Футболните емоции в Първа лига през 2017-а година


Футболните емоции в Първа лига през 2017-а година

1283 0

Българското футболно първенство може да не предоставя на запалянковците висококачествена игра, но емоция на и особено извън терените не липсва. И тази футболна година в Първа лига не поднесе някаква голяма изненада, а по-скоро всичко се разви по обичайния сценарий.

През февруари Лудогорец отпадна от Копенхаген на 1/16-финалите на Лига Европа. „Орлите” загубиха 1:2 в Разград, а в Дания завъртяха нулево реми. След това разградчани се съсредоточиха само върху представянето си на родна сцена, където без никакви затруднения станаха шампиони за шести пореден път. Отборът на Георги Дерменджиев завърши на 16 точки пред втория ЦСКА. Единственото, което може да се счита за изненада бе, че Лудогорец не успя да направи златен дубъл, тъй като Ботев (Пловдив) се наложи на финала за Купата на България през май, с което сложи край на 36 години без трофей.  За последно Купата бе в тяхната витрината през сезон 1980/1981. Пловдивчани изживяха своята „жълто-черна” мечта и въпреки лошото си представяне в първенството зарадваха своите привърженици с Купа, Суперкупа и участие в евротурнирите. Ботев завърши сезона извън първата шестица и турнирното им представяне изцяло обмисли сезона им.

От друга страна успехите на пловдивчани за Купата сериозно разклатиха стола на Георги Дерменджиев в Лудогорец. Именно след загубата на разградчани за Суперкупата специалистът подаде оставка, която бе приета от ръководството. От тук може да се каже, че започна и пълния рестарт за тима. За нов наставник бе назначен Димитър Димитров – Херо,  като още с идването му в Разград стана ясно, че той има намерение да промени начина, по който изглежда Лудогорец.  Още с идването си заяви, че се надява занапред в отбора да има повече българи, което едва ли се е понравило много основната група в тима, която е от чужденци. В първенството българският хегемон в последните години далеч не бе на това ниво, което показваше и показа на малко колебания. След отпадането от Шампионска лига в третия квалификационен кръг, то в Лига Европа се представиха доста по-добре и успяха да излязат от група с Истанбул ББ, Хофенхайм и Брага, завършвайки на второ място и чакайки на 1/16-финала гранда Милан. Лудогорец и Херо обаче отнесоха доста критики за представянето си и най-вече, че вече не практикуват този нападателен футбол от предните години.

На „Герена” обстановката не бе по-различна от предните няколко годините. Малко след зимната пауза Левски освободи Елин Топузаков и назначи на негово място Николай Митов, който не може да се похвали с по-добри резултати от първия си престой. За поредна година отборът не успя да придобие свой облик и показа повече от колеблива игра. Завърши на третата позиция в класирането, но трябваше да мине през бараж, за да си осигури участие в Лига Европа. След като отборът на ЦСКА, заел второто място, бе отрязан от УЕФА за участие в европейските турнири, то тяхното место бе заето от четвъртия Дунав. Така, „сините” трябваше да играят на пръв поглед лесен бараж с отбора на Верея. Той обаче бе далеч от лесното и с много неволи, и чак след изпълнение на дузпи се спасиха от срамна ситуация. В Европа отпаднаха от Хайдук (Сплит) във втория елиминационен кръг. Въпреки звездната селекция, която направиха столичани, те не успяха да убедят с представяне. На „Герена” пристигнаха имена като бившия играч на Манчестър Юнайтед Габриел Обертан, юношата на Барселона Жорди Гомес и шампионът в Румъния Нелуц Рошу, но треньорът не бе достатъчно убедителен. Така мястото на Митов зае италианският специалист Делио Роси, който дойде се големи очаквания. Той успя да подобри играта на „сините” в защитна фаза, но е критикуван заради това, че отборът не играе нападателно. Истинското изпитание за италианеца тепърва предстои. Левски ще гони до дупка трофея от Купата на България, но затова първо трябва да се справи с ЦСКА на полуфиналите, които са през март и април следващата година. Това е реалният шанс за отбора да прекъсне годините без трофей, тъй като в първенството изостава с 9 точки от върха.

Не такава е ситуацията на „Армията”. Изглежда, че отказа на УЕФА да играят в Лига Европа им подейства доста мотивиращо и още с началото на сезона обявиха амбициозни цели. ЦСКА запази своя отбор, както и треньора си Стамен Белчев и това доведе до резултати. „Червените” са на второ място на точка от Лудогорец и са в много добра серия срещу шампиона. Само в рамките на месец постигнаха две победи, първо в Разград в първенството и след това отстраниха разградчани на ¼-финала за Купата. Отборът обаче вече се раздели с един от основните си играчи Антон Недялко, въпреки че от клуба обявиха, че няма да продават титуляри. Дали ще се раздели с още и по какъв начин ще се проведе подготовката – от тези неща много зависи и как ще тръгне пролетния полусезон и дали ще изпълнят целите си.

За няколко отбора в Първа лига годината бе доста критична. Локомотив (Пловдив) и феновете на отбора изживяват доста лоши моменти. На „Лаута” определено имат доста проблеми, които изглежда, че трудно могат да се разрешат. Кулминацията бе, когато легендарният нападател Мартин Камбуров си тръгна обиден от любимия си тим. Причината бе неразбирателство със собственика Христо Крушарски и Камбуров огорчен от отношението към него напусна отбора. След това се озова в Берое, където не спря да бележи и се изравни с Наско Сираков на втората позиция на голмайсторите в българското първенство. Верея и Пирин също преживяват трудна година заради финансови неволи. Без заплати няколко месеца двата тима бе на ръба на оцеляването и тяхната съдба продължава да е неясно. Това обаче не попречи на Илиан Илиев да изведе старозагорци до шестата позиция и да се опълчи пред лидерите в първенството.

Остават по-малко от два месеца до подновяване на първенството, което поне до този момент подсказва, че ще предостави на родните фенове много повече интрига. А засега ни остава да си направим равносметка на изминалата футболна година и да мечтаем за назабравими моменти по терените. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички