Димитър Бербатов с част 2 на позицията си за изказванията на Борислав Михайлов


Димитър Бербатов с част 2 на позицията си за изказванията на Борислав Михайлов
Снимка: Lap.bg

3396 0

Димитър Бербатов публикува втора част от официалната си позиция по повод изказванията на президента на БФС Борислав Михайлов. Двамата са кандидати за президентския пост на Съюза, като на Конгреса на 12 октомври ще бъде избран новият шеф на футбола у нас.

"Слушахме интервютата на Борислав Михайлов, в които той сподели свои мисли и виждания за състоянието и ситуацията в българския футбол. Нашите коментари ще направим в няколко поредни дни.

Вече ви запознахме с Част 1 - Конгресът.

Част 2.

Национална футболна база - перлата в тенекиената корона на Михайлов

Построяването на Национална футболна база е безспорно гордостта на Борислав Михайлов. Както самият той обяснява, средства от три програми на УЕФА "Хеттрик" са усвоени за строителството на базата. Не може да се отрече фактът, че е направена на подходящото място и БФС имаше нужда от нея!

Но... Изхарчените за нея около 30 милиона лева са твърде много, а дали всички пари са отишли по предназначение, може само да гадаем! Можеха да се направят игрищата и малък хотел, който да се използва само за националните отбори и лагери на български футболни отбори. Вместо да се направи това в рамките на около 5 милиона лева и другите 25 милиона да достигнат до аматьорските отбори, или да се инвестират в детско-юношеският футбол, се направи тази база, която се е превърнала в увеселителен парк - поредица от сватби и кръщенета.

С половината от тези изхарчени на вятъра 25 милиона БФС можеше да си позволи да направи доста нови игрища, да използва тези средства за детско-юношеския футбол, масовия спорт, аматьорския футбол! За какво всъщност бяха необходими хотелът, ресторантът и барът? Уж за да генерират на БФС някакви допълнителни приходи. Оказва се, че наемателите печелят, но в касата на БФС не влиза почти нищо. Трябва да се потърси отговорност защо първият наемател на хотела и ресторанта си тръгна със задължение към БФС в размер на няколко стотин хиляди лева? Защо впоследствие се оказа, че фирмата е куха и дори със съдебно решение в полза на БФС, футболният съюз няма как да си върне и стотинка от тези пари.

Защо историята се повтаря със сегашните наематели на хотела, ресторанта и бара? Кои са те? Защо чак след оттеглянето на Михайлов в Изпълнителния комитет се докладва, че и новите наематели не плащат наем, ток и вода и отново задълженията са няколкостотин хиляди лева. Това беше картинката допреди месец, чу се нещо че Михайлов наредил до конгреса всичко да бъде изчистено. А защо не плащаха досега и как така изведнъж Михайлов се разпорежда и те ще платят огромните задължения в рамките на две седмици? Защо не го правеше в годините, когато не се задаваше конгрес и ще се окаже ли, че БФС ще пие една студена вода с още няколко стотин хиляди лева, или чинно наемателите ще изпълнят нареждането на Михайлов? Не е ли това косвено доказателство, че на практика хора, близки до ръководството на БФС използват активите на футболния съюз за собствено обогатяване и не плащат или плащат нещичко само в краен случай? Толкова за гордостта на Михайлов - Национална футболна база, да не говорим за това, че след 3 години всичко там се разпада, няма гаранции за добро изпълнение, нямало е никакъв контрол по време на строителството от страна на БФС. Сега се доналиват пари, за да се кърпи и ремонтира по същество нова сграда.

Няма да се спираме на процеса на строителството и качеството на направеното.

Игрищата - построени са и са там, могат да се пипнат.

2. Построяването на множество игрища в цялата страна

Къде всъщност се построиха тези игрища, след като не съществува футболна карта на България, за да е ясно къде, с какви съоръжения се разполага, какъв е потенциалът на съответния регион от гледна точка на деца и юноши, които биха могли да се занимават с футбол, и в крайна сметка от там да се изхожда къде да се строи. Общините дават земя, БФС инвестира, за да се направят игрища и стадиончета.

Добре, но знае ли се на кого се водят тези стадиончета и има ли служители на БФС, близки до Михайлов, които стопанисват и използват тези стадиончета и печелят пари?! Кой е човекът с игрището в "Надежда"? И имат ли право хората, на които са предоставени за ползване тези съоръжения, да ги преотдават под наем почасово и да печелят пари за собствения си джоб, или по-скоро идеята е била тези съоръжения да бъдат предоставени на реално съществуващи футболни клубове? Въобще - имат ли клуб с реална дейност тези хора, на които са на практика подарени за по 10-20 или 30 години тези съоръжения? И не на последно място - на какви цени са построени тези съоръжения - пазарни или доста над пазарните? Защото същите фирми имат изпълнени подобни съоръжения за някои общини, но по закона за обществените поръчки на значително по-ниски цени от тези, на които са строили за БФС. Къде отива разликата, кой я прибира?

Все въпроси, на които Михайлов дължи отговори. И ако тези отговори бъдат дадени, едва ли ще има повод за гордост.

Екипът на Димитър Бербатов"

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички