Първа лига спечели с тяхното привличане през 2017


Първа лига спечели с тяхното привличане през 2017
Снимка: Официален сайт на Левски

2377 0

2017-а е към своя край. И, докато си вземаме "сбогом" с нея, хвърляме поглед назад кои клубове привлякоха през календарната година такива играчи, които не само бяха полезни за тях, но и вдигнаха нивото на Първа лига.

1. ФЕРНАНДО КАРАНГА, нападател, ЦСКА

Бразилецът акостира на "Армията" през януари и първоначално имаше проблеми с реализацията. Кльощавият южноамериканец каза през април, че почне ли да бележи, няма да се спре. Не излъга! Сега Каранга не само е водещ реализатор на "червените", но и водещ голмайстор в Първа лига. Освен това винаги е насреща, когато ЦСКА се нуждае от попадение в труден мач.

2. ДАВИД ЯБЛОНСКИ, защитник, ЛЕВСКИ

Чехът пристигна на "Герена" със скромна визитка и очернено име, заради скандал с черно тото. Той обаче спечели феновете с характер, постоянство и, разбира се, с важните си голове. В момента, при наличието на Серджиу Буш и Жуниор Мапуку в състава, Яблонски е първи реализатор на тима. Той има 7 попадения в 16 мача в първенството.

Чехът беше еднакво полезен и в защита, и в атака, като поредицата му от голове определено спасиха "сините" от това да са на далеч по-незавидно място във временното класиранебеше еднакво полезен и в защита, и в атака, като поредицата му от голове определено спасиха "сините" от това да са на далеч по-незавидно място във временното класиране

3. ЯЦЕК ГОРАЛСКИ, халф, ЛУДОГОРЕЦ

Полякът струваше скъпо на шампионите - платиха за него 1 350 000 евро, което говореше за стойност. Сега, половин година по-късно, Горалски е повишил цената си, а за това принос има и фактът, че в халфовата линия на "орлите" успя да измести капитана Светослав Дяков. Освен това Яцек е полски национал и вероятно ще играе на Мондиал 2018 в Русия. Полякът показва безкомпромисна игра в средата на терена и спокойно се подписва всеки месец под сумата от 45 683 евро.

4. ГАБРИЕЛ ОБЕРТАН, атакуващ халф, ЛЕВСКИ

За да го определим за удар, е достатъчен фактът, че играч с подобно досие изобщо се реши да дойде в Първа лига. Все пак французинът е бивш играч на Манчестър Юнайтед, още е млад и притежава футболна интелигентност. Въпреки че не е кой знае колко резултатен и блестящ в мачовете, си личи, че е с класа над останалите в първенството ни. Обертан показва качества в организирането на атаките и в задържането на топката. За да бъде още по-успешен, ако остане в Левски, на французина трябва да му бъде избрано правилното място на терена.

5. ТИАГО РОДРИГЕС, полузащитник, ЦСКА

Португалецът дойде през лятото на "Армията" със солидна визитка - младежки и юношески национал на страната, преминал през школата на Спортинг, купен от Порто, спечели Купата на Португалия с Витория Гимараеш. На Тиаго не му трябваше време, за да се аклиматизира към родния футбол и новия си клуб - още през септември, след 8 мача с червената фланелка, той се беше преъврнал в любимец на феновете, като вкара 3 гола и даде 4 асистенции.

До края на годината личната му статистика набъбна до 8 гола и 9 асистенции.

Да не забравяме и факта, че у нас е достатъчно да вкараш на Левски или ЦСКА, в зависимост от кой от двата тима си, за да се превърнеш в герой. Е, Родригес вкара два на "сините" в дербито за 2:2 през октомври и вече е във фолклора на съперничеството.

6. ФЕРНАНДО ВИАНА, нападател, БОТЕВ (ПД)

Бразилецът дойде в Пловдив през януари, но не блесна веднага с истинския си потенциал. През този сезон обаче Виана е водещ реализатор на "канарчетата", решителен, постоянен. Бележи средно на всеки два мача с жълто-черния екип и неслучайно клуб от ОАЕ плати шестцифрена сума в долари за него този месец.

За по-малко от година бразилецът стана най-резултатният чужденец в историята на клуба. Освен това той имаше сериозен принос за спечелването на Купата на България.

7. НИКОЛАЙ БОДУРОВ, защитник, ЦСКА

Когато имаш амбиции да си шампион, чуждестранни звезди и качествени млади играчи не стигат за това. Трябва си и опитен футболист, а ако той сплотява колектива и е уважаван от всичко, ще е още по-ценен. Такъв е случаят с Бодуров, който подсили ЦСКА през зимата.

Опит е една от първите думи, за които се сещаш, когато става дума за този защитник - опит в Първа лига, в чужбина, в националния отбор...

Когато беше в Литекс, Николай е избиран за най-добрия защитник в България. Сега продължава да се справя чудесно, макар и понякога да си мушва автогол. Той обаче компенсира с красиви голове. През август, например, Бодуров се отчете с гол и асистенция при 3:0 над Берое.

Освен това защитникът е много важен за "червения" тим - само той и Тиаго Родригес не са изпуснали нито един мач през този сезон. Националът ни има 20 мача, 2 гола и 1 асистенция. Освен това е втори капитан на столичани.

Едно от най-полезните качества на Бодуров е характерът му, бойната му натура. Сам той е признавал, че обича силни съперници, за да се доказва срещу тях. Определено е удар.

8. СТИВЪН ПЕТКОВ, нападател, БОТЕВ (ПД)

Ботев (Пд) прояви чудесна находчивост, като привлече недооценения в Първа лига нападател Стивън Петков. И момчето с очернено име (несправедливо, по всичко личи) се отблагодари за шанса, доверието и отношението с важни, решаващи голове. Стивън се превърна в "златната резерва" на "канарчетата" през този сезон, като отбеляза 5 гола в 11 мача. Той е четвърти реализатор на тима, със същия брой голове като третия Лъчезар Балтанов, но нападателят ги е постигнал за само 313 минути, докато съотборникът му за 1560.

Петков дори получи прякор "Жокера", заради ефективността си от резервната скамейка. самият той не проявява неблагодарност и сподели, че не му пука дали е резерва, но работи за извоюване на титулярно място.

Когато обаче получи място в стартовия състав - в четвъртфинала за Купата срещу Литекс, той отговори с... хеттрик. Тогава Ботев натупа "оранжевите" с 5:0 и се класира на полуфинал.

През ноември сайтът sportenplovdiv.com отчете, че Стивън е най-ефективният играч в българското първенство, след като е вкарал 6 попадения за 241 минути игра. Това означава, че младежът бележи на всеки 40 минути. Е, трансферен удар ли е, според вас?

9. ВАСИЛ ПАНАЙОТОВ, халф, ЛЕВСКИ

Панайотов дойде в Левски през лятото, но трансферът му не вдъхнови никого. Още повече че той изкара пробен период, за да подпише с клуба, въпреки че има сериозен опит не само у нас, но и в чужбина. Феновете не бяха очаровани от него и заради факта, че той е "безплатен" футболист - никой клуб никога не е плащал трансферна сума за него.

Първоначално се смяташе, че той ще има статута на твърда резерва. Халфът обаче успя да се наложи сред титулярите още в контролите и си остана такъв, дори и след идването на Делио Роси. Направи го със себераздаване.

Сега, освен че е титуляр, неврокопчанинът е предизвикал интереса на тим от италианската Серия Б, както и от клуб от Кипър, където вече е играл. Левски пък се готви да му предложи нов договор, за да не го изпусне, или поне не без пари.

Сега Васил има 17 мача за "сините", реализирал е 3 гола и е дал една асистенция. Той блесна специално в мача срещу Дунав в Русе, когато вкара две попадения за разгрома с 4:0. От него се опари и Пирин.

Халфът обаче играе във всички турнири за родния си клуб - записа 4 мача в Лига Европа и 3 за Купата на България.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички