Приключиха номинациите за кандидат-президент на БФС, но легитимен ли ще е конгресът?


Приключиха номинациите за кандидат-президент на БФС, но легитимен ли ще е конгресът?
Снимка: БГНЕС

4939 0

Срокът, в който можеха да се номинират кандидати за президент на Българския футболен съюз, изтече днес в 17,30 часа. Кандидатите са петима.

Но е под въпрос всъщност легитимността на конгреса, планиран за 12-ти октомври от 10 часа в зала 1 на НДК.

Защо?

Да припомним хронологията на събитията само от последния месец.

На 8-ми септември излезе решението на Софийския градски съд, с което на практика Съдът свиква въпросния конгрес по инициатива на 1/3 от членовете на сдружение „Български футболен съюз“. Искането е подадено от 189 футболни клуба, редовни членове на БФС, чрез адвокатско дружество „Динова Русев и съдружници“.

Дневният ред е следният:

Точка 1.Одобряване на доклад на Изпълнителния комитет относно изключване на членове на БФС и констатирано прекратяване на членството на футболни клубове в БФС по причини, различни от изключване;

Точка 2.Прекратяване на мандата и правомощията и освобождаване на Президента на БФС;

Точка 3.Прекратяване на мандата и правомощията и освобождаване на членовете на Изпълнителния комитет на БФС;

Точка 4.Избор на президент на БФС с мандат от 4 години, считано от датата на Конгреса;

Точка 5.Избор на членове на Изпълнителния комитет на БФС с мандат от 4 /четири/ години, считано от датата на Конгреса;

Точка 6.Приемане на нови членове на БФС;

Точка 7.Промени в Устава на БФС;

Точка 8.Разни.

Точно същия ден, в 14 часа, се провежда заседание на Изпълнителния комитет на БФС, на което е решено да се свика Общо събрание на БФС. Датата е друга – 18 март, 10.30 часа, в зала №3 на НДК.

Дневният ред е различен:

1.            Разглеждане на жалби до Конгреса на БФС.

2.            Отчет на Изпълнителния комитет на БФС за срока на мандата 2018 - 2022 г.

3.            Програма на БФС за развитието на футбола за срока на мандата 2022 - 2026 г.

4.            Приемане на членове на БФС.

5.            Изключване на членове на БФС.

6.            Изменения и допълнения на Устава на БФС.

7.            Проект на бюджет на БФС за периода 2022 - 2026 г.

8.            Освобождаване на Президента на БФС. Освобождаване на членовете на ИК на БФС.

9.            Избор на Президент на БФС.

10.          Избор на членове на Изпълнителния комитет на БФС.

Справка в Търговския регистър сочи, че са факт две вписвания – както на съдебното решение, така и на решението на Изпълкома за свикване на общо събрание.

 

 

Проблемът обаче е в съдебното решение. Последната от 4-те му страници липсва. Не може да се прочете точно частта с датата, мястото, дневния ред и др.

Краят на документа представлява следното: „Мотивиран от изложеното, съдът РЕШИ: СВИКВА на основание чл. 26, ал. 1, изр. 2 ЗЮЛНЦ по искане на 1/3 от членовете на Сдружение „Български футболен съюз“ ЕИК 000692965 със седалище и адрес на управление“.

 

(Това е краят на публикувания в Търговския регистър документ. В оригинала има още една страница)

Всъщност – случайно или нарочно, е прерязана частта от документа, в която е същината на съдебното решение.

Чисто правно, конгресът дори да се състои, може да бъде обявен впоследствие за нелегитимен. Взетите на него решения – също. И съществува вратичка за обжалването им в съда.

На 14-ти септември от БФС излизат със следното съобщение:

Въпреки безпрецедентната ситуация в българския футбол, породена от опитите той да бъде дестабилизиран и употребен заради нечии лични интереси, Българският футболен съюз уведомява своите членове, че ще проведе насрочения от Софийски градски съд конгрес на 12.10.2021 г., от 10:00 часа в Зала 1 на НДК, в съответствие със своите правомощия и според Устава на БФС, УЕФА и ФИФА.

Всички членове на БФС с право на глас ще бъдат информирани в срок за процедурите по излъчване на делегати. Легитимното ръководство на БФС призовава всички футболни клубове да проведат събранията си за определяне на делегати свободно и без да се поддават на външни влияния и намеси, в това число – и политически такива.

Изразяваме категоричната си готовност да съдействаме на всеки клуб при установяване на директен натиск или вмешателство от лица и комитети с нездрави управленски амбиции.

С тези си действия Българският футболен съюз отново подчертава намерението си да осигури спокойствие във футбола ни и да го предпази от опасна безтегловност от позицията си на единствен легитимен и компетентен орган с правомощията да го направи“.

От съобщението не става ясно по кой дневен ред ще се проведе събранието – одобреният от Изпълкома на БФС или поисканият от 189-те футболни клуба.

На 23-ти септември в 11,13 часа кандидатът за президент Съюза Димитър Бербатов пише гневен пост, че 20 дни преди насрочения за 12 октомври конгрес на БФС, ръководителите на българския футбол все още не са обявили официално какви ще бъдат правилата за издигане на кандидатура за президент на БФС и какви ще бъдат правилата за провеждане на конгреса. Не се упоменава и каква ще бъде процедурата по гласуването за избор на президент и изпълком.

За съжаление това, което предвижда уставът на федерацията, не е достатъчно, за да се гарантира честен вот. На ход е изпълкомът, който на легитимно свое заседание трябва да потвърди условията. Ръководството на БФС декларира пред футболната общественост, че започва подготовка за провеждане на конгрес. На практика все още не се обявява нищо, което да покаже, че се организира легитимен конгрес“, пише той.

Същия ден – в 13,59 часа, бива публикувано официално съобщение за издигане кандидатури за президент на БФС на предстоящия конгрес.

Изрично е посочен крайният срок за това – до 17,30 часа на 27-ми септември. Прикачен е и пълният набор документи, нужни на кандидата. 

Според Чл. 39. (1) от Устава на БФС „Кандидатите за президент се предлагат от ФК-членове и ИК на БФС. Предложенията се представят в деловодството на БФС най-късно 15 дни и се публикуват най-малко 10 дни преди датата на провеждане на конгреса“.

Изискванията пък относно поканата за свикване на общо събрание в БФС е тя да се обяви в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията, да се постави на мястото за обявления в сградата, в която се намира управлението на БФС, най-малко един месец преди насрочения ден.

На практика меродавно е това, което е вписано в Търговския регистър, не новина в сайта на БФС. А в Търговския регистър са публикувани две обявления, едното от които е непълно –умишлено или не, предстои да стане ясно.

Според наши източници отпреди минути кандидатите за президент на БФС са петима - Димитър Бербатов, Борислав Михайлов, Христо Порточанов, Георги Захариев и Христо Христов (шеф на ФК „Марица“).

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама
Избрано от Висша лига

"Отвличания, грабежи и корупция: Откъде са парите на Роман Абрамович - разследване"

Руският олигарх Роман Абрамович продължава да бъде едно от най-обсъжданите имена във Великобритания. Собственикът...

Реклама
Най-четени новини

виж всички