Държавата на помощ! До 30 млн. лева на клуб за нов стадион, едно изискване може да попречи на ЦСКА


Държавата на помощ! До 30 млн. лева на клуб за нов стадион, едно изискване може да попречи на ЦСКА
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

4864 0

Във финансовото министерство се проведе среща с футболни и спортни клубове относно проблемите с финансирането и недобрите съоръжения в страната. Асен Василев обяви, че има вече изготвен план и клубовете ще могат да се възползват от допълнително финансиране.

Сред присъстващите бяха директорите на ЦСКА и Левски - Филип Филипов, Стоян Орманджиев и Даниел Боримиров, консултантът на ЦСКА 1948 - Валентин Михов. Дойдоха още кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов и членът на екипа му Михаил Александров, Тодор Алексиев (ВК Хебър), както и представители на ОСК ЦСКА, Левски и Академик. Голяма част от присъстващите поискаха базите да са общинска собственост.

Как могат да се възползват клубовете?

Според финансовия министър, ако даден клуб вложи определена сума  инфраструктура, то държавата също ще се включи в проекта.  "Няма минимален и максимален праг. Обсъждали сме, че в един момент трябва да се сложи максимален, например 30 млн. на проект. Финансира се спортната част от един проект. Ако има неспортна част, там няма как да се получи финансиране", каза министър Василев.

Изпълнителният директор на "червените" Филип Филипов разясни, че строежът на нов стадион ще струва на клуба около 90 млн. лева. Това значи, че "червените" могат да кандидатстват за половината сума, която да дойде от държавата или за лимита. Василев обаче уточни след това, че важи само за нови проекти, а не за вече стартирали. Така че не е ясно точно какъв е статутът на "Армията" и дали няма да се наложи да стартира процедурата от началото. Всеки един клуб може да кандидатства за тези суми.


От къде ще минава финансирането?

"Догодина може да тръгнем с бюджет между 50 и 100 милиона. Ако има интерес, ще намерим средства. Може да разширим програмата без проблем. Дай Боже да имаме недостиг на бюджета след тази среща. В момента капиталовата програма не се усвоява", продължи министър Василев.

"Финансирането няма да е насочено само към клубовете, а и към общини и спортни федерации. Всеки, който използва държавни или общински терени и имоти. Това е добър механизъм за финансиране. Всеки, който иска да построи нещо, трябва да даде своето, за да постигне това, което иска. Там, където се раждат добрите спортисти, са клубовете. В Министерството има програма за клубно финансиране
", добави спортният министър Димитър Илиев. Припомняме, че в последните седмици от БФС упорито твърдеше, че има нужда от помощ от държавата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички