Защо футболните отбори сменят полетата след полувремето? Причините ще ви изненадат


Защо футболните отбори сменят полетата след полувремето? Причините ще ви изненадат
Снимка: Getty Images

1669 0

Преди началото на всеки футболен мач се състои традиционното хвърляне на монета от рефера, което установява кое поле на терена ще заеме всеки един от участващите в мача отбори. По този начин става ясно, че единият състав ще атакува отляво надясно, а другият ще организира атаките отдясно наляво.

Футболното игрище е гладко и балансирано - без никакъв наклон. Това, до някаква степен, буди любопитство защо участващите отбори сменят полетата след полувремето. В настоящия материал ще посочим трите основни причини за смяната на полетата.

1. Метеорологичните условия

Метеорологичните условия като вятър и слънце могат да поставят един отбор в неизгодно положение и да дадат предимство на другия.

Вятърът може да затрудни атаките на единия отбор, като по този начин е почти невъзможно да се стигне до отбелязване на гол, ако вятърът духа в противоположната посока. Пасовете и ударите също може да се окажат проблематични, особено след като движението на топката ще бъде силно засегнато.

Същото може да се каже и за слънчевите лъчи, които могат да повлияят на видимостта на противниковите играчи и най-вече да заслепят вратарите. В дъждовен ден пък едната страна на терена може да е кална, в сравнение с другата, което също може да затрудни движението на топката, тъй като подгизнал или кален терен не би позволил ефективен преход.

2. Дефекти на терена

Понякога е спорно, но някои терени може да имат дефекти от едната или другата страна, особено ако се играе на терен на отбор, който няма финансовата възможност да поддържа тревната си настилка. По този начин смяната на полетата ще гарантира, че никой от отборите няма да се радва на предимство в подобна ситуация.

3. Феновете

Последната причина, поради която отборите трябва да сменят страните си на полувремето, се дължи на феновете.

Нормално е да забележите, че привържениците обикновено са разположени зад всяка врата, което може да постави противниковия вратар под напрежение в моментите, когато той трябва да се намеси ключово. Смяната на полетата би позволила на всеки вратар да се наслади и да изпита подкрепата на своите фенове и в същото време натиска от противниковите почитатели.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Защо футболистите покриват устите си, когато водят разговори на терена?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички