезон. А как Сираков иска да се оформя сумата от тв права, която се дава на клубовете вижте тук. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички