Защо левскарят Жорди Гомес празнува ФА Къп със сандвичи и вода и защо фен му предлага жена си


Защо левскарят Жорди Гомес празнува ФА Къп със сандвичи и вода и защо фен му предлага жена си

3543 0

SportLive.bg продължава рубриката си, в която ви запознава с интересните играчи сред новите попълнения на българските отбори. Заради засиления ваш интерес към полузащитника на Левски Жорди Гомес, когото ви представихме с периода му в Барселона, пускаме и втора част на очерка за него, ориентирана към английския период в кариерата му.

Роденият в Барселона футболист прави впечатление на първия си английски тим - Суонзи, по време на приятелски мач на Еспаньол с тях. "Лебедите" го харесали и го взели под наем. Това се случва през 2008 година.

Един от първите му мачове за новия тим е двубоят срещу Кардиф. Гомес е имал идея за съперничеството между двата тима, но не е подозирал дори, че те не са играли един срещу друг от 9 години.

"Вкарах гол в този мач и феновете се побъркаха. Щом напуснах съблекалнята, те започнаха да ме прегръщат, да ми се покланят и да ме гледат като герой. Предлагаха ми напитки, един мъж дори ми предложи жена си! Поне си мисля, че го направи, защото моят английски не беше чудесен, когато пристигнах. Бях добър по английски в училище, мислех, че мога да го говоря, докато не пристигнах в Уелс", спомня си испанецът.

32-годишният сега футболист признава, че престоят в Суонзи му е харесал много. Още повече че бързо се уредил в града, тъй като негов братовчед вече живеел там от година и му помогнал да се установи. Освен това в тима имало още 5-6 испанци.

"Барселона и Суонзи бяха много различни, но ми хареса да живея в Уелс и през първите 9 месеца изобщо не се прибрах в Испания. Приятелката ми и аз наистина бяхме накарани да се чувстваме добре дошли в Суонзи. Живеехме близо до центъра на града и обикаляхме много. Крайбрежието също беше красиво, макар че морето винаги изглеждаше твърде студено за плуване", разказва Жорди.

След това испанският треньор Роберто Мартинес започва работа във Висшата лига и пожелава Жорди Гомес да премине в неговия клуб - Уигън. Суонзи също иска халфа, но не може да извади милион и седемстотинте паунда, които "Латикс" плащат.

"Скоро след това аз играех срещу най-големите отбори в Англия и останах там за 5 години. Научих много там, особено психически, защото бях поставян в различни ситуации. Бях силно критикуван в началото, предимно от феновете, но Роберто промени начина, по който отборът играеше, макар да му отне време. Критиката ме направи по-силен, по-добър играч", разкрива звездата.

Тогава идва мачът срещу Рединг, в който Гомес избухва и вкарва хеттрик. Критиката намалява и окончателно спира, когато през 2013 г. Уигън печели ФА Къп, побеждавайки звездите на Манчестър Сити.

"Не съм голям колекционер на фланелки или сувенири, но моят медал от ФА Къп е пазен на безопасно място в Барселона. Това беше връхната точка на моята кариера. Подготвих се за това, вечеряйки един наистина добър хамон с тортия, приготвен от испански готвач", признава си испанецът.

Тогава в Сити играят много от настоящите звезди, както и такива, които отдавна са напуснали - Давид Силва, Серхио Агуеро, Карлос Тевес. Уигън успява да удържи вратата си суха и да нанесе своя удар в 90+1 чрез Уотсън. Триумфът е голям, но празненствата са съкратени, тъй като три дни по-късно тимът изпада от Висшата лига след тежка загуба от Арсенал - 1:4.

"Нямаше пийване или купонясване след триумфа. Имаше сандвичи с шунка и вода, спомня си Гомес. - Но за мен това беше добре. Водата е хубаво нещо".

През петия си сезон в Уигън Гомес е избран за играч на годината.

"Живеех в Манчестър и го харесвах, защото, като човек, идващ от Барселона, обичам градския живот. Не беше Лондон, но всичко там беше на близко разстояние. Има страхотни магазини, харесвах района на Северния квартал. Понякога отивах да гледам мачове на Манчестър Сити, защото съм приятел с Пабло Сабалета от времето, когато играехме в Eспаньол", разкрива той.

Жорди разказва още, че с екипа на Уигън много пъти е играл срещу Сити, Манчестър Юнайтед, Челси, Ливърпул и Арсенал. Но било трудно, когато си част от малък клуб, да гостуваш на стадионите на такива отбори. И в няколкото си мачове срещу "червените дяволи" на техния стадион "Латикс" никога не са вкарвали гол.

"Но победихме Сити във финала на ФА Къп. Побеждавали сме Арсенал на "Емирейтс" в серия от седем успеха в 10 мача, но дори тогава поведохме и се защитавахме 80 минути", пояснява Жорди.

Сезон 2013/14 не се развива добре, тъй като е сменен мениджърът, но Гомес отново завършва като играч на годината. След като договорът му изтича, подписва с водения от Густаво Пойет Съдърланд, тъй като иска да играе във Висшата лига, а Уигън е изпаднал. Изиграва 29 от 38 мача в елита, но през втория си сезон е контузен и след няколко треньорски смени научава, че не влиза в плановете на мениджъра Сам Алърдайс.

"Беше ми казано от асистент мениджъра да не тренирам с първия отбор и да не използвам съблекалнята му. Не беше лично, това се случва във футбола. Можех да се разсърдя, когато това се случи, беше ми за първи път. Но запазих пълно спокойствие. Освен мен имаше четирима-петима в същото положение", разкрива халфът.

Тогава той отива в Блекбърн под наем и играе там 3 месеца. Сделката става в последния ден на трансферния прозорец и той не знае бъдещето си 5 часа преди крайния срок.

"Знаех обаче, че Съндърланд иска да се отърве от мен. Веднъж ме повикаха горе, в офисите на клуба и ми казаха, че искат да ме пратят в Турция. Срещата продължи 5 секунди", спомня си той.

Почти по същото време Жорди Гомес разбира, че ще става баща. През лятото се завръща в Уигън и нещата му потръгват. Съпругата му Берта ражда дъщеричка, Оливия. Освен това Гомес бележи още един гол срещу Кардиф и феновете отново се влюбват в него. Целите пред тима са високи - тимът се бори за промоция във Висшата лига отново.

Жорди Гомес е щастлив от това, което е постигнал в кариерата си.

"Играл съм в младежките отбори на Барселона заедно с Меси и Пике, така че всички смятат, че трябва да се разочаровам, че съм блеснал в Уигън. Аз не виждам нещата така. Щастлив съм да имам кариера във футбола. В Барселона има много играчи, които не стигат до първия отбор. Аз мога да кажа: "Радвам се, че съм тук, където съм, играх в Премиършип, спечелих ФА Къп, харесвам това, което правя".

Испанецът релаксира с йога. Прави го и в клуба, и у дома. Той определя спокойствието като най-важния фактор за извличане на най-доброто от себе си на терена.

"Ако сте дисциплиниран в йогата, вие сте дисциплинирани и във футбола, в живота, във всичко. Това ви прави по-силни както умствено, така и физически, вижте Райън Гигс", споделя своята философия играчът.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички