БФС получава близо 10 милиона лева от УЕФА в помощ срещу коронавируса


БФС получава близо 10 милиона лева от УЕФА в помощ срещу коронавируса

508 0

Българският футболен съюз (БФС) ще получи малко над 8,4 милиона лева (4,3 милиона евро) от европейската футболна централа - УЕФА. Това стана ясно от специално съобщение на сайта на централата, в което се посочва, че ще бъдат отделени общо 236,5 милиона евро, които да отидат в помощ на всички 55 федерации, които са членове.

Средствата, разбира се, са в помощ за справяне с кризата, която е предизвикана от ситуацията с коронавируса из целия свят. Всяка федерация ще прецени как точно да разпредели своите получени средства, за да покрие щетите и спомогне развитието на местния футбол. Ето какво се казва в обръщението на УЕФА:

"Нашият спорт се изправя срещу непрецедентен казус, който е предизвикан от кризата с COVID-19. УЕФА иска да помогне на своите членове да отговорят по начин, който е подходящ спрямо техните специфични обстоятелства. В резултат на това, бе взето решение - 4,3 милиона евро в помощ за всяка една федерация, като те ще бъдат платени за остатъка от този сезон, както и за следващия. Също така, част от инвестицията може да бъде използвана от нашите членове, за да си стъпят на краката и да бъде изградена футболната общност.

Мисля, че това е отговорно решение, с което да помогнем с колкото можем. Горд съм от обединението, което футболът показва по време на кризата. Без съмнение, футболът ще бъде в основата на това животът да се нормализира. Когато това време дойде, футболът трябва да е готов да приеме обаждането".

Посочва се, че финансите идват от подпомагащата програма "HatTrick", която стартира още през 2004 година. Тя се базира на простата идея - голям процент от постъпленията (приходите) от Европейските първенства да се влага обратно във футболното развитие по 3 начина (оттам идва и неименованието "хеттрик") - инвестиция, обучение и обмяна на знания. До 2024 година програмата "HatTrick" ще е направила впечатляващите 2,6 милиарда евро налични за членовете.

Припомняме, че български клубове също ще получат средства от централата, защото преди дни УЕФА обяви, че ще помогне финансово на клубовете, които са допринесли за националните отбори, като са изпратили свои играчи.

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от ЦСКА


Амос Юга - футболистът-пощальон, на чиято мечта попречи Юмтити от Барселона

ЦСКА отново привлече интересни играчи, като на фокуса ни е френският халф Амос Юга. Кариерата му е изпълнена...

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама